CM 2014. "Jogi" Meister. Cum a reuşit antrenorul Germaniei să schimbe faţa naţionalei, care acum zece ani pierdea cu 1- 5 în Giuleşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joachim Low a adus Germaniei titlul mondial
Joachim Low a adus Germaniei titlul mondial

Joachim Low a cules roadele unui program derulat pe zece ani, la întocmirea şi aplicarea căruia a participat direct, la început ca secund, apoi ca principal.

Pe 28 aprilie 2004,  Germania înregistra una dintre cele mai urâte înfrângeri din toată istoria ei: 1-5 cu România, pe Giuleşti, rezultat în urma căruia cotidianul Bild, cel mai puternic din ţară a titrat mare pe prima pagină: „Sunteţi nişte cârnaţi!”. Criticile au continuat la interior, portarii Kahn şi Hildebrand au fost făcuţi „nişte porci jalnici”, iar Franz Beckenbauer, recunoscut pentru calmul şi diplomaţia sa a spus doar atât: „Niciodată Germania nu şi-a dat pantalonii jos atât de uşor”. 

Pentru echipa lui Rudi Voller urma Campionatul Europena din 2004, desfăşurat în Portugalia, unde dezastrul nu s-a lăsat aşteptat. Nemţii au ratat calificarea din grupa cu Olanda, Cehia şi Letonia, în care n-au bătut pe nimeni.


Federaţia a decis atunci să pună piciorul în prag, pentru că deja era prea mult. Voller a fost dat afară şi înlocuit cu Jurgen Klinsmann, coleg cu el în atacul Germaniei timp de şapte ani. Klinsmann nu mai antrenase pe nimeni şi venea la un an după ce se lăsase de fotbal în America, acolo unde era stabilit şi însurat cu o chinezoaică. Prima măsură pe care a luat-o Klinsi a fost să-şi aducă lângă el doi oameni: Joachim Low şi Oliver Bierhoff. Primul ca secund, al doilea ca director sportiv al naţionalei. Cu ei a început Germania derularea unui program care la zece ani de la aplicare a adus al patrulea titlu mondial „panzerelor”.

Confirmări şi dezamăgiri la Cupa Mondială! De la Rodriguez şi Neymar, la Suarez şi Cristiano Ronaldo

VIDEO Bucurie la Berlin! Întreaga Germanie a ieşit în stradă cântând "We are the champions"

A cerut tehnică, nu doar forţă
Dacă Bierhoff era un fost mare jucător, autor al golului care a adus Germaniei titlul european în 1996, Joachim Low era un fotbalist de nivel mediu din Bundesliga, cu peste 250 de meciuri la echipe precum Freiburg ori Karlsruher, dar cu nicio selecţie la naţionala Germania. În 2004 avea 44 de ani şi o experienţă destul de vastă, pentru că antrena deja de zece ani şi fusese la formaţii precum Stuttgart, Fenerbahce sau Austria Viena. Klinsmann l-a vrut neapărat după ce s-au cunoscut la un curs al Federaţiei şi a rămas impresionat de viziunea şi calităţile acestuia. Împreună au pus bazele programului care avea să revoluţioneze fotbalul german, dar care la început a fost privit cu scepticism. „Virtuţile fotbaliştilor germani nu mai erau suficiente. Trebuia să creştem fotbalişti mult mai tehnici, să facem diferenţa şi prin asta, nu doar prin forţă. Visam la o echipă tehnică, puternică şi agresivă. Am creeat centre de formare şi pregătire a tinerilor, unde s-a lucrat mult şi am cerut cluburilor să mizeze cât mai mult pe fotbalişti tineri germani. Iată că acum culegem roadele, după zece ani de muncă. E meritul tuturor celor care au lucrat în fotbalul german”, a spus Low, după finala cu Argentina. 


În 2006, după eliminarea din semifinale, pe teren propriu, Klinsmann a anunţat că pleacă în America, sătul să facă naveta peste Ocean, fapt care-i atrăsese multe critici, întrucât au fost destui cei care au socotit că nu e normal ca selecţionerul naţionalei să nu fie non-stop în Germania. Când şeful federaţiei l-a întrebat pe Klinsmann pe cine vede în locul lui acesta a răspuns scurt: „Jogi. Nu aveţi nevoie de altcineva ”. „Jogi”, asta e  porecla lui Low, s-a înhămat imediat la treabă, continuând ideile pe care le-a avut şi în mandatul lui Klinsmann, atunci când presa a semnalat de câteva ori că adevărat creier al Manschaftului e Joachim Low, nicidecum Klinsi.
Echipă formată în 2009-2010
Actuala echipă a Germaniei e aproape exclusiv creaţia lui Low. De la dezastrul din Giuleşti a mai rămas doar căpitanul Philipp Lahm, mijlocaşii Schweinsteiger şi Podolski, plus atacantul Miroslav Klose. Din mandatul lui Klinsmann mai e doar Mertensacker. În rest, grosul naţionalei s-a „cimentat”, după 2008, când generaţia lui Ballack, Lehmann, Frings ori Kurany, care ratase titlul european, a lăsat locul „lupilor tineri”, propulsaţi de la naţionalele de juniori şi tineret.  Neuer, Boateng, Ozil, Khedira  au apărut în 2009, iar Hummels, Muller, Schurrle, Kroos, Gotze în 2010. Toţi aduşi de Low la naţională. Toţi campioni mondiali duminică la Rio de Janeiro. „Am fost cei mai buni la această competiţie şi am reuşit meciuri excelente. Acest grup are un spirit de echipă fantastic, care a avut o dorinţă incredibilă de a câştiga. Şi am reuşit. Suntem mândri de faptul că am devenit prima echipă care cucereşte trofeul în America de Sud”, a declarat „Jogi”.

„Sunt ani de zile de când lucrăm la stilul nostru de joc, indiferent de cel al celorlalte echipe”
Joachim Low, antrenor Germania

low


L-a antrenat pe Răducoiu
Florin Răducioiu este singurul român care a fost pregătit de Joachim Low. S-a întâmplat la Stuttgart în sezonul 1997-1998, când echipa a ajuns până în finala Cupei Cupelor, pierdută în faţa lui Chelsea, scor 0-1. Răducioiu a jucat 19 meciuri şi a dat 4 goluri sub comanda lui Low şi are amintiri plăcute legate de acest tehnician, pe care l-a descris ca fiind un om simplu, atent cu el şi cu ceilalţi, cu simţul umorului dar şi cu o spirit de auto-ironie. „Mă bucur foarte mult pentru el. Jogi şi Germania au meritat acest titlu”, a spus Raducioiu.


Vine din Pădurea Neagră
Joachim Low este originar din Schonau, o micuţă localitate din Munţii Pădurea Neagră, destul de aproape de izvoarele Dunării. E cel mai cunoscut personaj al cătunului cu doar 2000 de locuitori, unde a început fotbalul la o modestă echipă locală. Low e însurat de 27 de ani cu Daniela, dar nu au copii. „Ne-am fi dorit dar momentele din viaţa noastră nu s-au sincronizat atât de bine ca să ne îndeplinim această dorinţă”, a explicat Joachim.

image

Palmaresul lui Low la naţională
CM 2014 câştigător
EURO 2012 semifinală
CM 2010 semifinală (locul 3)
EURO 2008 finalist
CM 2006 (asistent) semifinală (locul 3) 


2,7 milioane de euro pe an este salariul lui Joachim Low, ca selecţioner al Germaniei

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite