China, un stat diabolic: BBC explică ce a păţit Shuai Peng în ultimele săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Shuai Peng
Shuai Peng

Beijingul încearcă să minimalizeze povestea şocantă a jucătoarei de 35 de ani, care a susţinut că a fost violată de fostul vicepremier, Zhang Gaoli. Cazul e însă unul extrem de grav, dovadă că s-a transformat într-un subiect interzis în „Ţara Marelui Zid“.

China a devenit „oaia neagră“ a comunităţii internaţionale, după ce a pus întreaga planetă pe butuci, fiind la originea celei mai grave crize sanitare din ultimii 100 de ani.

Iar ceea ce se întâmplă, în aceste zile, în controversatul caz al lui Shuai Peng (35 de ani, 307 WTA) nu face altceva decât să strice şi mai mult imaginea unui regim dictatorial care, pe lângă SARS-CoV-2, ne-a oferit şi deja celebrul „lockdown“, o practică îmbrăţişată de Occident, începând din martie 2020.

Ceea ce se întâmplă acum cu Shuai Peng ne arată că în China, dacă deranjezi, dacă eşti incomod, poţi să dispari, să fii şters, pur şi simplu. La propriu! Povestea dramatică a lui Peng a început la data de 2 noiembrie. Cu o postare a jucătoarei de tenis pe contul ei de Weibo, un fel de Twitter în China. Pe această platformă a apărut strigătul de disperare a lui Peng. Care a scris despre abuzurile sexuale la care ar fi fost supusă de către Zhang Gaoli (75 de ani), un membru marcant al Partidului Comunist şi vicepremier al ţării, în perioada 2013-2018.

De aici, a urmat o succesiune şocantă de evenimente despre care au scris acum, pe larg, jurnaliştii de la BBC. În primul rând, postarea lui Peng a fost ştearsă foarte repede, în maximum o oră după apariţie. Ulterior, de pe contul jucătoarei de tenis au fost şterse şi alte şase postări, fără legătură cu subiectul Zhang Gaoli. Iar Peng n-a mai postat nimic pe Weibo, după data de 2 noiembrie. De fapt, contul ei de pe această platformă a fost blocat, pentru că nici urmăritorii lui Peng, peste 500.000 de utilizatori, nu mai au posibilitatea de a posta comentarii pe pagina ei de Weibo.

O campanie online a fost pornită în afara Chinei cu hashtag-ul Whereispengshuai (n.r. - Unde e Peng Shuai?) 

Peng

Cauţi „Shuai Peng“ şi nu apare nimic

Doar că autorităţile din China nu s-au mulţumit cu atât. Potrivit BBC, numele sportivei a fost şters de pe internetul chinez aproape în totalitate! Căutarea de pe Weibo nu furnizează niciun rezultat. De fapt, apare doar o postare a ambasadei Franţei din Beijing, pe data de 22 noiembrie, în care cei de acolo îşi exprimă îngrijorarea vizavi de faptul că nu prea se ştie mai nimic despre jucătoarea de 35 de ani. La această postare a francezilor, comentariile n-au fost dezactivate în totalitate. Apar însă doar unele dintre ele.

În rest, pe Weibo mai sunt disponibile, în acest moment, nişte imagini video cu meciurile jucate, de-a lungul anilor, de Shuai Peng. 

Potrivit BBC, de la începutul scandalului, toate postările de pe Weibo despre cazul Shuai Peng au fost şterse. Cu excepţia celei făcute de ambasada Franţei. De exemplu, la data de 3 noiembrie, la 24 de ore după dezvăluirea sportivei despre abuzurile sexuale la care ar fi fost supusă, Ouyang Wensheng, un cunoscut comentator de tenis din China, a avut două postări, la rândul său. „Sper că eşti în siguranţă“ şi „Cât de disperată şi neajutorată trebuia să fi fost ea“, a scris Wensheng. Ambele postări au fost şterse, între timp.

Shuai Peng - Zhang Gaoli

Peng

Cauţi „Zhang Gaoli“ şi afli că e un erou

Cenzura chinezilor în cazul Shuai Peng nu se rezumă însă la platforma Weibo, de unde a pornit scandalul. Baidu, un motor de căutare precum Google, s-a adaptat situaţiei. Astfel, la o căutare cu numele „Zhang Gaoli“, apar ştirile despre acest personaj publicate de presa controlată de stat. Când cauţi „Shuai Peng“, cele mai recente rezultate datează din 2020. 

Mai departe, pe site-ul Zhihu, unul de „Întrebări şi răspunsuri“, nu apare niciun rezultat când cauţi „Shuai Peng“. În schimb, dacă sunt căutate informaţii despre „Zhang Gaoli“, curg articolele în care fostul vicepremier e prezentat drept un erou naţional. Iar BBC a notat că, practic, toate reţelele de socializare din China, Douyin (care echivalează cu TikTok), Kuaishou şi Bilibili (folosite pentru distribuirea clipurilor video) au fost cenzurate, când căutările sunt legate de subiectul Shuai Peng - Zhang Gaoli. Nici măcar ultimele filmări şi ştiri din presa internaţională despre acest caz nu se regăsesc în presa din China. 

A fost bine să o vedem pe Shuai Peng în videoclipuri recente. Ele nu schimbă însă apelul nostru pentru o anchetă fără cenzură asupra acuzaţiei de agresiune sexuală formulată de ea. Fragment dintr-un comunicat WTA
Shuai Peng

Shuai Peng, o carieră cu 25 de trofee

Chiar dacă figurează în clasamentul WTA, fiind pe locul 307 la simplu, Shuai Peng n-a mai jucat în circuitul feminin în 2021. Până să ia această pauză, ea a cucerit două trofee WTA la simplu şi 23 la dublu, câştigând peste 9,6 milioane de dolari din tenis. În cel mai bun moment al carierei, în august 2011, Peng a atins locul 14 mondial, în ierarhia de simplu. La dublu, a ajuns lider mondial, în februarie 2014. La turneele majore, chinezoaica are o semifinală de US Open la simplu, în 2015, plus două trofee la dublu, la Wimbledon 2013 şi French Open 2014.

Haidong

Precedentul Hao Haidong arată cât de malefic e regimul chinez

Ceea ce se întâmplă acum cu Shuai Peng e aproape identic cu cenzura la care a fost supus, în ianuarie 2020, fostul mare fotbalist chinez, Hao Haidong - foto (51 de ani). Cu ocazia aniversării protestelor din Piaţa Tiananmen, în 1989, Haidong şi soţia sa, Ye Zhaoying, fostă jucătoare de badminton, au criticat Partidul Comunist al Chinei, inclusiv pentru modul în care a gestionat criza COVID-19. Imediat, autorităţile din „Ţara Marelui Zid“ au publicat o serie de comunicate în care i-au desfiinţat pe Hao Haidong şi Ye Zhaoying. Apoi, exact cum se întâmplă acum cu Shuai Peng, cei doi au fost şterşi de pe internetul chinez! Şase zile mai târziu, Hao Haidong a acordat un interviu exploziv pentru „The Wall Street Journal“, în care a continuat să critice autorităţile din China pentru încălcarea drepturilor omului, acuzând regimul din Beijing de dictatură „Sunt foarte mulţi oameni care gândesc ca mine şi ca soţia mea, dar nu îndrăznesc să vorbească, cât timp sunt în China“, a spus Hao Haidong, cu 107 selecţii în naţionala Chinei. Fostul fotbalist şi familia sa se află acum în Spania. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite