Cine ne duce la EURO 2020? Lista de dorinţe a FRF pentru înlocuirea lui Daum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cosmin Contra şi Walter Zenga sunt variantele la îndemână pentru înlocuirea lui Cristoph Daum. Pe lista FRF se regăsesc încă doi antrenori: Cosmin Olăroiu şi Dan Petrescu.

Mandatul lui Cristoph Daum la echipa naţională se numără de acum în zile, pentru că deja a rămas mai puţin de o lună până la ultimul meci din preliminarii, cel cu Danemarca de la Copenhaga. Conducerea Federaţiei a încercat o despărţire amiabilă încă de pe acum, însă germanul ar fi cerut 200.000 de euro pentru a pleca imediat, ofertă respinsă de Burleanu şi compania.

Dacă la nivel oficial se aşteaptă încetarea contractului lui Daum, şefii de la Casa Fotbalului studiază deja opţiunile. „Se încearcă o lovitură de imagine, n-o să dau mai multe detalii. Oricum, orice s-ar spune la TV, s-au făcut deja propuneri, sunt mai multe discuţii. Sunt curios dacă Dan Petrescu ar putea conduce naţionala“, a dezvăluit Ciprian Marica, unul dintre potenţialii candidaţi la alegerile pentru şefia FRF de anul viitor. Într-adevăr, aducerea lui Petrescu ar fi o lovitură pentru actuala conducere a federaţiei, care ar demonta astfel ideea unui conflict cu Geenraţia de aur, altfel vizibil şi din avion. Mai sunt şi alte variante de lucru pentru Burleanu şi echipa, antrenori dispuşi să accepte imediat poziţia, alţii mai greu de convins, dar şi tehnicieni care nu vor să audă de o colaborare cu cei de acum.

Vor să preia naţionala

Walter Zenga (57 de ani) – a fost antrenorul pe care federalii l-au contactat înainte de numirea lui Daum. Chiar dacă a fost „ţepuit“ de actuala conducere a FRF în urmă cu 14 luni, italianul nu ar spune „Nu“ unei colaborări, mai ales că e pe tuşă de ceva vreme. „Am fost foarte aproape să fiu selecţionerul României, dar FRF l-a ales pe Daum. Nu sunt supărat. Dacă mă vor acum, putem discuta, nu am niciun fel de problemă“, a afirmat Zenga la DigiSport. În defavoarea fostului portar de la Inter „a lucrat“ chiar Daum, care a distrus ideea necesităţii unui antrenor străin la echipa naţională. Italianul a punctat imediat: „Eu mă consider pe jumătate român“. 

Cosmin Contra (41 de ani) – antrenorul dinamovist a obţinut rezultate bune cu un lot mediu, adică situaţia în care e şi acum naţionala ca nivel valoric al jucătorilor. În antiteză cu Daum, „Guriţă“ e văzut ca un antrenor sufletist, care ştie să motiveze şi mobilizeze jucătorii, activ pe margine, mereu cu gura pe fotbalişti. Nemulţumit de condiţiile pe care le are la Dinamo, Contra ar fi dispus să lase echipa din „Ştefan cel Mare“, mai ales că funcţia de selecţioner al echipei naţionale e un pas înainte pe CV: "Nu am fost nici măcar sunat de cei de la FRF. Se vorbeşte la televizor sau prin ziare că sunt favorit să preiau echipa naţională, dar eu mă concentrez pe ceea ce am de făcut la Dinamo. Dacă va fi vreodată, o să vedem ce se va întâmpla“ .

Deschişi la discuţii

Dan Petrescu (49 de ani)– actualul antrenor al CFR-ului e văzut ca o variantă ideală, atât pentru rezultate, cât şi pentru imagine, capitol la care Federaţia ţine foarte mult. Problema este că CFR-ul n-ar vrea să-l lase să plece, dar ar accepta un compromis: antrenorul să pregătească în paralel naţionala şi echipa de club. Această variantă ar putea funcţiona cel puţin pentru un an, timp în care România nu are decât meciuri amicale. Rămâne de văzut dacă „Bursucul“ va accepta să îşi „trădeze“ coechipierii din Generaţia de Aur, care se pregătesc pentru alegerile de anul viitor de la şefia FRF.

Pe lista tehnicienilor aflaţi sub contract cu alte echipe, mai sunt Cosmin Olăroiu (48 de ani), Mircea Rednic (55 de ani) şi Laszlo Boloni (64 de ani). În anumite momente, cu toţii ar fi acceptat să preia naţionala, însă de fiecare dată uşa le-a fost închisă, ceea ce va îngreuna şi mai mult negocierile. Totul depinde şi de situaţia în care se vor regăsi la echipele lor peste o lună şi dacă cluburile respective (Al Ahli, Mouscron, respectiv Antwerp) vor fi de acord să renunţe fără despăgubiri la antrenorii lor. Dintre cei trei, Olăroiu e varianta cea mai agreată de „federali“.

Inabordabili


Gheorghe Hagi (52 de ani) – mereu în conflict cu actuala conducere a Federaţiei, „Regele“ n-are de gând să îşi încalce principiile, deşi a declarat în repetate rânduri că îşi doreşte o revenire la echipa naţională. Hagi va aştepta alegerile de anul viitor pentru a vedea dacă se va produce o schimbare la nivelul preşedintelui.
Mircea Lucescu (72 de ani) - "Hai sa lăsăm naţionala României. Am spus de 20 ani că nu o să mai preiau, m-am tinut de cuvânt, din toate punctele de vedere. Au fost câteva momente când aş fi putut să revin, nu s-a putut, după am plecat pe drumul meu şi n-am decis eu ce să facă. Ar fi si foarte greu pentru mine. Prefer să mă duc într-o ţară, unde să mă înjure străinii, decât să vin acasă şi la prima înfrângere să fiu înjurat de ai mei. Asta chiar n-aş suporta", a declarat Mircea Lucescu la Dolce Sport.
 

image

EURO 2020 – misiune mai uşoară
Următorul selecţioner al echipei naţionale va avea la dispoziţie aproape un an până la debutul oficial, timp în care va putea să îşi impună principiile şi să testeze jucătorii cu ocazia meciurilor amicale. În toamna lui 2018 va începe campania de calificare la EURO 2020, turneu la care se califică aproape jumătate din echipele naţionale ale continentului nostru. Problema noului antrenor ar putea fi schimbarea actualei conduceri de la FRF, pentru că din martie 2018 ar putea lucra cu alţi oameni.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite