Cleveland Cavaliers câştigă titlul în NBA, în urma unui meci fantastic şi a unei reveniri istorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Formaţia Cleveland Cavaliers a câştigat, luni dimineaţă, primul titlu din istoria francizei în liga nordamericană de baschet, după ce a învins în meciul decisiv al finalei campioana en-titre Golden State Warriors cu 93-89, în urma unei partide dramatice. Echipa din Ohio a devenit şi prima echipă care a reuşit să se impună în finala NBA după ce a fost condusă cu 3-1 la general.

Cavaliers s-au impus cu scorul de 4-3, câştigând meciul decisiv chiar în arena celor de la Warriors, Oracle Arena din Oakland, în urma unui meci halucinant decis în ultimul minut de joc. 

Cele două formaţii au început meciul decisiv având în spate o finală desfăşurată într-un mod neobişnuit: fiecare a câştigat câte trei partide fără ca vreuna din ele să fie strânse ca scor, dar per total ambele au marcat un număr egal de puncte de-a lungul celor şase partide.

Statistica era total inoportună celor Cleveland Cavaliers, care s-au văzut conduşi după primele patru meciuri cu scorul de 3-1: doar două echipe din istoria finalelor NBA au forţat meciul şapte după ce au fost conduse la general cu acest scor, iar niciuna dintre acestea nu a reuşit să şi câştige titlul. 

De asemenea, oraşul Cleveland nu mai câştigase un titlu în sporturile americane semnificative de 52 de ani, fiind oraşul cu cea mai mare „secetă” de trofee dintre toate cele angrenate în competiţiile majore din Statele Unite.

Însă statisticile şi-au pierdut orice relevanţă odată cu începutul partidei, care va intra în istorie drept unul dintre cele mai spectaculoase meciuri de baschet jucate vreodată: cele două echipe s-au egalat de 12 ori şi s-au schimbat de peste 20 de ori la conducerea partidei, niciuna dintre ele nereuşind să se detaşeze la o diferenţă mai mare de 8 puncte.

Ultimul minut de joc a început cu scorul de 89-89, blocat pe tabelă de mai bine de două minute, cu ambele echipe apărându-se aproape perfect. Kyrie Irving a dezgheţat tabela pentru Cavaliers cu un coş de trei puncte atunci când mai rămăseseră 53 de secunde din meci, înscris în ciuda unei apărări destul de exacte a celui mai bun jucător al sezonului regulat din NBA, Stephen Curry.

Curry, renumit pentru eficienţa sa din spatele arcului de cerc, nu a reuşit să răspundă cu aceeaşi măsură la atacul imediat următor al celor de la Warriors, ratând aruncarea de trei puncte, în parte şi din cauza modului excelent în care s-a apărat Kevin Love.

În cele din urmă, ultimul punct i-a aparţinut superstarului celor de la Cavaliers, LeBron James, care a transformat una din două aruncări libere pentru a închide o prestaţie personală de excepţie, cu 27 de puncte, 11 recuperări, 11 pase decisive şi 3 blocaje.
 

James a izbucnit în lacrimi la finalul partidei, după ce a câştigat a treilea său titlu de campion din şapte finale disputate; însă cu siguranţă acest titlu a fost cel mai dorit de James, care s-a născut şi a copilărit în apropiere de Cleveland şi a jucat între 2003 şi 2010 pentru Cavaliers. După două titluri câştigate cu Miami Heat, James s-a întors în 2014 în Cleveland, promiţându-le fanilor că va aduce primul titlu al oraşului în NBA; promisiune îndeplinită după ce anul trecut a reuşit să conducă o echipă Cavaliers decimată de accidentări până în finală, pierdută însă chiar în faţa celor de la Golden State Warriors.

Dorinţa lui James de a câştiga neapărat s-a văzut mai ales pe finalul partidei, când James a fost peste tot. După ce a înscris şase puncte consecutive, LeBron James a blocat mingea atunci când Andre Iguodala, cel mai bun jucător al finalei din 2015, părea aproape de a înscrie un coş facil pe un contraatac Warriors. La următoarea fază defensivă, James aproape a plonjat în aer pentru a reţine o recuperare crucială înaintea lui Curry, iar efortul său a fost răsplătit prin obţinerea unui fault.

image


LeBron James şi Kevin Love se bucură imediat după sfârşitul partidei FOTO Getty Images


Antologică pentru determinarea lui James a fost faza ultimului atac al echipei din Cleveland: superstarul lui Cavaliers s-a aruncat către inel fără menajamente pentru a încerca să fructifice o pasă lobată de Irving, riscând o accidentare gravă după ce a aterizat foarte prost pe mâna dreaptă, în urma unui contact cu Draymond Green de la Warriors. Acţiunea i-a adus aruncarea liberă prin care a stabilit scorul final în Oracle Arena.

LeBron James a fost decisiv în revenirea istorică a echipei sale, înscriind peste 40 de puncte atât în meciul cinci, cât şi în meciul şase, ambele câştigate de Cavaliers pentru a forţa partida decisivă de luni dimineaţă. Pentru acestea, James a primit al treilea său titlu de MVP (cel mai bun jucător) al finalei NBA, precedentele fiind câştigate cu Miami Heat în 2012 şi 2013.

O contribuţie semnificativă la triumful lui Cavaliers a avut-o şi conducătorul de joc Kyrie Irving, care a înscris 41, 23 respectiv 26 de puncte în ultimele trei partide ale finalei, formând un duo ofensiv devastator cu LeBron James.

De partea cealaltă, Golden State Warriors vor rămâne cu amintirea unui sezon istoric, în care au reuşit să atingă cel mai bun record în sezonul regulat: cu 73 de victorii şi nouă înfrângeri, depăşind echipa legendară a celor de la Chicago Bulls condusă de  Michael Jordan, care a terminat sezonul 95/96 cu un record de 72-10.

Dar această performanţă nu-i va consola prea mult pe baschetbaliştii echipei din Oakland, care nu au reuşit să-şi apere titlul de campioni câştigat sezonul trecut, tot în faţa echipei din Cleveland. Ca o ironie a sorţii, Warriors au acces anul acesta în finală după ce au reuşit, precum Cavaliers acum, să întoarcă un scor de 3-1 în finala Conferinţei de Vest, împotriva echipei Oklahoma City Thunder.

Stephen Curry, MVP-ul sezonului regulat, a fost o dezamăgire pentru Golden State Warriors. Deşi a condus echipa cu o medie de peste 23 de puncte pe meci, Curry nu şi-a găsit de-a lungul seriei ritmul devastator arătat în întreg sezonul, reuşind să înscrie cu doar 41% din aruncările încercate. Acest fapt s-a văzut mai ales în meciul decisiv, în care Curry a înscris doar 17 puncte cu o rată de reuşită de sub 33%.

image

James îi pune capac lui Curry la o tentativă de pătrundere FOTO Getty Images

Într-o fază emblematică pentru modul în care s-au prezentat principalii jucători ai celor două echipe de-a lungul celor şapte meciuri, una din rarele pătrunderi spre panou ale lui Curry s-a terminat cu un capac lejer şi energic aplicat de James.

În schimb, Warriors au fost conduşi în meciul decisiv de Draymond Green, care a înregistrat 32 de puncte, 15 recuperări şi nouă pase decisive, reuşind să înscrie cu şase din cele opt aruncări de trei puncte încercate.

Un jucător al lui Golden State Warriors are totuşi şanse de a deveni campion, chiar şi dacă a pierdut finala: centrul brazilian Anderson Varejao este eligibil de a primi un inel de campion din partea echipei din Cleveland, pentru care a jucat 31 de meciuri în acest sezon înainte de a fi transferat la Warriors. Iar Cavaliers îi vor acorda probabil acest drept, mai ales pentru faptul că brazilianul a petrecut 12 sezoane sub culorile echipei din statul Ohio.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite