Ciocanul de Pechea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Ciocan şi Mihai Leu, după meciul de titlu european câştigat de primul
Cristian Ciocan şi Mihai Leu, după meciul de titlu european câştigat de primul

Christian Hammer, proaspăt campion european la categoria grea, versiunea WBO, e originar din aceeaşi localitate cu Lucian Bute.

Cristian Ciocan a fost botezat de nemţi Christian Hammer şi acum e singurul campion la box profesionist pe care îl are acum România. Nu e campion mondial, ci doar european, însă ţinând cont că a pus mâna pe centură la numai 25 de ani, are toate şansele să boxeze şi pentru titlul suprem.

Pugilistul e originar din Pechea, de unde a plecat spre boxul mare şi Lucian Bute. Au avut chiar acelaşi antrenor, pe Felix Păun, dar şi trasee oarecum identice, în sensul că au trecut la profesionişti după ce au ratat prezenţa la Jocurile Olimpice. Bute nu s-a calificat la Sydney, în 2000, în vreme ce Ciocan a visat la Beijing, în 2008, însă a privit Olimpiada la televizor. Şi încă un lucru îi leagă pe cei doi. Ambii sunt foşti campioni mondiali la juniori. Bute în 1999, la Houston (SUA), iar Ciocan, în 2006, la Agadâr (Maroc).

L-a bătut pe învingătorul lui Mike Tyson

Cristian a ales drumul Germaniei în 2008 şi până să ajungă campion european a boxat în 14 meciuri. „Au fost zile în care n-aveam niciun ban în buzunar, dar n-am renunţat să merg la sală. Am simţit că Dumnezeu mă va ajuta şi-mi va da putere să merg înainte", a mărturisit el.

Debutul la profesionişti a fost trist, la 1 noiembrie 2008, pierzând în faţa unui slovac, deoarece s-a accidentat în chiar prima repriză. Au urmat şapte victorii, două înfrângeri consecutive, în 2010, şi apoi cinci victorii. Ultima, cea de vineri seara, i-a adus şi titlul continental. L-a făcut KO pe britanicul Danny Williams, un boxer foarte experimentat, care în 2004 l-a pus la podea pe legendarul Mike Tyson. Ciocan a fost declarat învingător după patru runde, închizând gura unui adversar care i-a făcut numai şicane. Englezul a făcut presiuni ca bursa lui să fie mai mare decât cea negociată în prealabil şi a pozat accidentat, apărând cu o zi înaintea meciului cu o mână bandajată. Românul a renunţat la o parte din suma care i se cuvenea doar ca să boxeze cu el, convins fiind că îl va învinge.

A ales boxul în dauna handbalului

La Pechea, Cristian Ciocan s-a orientat spre box relativ târziu, la 16 ani. Era îndrăgostit de handbal şi avea o aruncare de temut. Niciun coleg nu voia să stea în poarta adversă, pentru că actualul pugilist rupea plasele cu loviturile sale. Chemat la sala de box, Cristi a devenit campion regional după numai patru luni de activitate, iar la finalul primului an de box a ieşit vice-campion naţional. Prima propunere de a trece la profesionism a venit la 19 ani, când a ieşit campion mondial, însă a refuzat-o ţintind Olimpiada de la Beijing. După ce a ratat calificarea a plecat în Germania şi s-a stabilit la Hamburg.

În meciul de titlu european a boxat cu un şort pe care avea steagul României, dar la intonarea imnurilor organizatorii l-au pus pe cel al Germaniei. Cristi s-a revanşat la final, purtând pe ring drapelul tricolor. „Mă simt bine aici, m-am adaptat, ştiu limba şi pot creşte în acest mediu", a dezvăluit el. După câştigarea titlului continental, Ciocan are şanse foarte mari să fie challenger obligatoriu la centura intercontinentală, iar dacă lucrurile merg bine, în maximum trei ani, ar putea boxa pentru titlul mondial, acolo unde deţinătorul centurii la categoria sa este ucraineanul Vladimir Klitschko. Aceasta este şi părerea lui Mihai Leu, primul campion mondial profesionist pe care l-a avut România, şi care la meciul cu Ciocan a fost unul dintre arbitrii de masă.

„La Gottingen, Cristi a câştigat mult mai repede decât mă aşteptam. Este o centură foarte importantă pentru el. Acum, probabil, îşi va apăra de două-trei ori titlul de campion european, după care va ţinti mai sus, spre postura de challenger pentru titlul mondial. Această posibilitate i se poate ivi oricând, depinde de cel care deţine titlul şi cum îşi va alege adversarul. Sunt convins însă că, la un moment dat, Cristi va boxa cu centura mondială pe masă. Am vorbit cu el şi l-am sfătuit să o ţină tot aşa şi nu are cum să nu ajungă departe", a declarat pentru „Adevărul" Mihai Leu.

Tot el ne-a dezvăluit că unul dintre visurile lui Cristi e să boxeze în România, în faţa conaţionalilor săi.

Relaţii reci cu Lucian Bute

Deşi sunt din acelaşi oraş, Lucian Bute şi Cristian Ciocan nu au o relaţie apropiată. „Îl respect pentru cariera lui, dar atât. N-am mai vorbit de vreo doi ani", a declarat Ciocan de curând. Cauza răcelii dintre cei doi ţine de un episod petrecut acum câţiva ani. După ce Universum, primul club la care a fost legitimat Ciocan în Germania, a dat faliment, el a încercat să ajungă în Canada, la Interbox, contactându-l pe Bute printr-un email la care n-a primit niciun răspuns.

CV

Numele : Cristian Ciocan (Christian Hammer)
Data şi locul naşterii:  27 septembrie 1987 (Pechea)
Înălţime: 1,88 metri
Greutate: 105 kg
Categoria: grea
Palmares:
- Campion mondial de juniori (2006 - la amatori), campion al Germaniei (2012 - profesionişti), campion european WBO (2012 - profesionişti)
Meciuri la profesionişti: 15
Victorii: 12 (8 prin KO)
Înfrângeri: 3

Campionii României la box profesionist

Mondiali:
- Mihai Leu (1995 - 1997)
- Leonard Doroftei (2002 - 2004)
- Adrian Diaconu (2008 - 2009)
- Lucian Bute (2007 - 2012)

European:
- Cristian Ciocan (2012)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite