Ciprian Marica i se adresează direct premierului Dacian Cioloş. „De ce nu luaţi atitudine, domnule prim-ministru?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciprian Marica
Ciprian Marica

Ciprian Marica este în căutarea unei echipe la care să joace şi în acest timp urmăreşte atent ce se întâmplă în România.

Marica a luat atitudine aseară în privinţa proiectulu de lege anti-fumat în spaţiile publice, exprimându-şi părerea printr-o postare pe facebook.

"Fumati? Dragi prieteni, sunt convins ca aveti puncte de vedere diferite, diverse, pe o tema pe care eu o consider foarte importanta, si astept sa vi le expuneti aici. Si va invit sa aveti rabdare sa cititi pana la capat si ce am eu de spus.
Am citit ca legea antifumat reintra in discutia Comisiei de Sanatate a Camerei Deputatilor, lege care a fost respinsa acum doua saptamani. Suna pompos, Comisia de Sanatate decide daca trebuie interzis fumatul in spatiile publice, fumat care, asa cum puteti citi pe pachetele de tigari, produce cancer, produce moarte, produce boli diverse, produce malformatii la nou nascuti. Ma ingrozesc doar cand enumar aceste citate, si mai sunt si altele! Si ma ingrozeste faptul ca alesii nostri sunt mult mai interesati de numarul maxim de caini care trebuie sa fie tinuti la o stana, decat de sanatatea noastra si a copiilor nostri!!!
Recunosc, am dorit initial o lege antifumat pentru ca ma deranjeaza enorm sa merg undeva sa mananc, iar langa mine sa fie cateva persoane care fumeaza,sa inhalez toxine si sa-mi miroasa hainele ingrozitor.M-am lovit eu de ptoblema asta, in repetate randuri am plecat cu farfuria intr-un loc mai retras, mai departe de cei care fumau.
Apropo, imi permit domnule prim ministru Ciolos sa ma adresez dumneavoastra fiindca ati trait in ultima perioada in Occident, aproape de Parlamentul European. A fumat cineva langa dumneavoastra, domnule Ciolos? De ce nu luati atitudine, de ce nu militati pentru implementarea deciziilor bune ale Europei, daca Europa ne cere in mod repetat sa interzicem fumatul in spatiile publice? De ce trebuie sa suportam toti viciile unora, sau nevoile lor vinovate? Poate e dur exemplul, dar in acelasi restaurant, daca ai nevoie la toaleta, te duci la toaleta, intr-un spatiu separat, nu faci in mijlocul incaperii!
Revin la legea antifumat. Am fost foarte revoltat cand am vazut ca a fost respinsa, si mai ales cand am vazut declaratiile unor politicieni care spera ca asa vor castiga voturi de la fumatori. M-am interesat cum au ajuns altii sa implementeze aceasta lege, am citit multe articole pe aceasta tema raului produs de fumat, iar concluziile specialistilor sunt teribile si trebuie sa ne dea tuturor de gandit. Astfel, Romania este pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste protectia nefumatorilor, urrmata la mare distanta de Cehia, Slovacia si Austria.
Avem in Romania nu mai putin de 73% fumători pasivi din totalul populaţiei, in fiecare zi 70 de români mor din cauza fumatului, iar 42.000 de oameni pe an suferă complicaţii. Cifrele astea reci poate nu va pun pe ganduri. Dar nu va ganditi ca aveti copii, neveste, mame, care nu fumeaza si care merg sa manance in spatii in care se fumeaza si se pot imbolnavi grav? Nu va intereseaza ca aveti prieteni, cunoscuti, care lucreaza in astfel de spatii si care inhaleaza ore in sir fum toxic? Nu va intereseaza ca am fost iarasi intrecuti de Bulgaria, Ungaria, Rusia, tari din preajma noastra care s-au aliniat la legislatia europeana? Nu va ganditi ca daca vrem sa schimbam ceva trebuie sa ne schimbam noi primii si sa acceptam ca viciile noastre pot dauna grav celor de langa noi? Nu va ingrijoreaza studiile specialistilor care spun ca principalele cauze de deces din România sunt reprezentate de boli cauzate sau agravate de fumat: bolile cardiovasculare (60% dintre decesele anuale, faţă de 48% media Comunităţii Europene), cancerul (la bărbaţi, cel mai frecvent cancer este cel pulmonar) şi bolile respiratorii cronice (fumatul este responsabil de peste 80% din cazurile de bronhopneumopatie)? Nu va deranjeaza ca parlamentarii ne arunca in fata prevederi ale UE doar cand nu le sunt lezate interesele?
In concluzie, nu sunt pentru interzicerea fumatului in Romania, nu cred ca se poate asta! Dar sunt pentru limitarea spatiilor in care se poate fuma, pentru interzicerea fumatului in spatiile publice, pentru protejarea oamenilor nevinovati care platesc viciile altora si permisivitatea unui sistem aflat inca departe de Europa. Va invit sa cititi cum se procedeaza in tarile evoluate dintr-un studiu amplu pe care l-am gasit aici: http://www.aureliacristea.ro/…/reglementari%20europene%20fu…

Si insist sa-mi spuneti parerile voastre, poate reusim sa ne facem un bine colectiv!"y

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite