CM 2014. Senatorul "dracilor roşii". Antrenorul Belgiei a fost, timp de doi ani, membru în Parlamentul acestei ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marc Wilmots
Marc Wilmots

Antrenorul Belgiei, Marc Wilmots, a fost de doi ani membru al Parlamentului Belgiei, dar a abandonat cariera politică pentru a se dedica antrenoratului.

Belgia n-a impresionat ca joc la acest Mondial, dar nici n-a dezamăgit ca rezultate. E deja calificată în optimi, cu şase puncte după primele două partide, 2-1 cu Algeria şi 1-0 cu Rusia, toate cele trei goluri fiind marcate de jucători care au început partidele ca rezerve. De aceea se poate spune că selecţionerul Marc Wilmots este cel mai inspirat antrenor de la Mondiale. I-a introdus în meciul cu Algeria pe Fellaini şi Mertens şi aceştia i-au câştigat meciul, a apelat la Origi în partida cu Rusia şi atacantul lui Lille a înscris golul victoriei.


Marc Wilmots, artizanul acestor mutări, n-a fost convins de la început că poate fi un bun antrenor. Fost mare internaţional belgian, cu 70 de meciuri şi 28 de goluri la naţionala „dracilor roşii”, cel poreclit de unii „Taurul”, iar de alţii „Tractorul” a jucat pentru Belgia la trei Cupe Mondiale, 1994,1998 şi 2002, şi a marcat la ultimele două. De altfel, el era ultimul marcator al Belgiei la un turneu final, punctând în 2002, într-o partidă cu Rusia, câştigată de belgieni cu 3-2.


Eşec în politică
Wilmots s-a lăsat de fotbal în 2003, an în care Schalke 04 i-a oferit trecerea din teren pe banca tehnică. O mutare fără succes, în trei luni de interimat, Marc obţinând o singură victorie din 8 partide. Dezamăgit de calităţile sale de antrenor, Wilmots s-a orientat către politică şi a obţinut, în toamna anului 2003, un post de senator în Parlamentul belgian, după ce a candidat din partea liberalilor. Senatorul Wilmots a fost o dezamăgire totală pentru clasa politică belgiană, drept pentru care fostul fotbalist şi-a dat demisia, după doi ani. În 2004 el preluase pe St.Trond, pe care a fost aproape că a retrogradat-o: 5 victorii şi 5 egaluri, în 20 de meciuri. A fost demis şi timp de patru ani a şomat.

wilmots

Abia în 2009 s-a întors la fotbal, fiind cooptat în lotul naţionalei Belgiei, mai întâi ca secund al lui Dirk Advocaat şi apoi al lui George Leekens. Eşecul ultimului, care n-a reuşit să califice echipa la Euro 2012, a fost şansa lui Wilmots. Federaţia l-a numit selecţioner şi i-a oferit un contract până în 2018, cu obiectiv clar: construirea unei noi echipe, care să nu mai rateze calificare după calificare la turneele finale. Între 2002 şi 2014, Belgia a lipsit de la Euro şi de la CM. Wilmots a reuşit mai repede decât se aştepta să închege o echipă competitivă, care a defilat în preliminarii, deşi a avut cea mai grea grupă, cu Serbia, Croaţia, Scoţia, Ţara Galilor şi Macedonia. Belgienii au terminat neînvinşi, cu 8 victorii şi 2 egaluri şi numai 4 goluri primite.

Are stofă de lider
Secretul lui Wilmots a fost dezvăluit de Mircea Rednic, fost coechipier cu acesta la Standard Liege, între 1991 şi 1996. „Lui Marc i-a plăcut întotdeauna să dirijieze totul. Avea stofă de lider. Indiferent dacă pierdea sau câştiga, el apărea primul în faţa presei şi explica ce s-a întâmplat. Pănă la numirea lui, Belgia era o echipă cu multe talente, dar în care fiecare făcea ce vroia. El i-a disciplinat pe toţi şi i-a pus să muncească împreună. De aceea, Belgia este puternică şi individual şi colectiv”, a explicat „Puriul”, care este în relaţii foarte bune şi acum cu Marc Wilmots.
Actuala echipă a Belgiei este alcătuită aproape exclusiv din fotbalişti care joacă în străinătate. Doar trei componenţi ai lotului activează în „Pro-League”, însă niciunul nu este titular. Wilmots a clădit echipa pe nucleul Courtois – Kompany- Witsel- Hazard- Lukaku şi are în lot un singur jucător trecut de 29 de ani, pe veteranul Van Buyten (36 ani), care se va retrage de la naţională la finalul acestui Mondial. 


25 de meciuri are Marc Wilmots ca antrenor al Belgiei: 16 victorii, 5 egaluri şi 4 înfrângeri 

„Wilmots a adus disciplina în această echipă a Belgiei. Datorită lui, Belgia e puternică şi individual şi colectiv”
Mircea Rednic, fost coechipier
 

hazard

CLICK AICI  pentru a raspunde testului de cunoştinţe despre CM şi poţi câştiga o tabletă

CLICK AICI pentru a paria pe meciurile de la CM şi poţi câştiga o tabletă

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite