China, reacţie feroce după ce Statele Unite au anunţat boicotarea politică a Jocurilor Olimpice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
China, un stat în care cenzura face ravagii
China, un stat în care cenzura face ravagii

Cazul Shuai Peng şi încălcarea drepturilor omului, în mod repetat, de un stat dictatorial, care a contribuit şi la declanşarea unei pandemii care a pus planeta pe butuci, au determinat o decizie simbolică din partea Statelor Unite.

Jocurile Olimpice de Iarnă (4-20 februarie 2022) bat la uşă, urmând să scrie istorie pentru Beijing, după cum „Adevărul“ a explicat aici. 

Totuşi, un eveniment prin care chinezii şi-au dorit să-şi flexeze „muşchii“, arătând puterea lor de a organiza evenimente mari pe bandă, deocamdată, e umbrit de scandalosul caz în care e implicată Shuai Peng (35 de ani, 311 WTA). Iar Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a fost chiar acuzat că, de teama că acest scandal va afecta JO 2022, a încercat să bage mizeria sub preş.

Din păcate pentru CIO, de acum, e clar că aceste Jocuri vor fi influenţate de imaginea tot mai proastă pe care China o are la nivel internaţional. Iar acum avem şi o dovadă concretă, în acest sens.

Luni seară, Statele Unite ale Americii au anunţat că vor boicota politic JO 2022. Sportivii americani vor putea concura, la Beijing, însă niciun oficial american nu va face deplasarea în „Ţara Marelui Zid“ pentru a asista la festivitatea de deschidere.

„Administraţia Biden nu va trimite niciun reprezentant diplomatic la Beijing, pentru Jocurile Olimpice de iarnă. Vom continua să atragem atenţia asupra încălcării drepturilor omului. Am transmis decizia şi aliaţilor noştri, dar totul rămâne la latitudinea lor“, a anunţat Jen Psaki, ofiţerul de presă de la Casa Albă.

Boicot

Reacţia chinezilor: „O farsă politică! Oricum, nu i-a chemat nimeni“

Potrivit BBC, decizia americanilor a stârnit o reacţie virulentă din partea Chinei. Prima a venit din partea unui purtător de cuvânt care reprezintă această ţară la Organizaţia Naţiunilor Unite.

„O farsă politică regizată de americani! Statele Unite vor doar să politizeze sportul, să creeze diviziune şi să provoace confruntare. Succesul acestor Jocuri nu ţine de prezenţa unor politicieni“, a spus oficialul chinez.

Acest răspuns a fost urmat de altul, la fel de dur, din partea ambasadei Chinei de la Washington.

„Nimănui nu-i pasă dacă aceşti oameni (n.r. - politicienii americani) vin sau nu. Şi această decizie n-are niciun impact asupra Jocurilor Olimpice din 2022. Evenimentul va fi organizat cu succes“, a spus Liu Pengyu, care se ocupă de relaţia cu presa.

Liu a adăugat: „Oricum, nimeni n-a invitat politicienii americani la Jocurile Olimpice, aşa că acest boicot a venit de nicăieri“.

Peng

Au cenzurat ştirea în China

Aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Shuai Peng (foto), după cum „Adevărul“ a scris aici, China a recurs, din nou, la cenzură în interiorul ţării, în ceea ce priveşte decizia americanilor de a boicota politic JO 2022.

Potrivit BBC, această ştire n-a apărut, pur şi simplu, în mass-media din China. Iar pe Weibo, o platformă chineză, similară cu Twitter, căutările pentru „Boicotul diplomatic al Statelor Unite la Jocurile Olimpice de Iarnă“ au fost blocate, nefurnizând niciun rezultat.

De asemenea, pe reţelele sociale controlate de China, comentariile postate de utilizatori pe marginea acestui subiect au fost, în mare parte, şterse. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite