CM 2014. ANALIZĂ Unde a greşit Del Bosque şi ce va urma pentru Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergio Busquets
Sergio Busquets

Eliminarea prematură şi ruşinoasă a Spaniei de la turneul final reprezintă şi sfârşitul unei ere care a schimbat istoria fotbalului mondial.

Spania e prima campioană mondială en-titre care e eliminată din competiţie după doar două meciuri jucate. Au plecat acasă după grupe Italia, în 2010, şi Franţa, în 2002, Brazilia, în 1966 şi 1974,  dar ele măcar au sperat până la finalul ultimului meci din grupă. Spania însă, după 1-5 cu Olanda şi 0-2 cu Chile, nu mai are nicio şansă şi îşi poate face bagajele pentru Madrid.
Eliminarea ibericilor pune capăt şi unei perioade de dominaţie autoritată a fotbalului mondial, întinsă pe parcursul a şase ani, timp în care ibericii au câştigat Euro 2008, CM 2010 şi Euro 2012.  O singură echipă din lume a mai reuşit să ia trei trofee la rând, Argentina, în 1945,1946 şi 1947, când a câştigat Copa America, dar performanţa respectivă nu e nici pe departe comparabilă cu cea a spaniolilor.
Bătută măr de Olanda şi clar de Chile, Spania a dezamăgit crunt în Brazilia, probabil în primul rând pentru că a mizat pe nucleul şi pe jocul care i-a adus performanţă, dar peste care au trecut anii. Selecţionerul Vicente Del Bosque, recunoscut ca un bun pedagog şi un tip cu mult echilibru interior spune că Spaniei nu i-a lipsit motivaţia, „dar cu siguranţă, ne-a lipsit ceva, pentru că eliminarea noastră este corectă”.

vicente del bosque foto reuters


Presa din Spania susţine că Del Bosque n-a avut puterea ca pe timpul mandatului său să-şi asume nişte schimbări care se cuveneau, sau măcar să pregătească nişte soluţii de rezervă pentru unii fotbalişti consacraţi, care puteau să-şi piardă strălucirea în timp. „A vrut să meargă pe mâna celor care au ridicat Spania, însă orice început are şi sfârşit. Mulţumim acestei generaţii care ne-a adus atâtea bucurii”, au scris cei de la Marca.
Singura modificare majoră în sistem, făcută de Del Bosque, pentru CM 2014, a fost titularizarea lui Diego Costa, ca vârf împins, dar tocmai ea s-a dovedit falimentară, ibericii contând extrem de puţin în atac în cele două meciuri disputate, iar brazilianul naturalizat fiind pracă din alt film.

10 fotbalişti au câştigat „tripla” Euro - CM- Euro: Casillas, Reina, Albiol, Ramos, Xavi, Iniesta, Silva, Xabi Alonso, Torres, Fabregas

CM Spania Olanda Iker Casillas FOTO Reuters


În rest, el a mizat pe aceeaşi fotbalişti, făcând abstracţie de faptul că Iker Casillas şi Xavi Hernandez au avut sezoane şterse la Real Madrid, respectiv Barcelona, uitând că Sergio Ramos şi Pique se au ca şoarecele şi pisica sau că toţi fotbaliştii catalani sunt lipsiţi de eficienţă, din cauza propriului sistem, celebrul tiki-taka, al cărui asfinţit era previzibil din 2012, de când a început să cadă Barca. „O astfel de prestaţie, cum am avut noi la Mondiale, nu poate rămâne fără urmări. Nu ştiu ce voi face eu”, a declarat Del Bosque, care mai are contract cu Federaţia Spaniolă până în iulie 2016, când ar vrea să se retragă din antrenorat. În urmă cu o lună, Del Bosque a refuzat o ofertă uriaşă, din punct de vedere financiar, de la Manchester United, motivând că nu-şi poate încălca cuvântul dat şefului Federaţiei sale, acela de a conduce Spania până la sfârşitul mandatului.

90 de meciuri are Del Bosque ca selecţioner al Spaniei, 71 de victorii, 9 egaluri şi 10 înfrângeri, golaveraj 207 – 63

Spaniolii oricum nu sunt pregătiţi să aducă alt selecţioner şi probabil vor merge tot pe mâna lui Del Bosque, în privinţa reclădirii echipei. O echipă din care e de aşteptat să dispară Xavi, Villa, Xabi Alonso, Torres, posibil chiar şi Casillas, deşi căpitanul „La Roja” a declarat după meciul cu Chile că „această generaţie nu şi-a spus ultimul cuvânt”. Iker a admis însă că trebuie să se ia nişte măsuri şi că el le va accepta indiferent care vor fi acelea: „Vina este generală şi fiecare trebuie să înceapă analiza cu el însuşi. După atâtea succese am cunoscut şi partea urâtă a fotbalului. Păcat că s.a terminat aşa, dar nu meritam să ne calificăm la cum am jucat”
Colegul său de la Real Madrid, Sergio Ramos, şi el o mare deziluzie, şi-a cerut scuze public pentru pătarea imaginii selecţionatei sale. „E un lucru dur pentru ţara şi istoria noastră. Ne cerem scuze, trebuie să fim demni, dar nu vom uita niciodată această zi”, a spus Ramos, unul dintre jucătorii, care au reuşit „tripla” EURO 2008 – CM 2010- EURO 2012. La doar 28 de ani, Sergio Ramos are 118 selecţii la naţională şi e văzut de mulţi drept următorul căpitan al „roşiilor”.

Cum a trăit brazilianul Eric meciul naţionalei sale, în casa lui de la Rio de Janeiro  

„Nu am fost pregătiţi fizic şi mental. N-am avut foame şi ambiţie şi nu ne-am ridicat la înălţimea aşteptărilor. Nu meritam să mergem mai departe”

Xabi Alonso, mijlocaş Spania

17 jucători din lotul deplasat de Spania în Brazilia au fost campioni mondiali în Africa de Sud


 

   

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite