Editorial inedit pe teme sportive, scris de Ceauşescu în 1944: „Să nu fie fabrică, sat, universitate, şcoală sau cartier care să nu aibă club sportiv!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Ceauşescu a fost numit în fruntea organizaţiei de tineret a Partidului Comunist Român în primele zile după 23 august 1944. Printre realizările lui Nicolae Ceauşescu la cârma tineretului comunist s-a numărat şi întemeierea cotidianului „Sportul Popular“.

În primul număr al publicaţiei (1 octombrie 1944) a apărut un editorial semnat de Nicolae Ceauşescu, în care erau enunţate diferenţele dintre „vechiul"sport, în „slujba fascismului", şi „sportul popular", al celor mulţi: „Până acum sportul a fost un lux, de care masele întregi ale tineretului nu s-au putut bucura. Fasciştii au folosit sportul pentru a pregăti tineretul pentru războiul lor criminal şi banditesc. În România democrată sportul trebuie să fie la îndemâna maselor largi ale tineretului, care trebuie sprijinite atât de Stat, cât şi de întreprinderi. Concursul cel mai larg se cere din punct de vedere material. În rândurile tineretului au avut un deosebit ecou sforţările făcute de sportul popular pentru a înlesni întregului tineret participarea la sport. Cu deosebită bucurie au fost primite aceste sforţări ale tineretului muncitor şi şcolăresc, de care până acum nu s-a ocupat nimeni în mod serios. O deosebită atenţie va trebui să dea sportul popular maselor largi ale tineretului ţărănesc. Sportul este un factor important de întărire a legăturilor şi stabilirea colaborării tineretului ţărilor democratice din toată lumea. De aceea este nevoie să se intensifice şi mai mult activitatea sportivă, care să cuprindă toate masele de tineret. Să nu fie fabrică, sat, universitate, şcoala sau cartier care să nu aibă cluburile sportive organizate şi conduse de cei mai buni tineri sportivi", se arată în cartea „Viaţa lui Ceauşescu" a Laviniei Betea. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite