Chinul nord-irlandez: selecţionerul adversarei României a povestit prin ce a trecut pentru a face o echipă naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Martin O’Neil
Martin O’Neil

Chiar dacă britanicii sunt acum cea mai mare rivală a României la calificare pentru Euro 2016, echipa lor a fost adunată cu chiu, cu vai de selecţionerul Martin O’Neil.

România va întâlni Irlanda de Nord, sâmbătă (ora 21.45, TVR 1), la Belfast, într-o partidă care poate asigura prezenţa tricolorilor la Euro 2016, în proporţie de 99%.

Aparent, urmează o partidă dificilă, în condiţiile în care, după cinci meciuri, Irlanda de Nord e pe doi, la un punct de România, care conduce grupa F. În realitate însă, formaţia pregătită de Martin O’Neil e departe de standardele fotbalului internaţional de nivel înalt.

Chiar selecţionerul nord-irlandez a mărturisit acest lucru, într-un amplu interviu preluat de Digi Sport de la „The Guardian“.

Ce a spus?

„Avem mai puţin de 50 de jucători în primele patru ligi din Anglia şi primele două din Scoţia. Problema e că majoritatea sunt în League One şi League Two (n.r. - ligile a treia şi a patra din Anglia). Roy Carroll e în League Two acum. Sunt 12-13 jucători în League One. E un salt uriaş de acolo la fotbal internaţional. Şi din liga a doua scoţiană e un pas uriaş spre fotbalul internaţional“, a admis selecţionerul nord-irlandez.

El a povestit prin ce a trecut până a reuşit să formeze actualul lot cu care britanicii au şanse mari să ajungă la Euro 2016. Dacă vor izbuti această performanţă, nord-irlandezii vor bifa prima apariţie la un Campionat European.

„Au fost momente în care am investit incredibil de mult timp urmărind jucători şi apoi, când am luat legătura cu ei, să-mi spună că nu sunt interesaţi de naţională. Am aranjat întâlniri cu alţii, care m-au sunat cu o oră înainte să-mi spună că nu vor veni. Primeşti câteva lovituri de-astea pe parcurs“, a continuat Martin O’Neil.

Acesta s-a plâns şi de faptul că regulamentul îi permite unui jucător născut în Irlanda de Nord să joace pentru vecinii din sud.

„ Regula asta e nedreaptă. E foarte nedrept ca noi să creştem jucători, să-i antrenăm, să-i ducem la turnee şi când vine vorba să joace, să o zbughească la naţionala Irlandei. Nu putem să-i oprim. N-aş avea o problemă dacă ar fi o chestiune de legături de sânge, dar nu e cazul. Cred că cele două federaţii ar trebui să ajungă la un acord. Înţeleg că federaţia noastră a încercat, dar irlandezii au spus că regulile sunt reguli şi că au voie să facă asta. E greu pentru o ţară cu populaţie ca a noastră şi cu atât de puţini jucători“, a declarat O’Neil.

El şi-a amintit şi de o situaţie amuzantă de care s-a lovit la puţin timp după ce a fost numit selecţioner la echipa naţională.

„Linia mea de trei fundaşi avea 90 de selecţii. Singura problemă era că Aaron Hughes avea 88 dintre acestea“, a spus O’Neil.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite