Cine e mai rapid: recordmanul mondial de la ”semi” sau de la maraton?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două performanţe deosebite, recordul mondial la semimaraton deţinut de Zersenay Tadese, şi cel de la maraton, trecut în dreptul lui Dennis Kimetto, pot naşte o întrebare. Care sportiv este cel mai rapid, în termeni absoluţi, atletul din Eritreea sau cel din Kenya?

Cine fuge mai tare? Cel care aleargă cel mai repede semimaratonul sau cel care aleargă cel mai repede maratonul? Recordurile mondiale la semimaraton şi maraton, şi cei doi atleţi care le-au realizat bineînţeles, sunt aproape imposibil de comparat din acest punct de vedere, performanţele au fost făcute în perioade diferite, pe trasee/distanţe diferite, la date diferite, în condiţii climatice diferite, singurul numitor comun fiind faptul că atât Zersenay Tadese, recordmanul mondial la semimaraton (58.23), cât şi Dennis Kimetto, recordmanul mondial la maraton (2.02.57) se aflau atunci când au alergat aceşti timpi în cea mai bună perioadă a carierei lor.

La semimaraton, Zersenay Tadese poate fi considerat un adevărat zeu, având şase medalii la Campionatele Mondiale, cinci de aur. Înainte de cursa din 2010 de la Lisabona, când sportivul din Eritreea a alergat cel mai bun timp din lume (58.23, o medie de 2.46 pe mie), Tadese era la al doilea record mondial, după cel din 2005, când a fugit în Anglia, 59.05. ”A fost bine începând de la start iar în ultimii kilometri am simţit că pot face record mondial”, declara Dennis Kimetto după ce alerga pentru prima dată în istorie sub 2 ore şi 3 minute, 2.02.57, maratonul de la Berlin din 2014. ”Zborul” kenyanului, cu o medie de 2.54 pe mie, a avut prima jumătate de cursă trecută în 61.45, iar a doua în 61.12.

Deci cum putem vedea care este cel mai rapid dintre cei doi, recordmanul mondial pe semimaraton şi cel de pe maraton? Putem compara şi cele mai bune performanţe personale ale celor doi super-atleţi pe alte distanţe de fond. Dacă timpul pe 10.000 de metri, este mult mai bun cel alergat de Tadese, 26.37:25, faţă de 28.30:00 al lui Kimetto, asta şi pentru că kenyanul nu a concurat pe această distanţă decât foarte rar, compararea timpilor la distanţele unde cei doi deţin recorduri, arată că Dennis Kimetto, cel mai bun alergător de maraton, are un timp bun şi pe semimaraton, 59.14, pe când Tadese, nu a reuşit încă să scadă sub 2 ore şi 10 minute pe maraton, un timp foarte slab pentru Elite (PB: 2.10.41). Asta ar însemna că Dennis Kimetto ar fi mai rapid, nu?

Există numeroase aplicatii care prezic timpul cel mai rapid pe care l-ai putea scoate pe o distanţă în funcţie de cel mai bun timp pe care l-ai avut pe o altă distanţă. Dacă este să introducem recordurile mondiale pentru a vedea ce ar putea alerga Tadese pe maraton şi Kimetto pe semimaraton, atunci sportivul din Eritreea ar mai avea enorm de muncă. Pentru 58 de minute şi 23 de secunde al lui, pe 42,195 km ar trebui, teoretic bineînţeles, să scoată în jurul a 2.01.38, cu 10 minute mai bine decât PB-ul lui pe această distanţă. De cealaltă parte, pe Kimetto, recordul de la maraton, l-ar ”îndreptăţi” la un timp pe semimaraton de 58.58, cu doar 16 secunde mai tare decât cea mai bună performanţă a lui. Asta ar însemna, din nou, că Dennis Kimetto este mai rapid, nu?

Zersenay Tadese, PB

Semi: 58.23

Maraton: 2.10.41

Dennis Kimetto, PB

Semi: 59.14

Maraton: 2.02.57

La noi, Negru versus Andreica

Semimaratonul ar putea fi redenumit în România cu numele lui Nicolae Negru, buzoianul fiind cel mai titrat alergător al distanţei care acoperă jumătate din distanţa maratonului, de recordul lui 61.45 neapropiindu-se nimeni de când a fost realizat, de 20 de ani. În ce priveşte performanţa lui Cătălin Andreica pe maraton, în 2018 ea face 40 de ani de când a fost realizată. Datele arată, că Nicolae Negru ar fi putut avea teoretic un timp de 2.08.45 pe maraton, dar din cele două încercări ale sale, cel mai rapid a fugit un 2.26.17, în schimb diferenţa dintre pace-ul mediu al recordului naţional şi al celui mondial este de 9 secunde pe mie. În ce-l priveşte pe Cătălin Andreica, datele referitoare la cursele sale de semimaraton nu există, dar teoretic în funcţie de cel mai bun timp al său pe maraton, ar fi putut alerga un 63.33. Totuşi, diferenţa dintre pace-ul mediu al recordului naţional la maraton şi al celui mondial, este de 14 secunde. Deci, cine ar fi mai rapid?

Nicolae Negru, PB

Semi: 61.45

Maraton: 2.26.17

Cătălin Andreica, PB

Semi: nu există date

Maraton: 2.12.30

Daca iubeşti mişcarea si stilul de viaţă sănătos vino ca alergător, voluntar sau suporter la Volkswagen Bucharest HALF MARATHON. Fii unul dintre cei peste 16.000 de oameni din 60 de ţări care se bucura de sarbatoarea Bucurestiului.  Inscrie-te la una dintre curse:  21km OMV Petrom, 10 km Volkswagen, Stafeta Scholl, Cursa Populară Vodafone, Cursa Adolescenţilor Carrefour sau Cursa Copiilor McDonald’s. Detalii pe www.bucuresti21km.ro.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite