Chelsea, încoronată în inima Bavariei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Londonezii au cucerit pentru prima dată Liga Campionilor, chiar pe terenul lui Bayern München, formaţie pe care au depăşit-o la penalty-uri, după ce nemţii le-au fost superiori la toate capitolele.

Chelsea continuă să fie o echipă ocrotită de soartă, iar finala de la München demonstrează acest lucru, londonezii reuşind să depăşească cinci momente decisive, iar la final să aducă trofeul în vitrina echipei.

Englezii au plecat ca out-sideri, pentru că gazdele aveau de partea lor tradiţia, publicul, valoarea echipei şi experienţa. Aceste lucruri n-au contat însă, aşa cum n-au contat nici în duelurile cu Barcelona (semifinale) şi Napoli (optimi), câştigate de Chelsea cu foarte multă şansă.

Meciul de pe Allianz Arena a început cu Bayern în atac. Puţini ştiu că antrenorul gazdelor, Jupp Heynckes, a fost un atacant veritabil, al treilea cel mai bun marcator din istoria Bundesligii, după Gerd Muller şi Klaus Fischer.

În 15 ani petrecuţi la Borussia Monchengladbach şi 3 la Hannover, Heyn­ckes a marcat 243 de goluri. Iar ca antrenor are peste 600 de meciuri în prima ligă germană (locul doi după Otto Rehhagel), asta în condiţiile în care a antrenat şi şapte ani în Spania (Bilbao, Real Madrid şi Tenerife) şi unul în Portugalia (Benfica).

Nemţii l-au poreclit Osram, precum firma producătoare de becuri, deoarece atunci când lucrurile nu stau bine pe teren pentru echipa lui, faţa lui Jupp se înroşeşte. Heynckes şi-a împins elevii în atac, dar Robben şi Mario Gomez au ratat ocaziile primei reprize.

Chelsea a ripostat palid printr-un şut al lui Kalou şi în marea majoritatea a timpului englezii au stat în propria jumătate a terenului, aşa cum au făcut-o şi cu Barcelona, ivorianul Didier Drogba demonstrând că poate fi şi un bun fundaş central, dacă ar fi să ne luăm după numărul de mingi respinse din careul lui Cech.

Heynckes a mutat decisiv, dar prost

Tinereţea şi, de ce nu, lipsa de experienţă a lui Di Matteo (42 de ani) s-a simţit în unele momente ale jocului. Italianul a încercat să surprindă prin titularizarea lui Bertrand, debut în Liga Campionilor, dar puştiul de culoare a fost mână moartă.

Totuşi, Di Matteo a impus la Chelsea o apărare italiană, reduta condusă, în absenţa lui John Terry, de brazilianul Luiz, respingând cu un calm englezesc aproape toate acţiunile germanilor.

O lovitură de cap a lui Thomas Muller a scuturat însă plasa lui Chelsea, în minutul 83 şi la Munchen a izbucnit isteria. Peste mai puţin de zece minute, Bayern ar fi fost campioana Europei. Bătrânul Heynckes a mutat însă prost.

Când s-a apucat de antrenorat, omologul său de pe banca englezilor avea numai 9 ani şi nici nu începuse fotbalul, dar sâmbătă, neamţul a părut novicele. L-a scos repede pe Muller şi l-a introdus pe Van Buyten, crezând că „monstrul" de 1,97 metri va domina spaţiul aerian la ultimele faze ale meciului. Nimic mai fals.

Drogba a marcat cu capul la primul corner al englezilor, în minutul 88, trimiţând meciul în prelungiri, iar fără Muller, Bayern a fost pe faza de atac, ca o mână cu patru degete.

Chiar şi aşa însă, soarta le-a mai dat bavarezilor o şansă în minutul 94. „Fundaşul" Drogba l-a „ciupit" imprudent pe Ribery (cel mai faultat jucător din această ediţie a Ligii Campionilor, 46 de faulturi suferite, cu 20 mai multe decât Messi) şi Bayern a primit un penalty nesperat. Robben l-a făcut însă mare pe Petr Cech, şutând în acesta.

Drama lui Schweinsteiger

S-a ajuns la penalty-uri. O sperietoare pentru Chelsea, care pierduse finala Ligii Campionilor în 2008 chiar în această fază, şi un avantaj moral pentru nemţi, care nu cedaseră niciodată la 11 metri, ultima ispravă fiind eliminarea lui Real Madrid în semifinale. Şi din nou şansă pentru Bayern!

A ratat Mata, prima lovitură pentru Chelsea, după ce înscrisese Lahm. Apoi, Gomez - gol, Luiz - gol, Neuer, portarul Neuer - gol, Lampard - gol, Olici ratează şi Ashley Cole înscrie. E din nou egal înaintea ultimei serii.

Pentru Bayern a executat Schwesteiger, copilul de suflet al Bavariei, despre care se spune că nu-i tremură niciodată piciorul. Istoria nu l-a vrut însă erou, şi Bastian a tras împleticit în bară.

Drogba a încheiat o noapte fabuloasă pentru el şi pentru Chelsea, trimiţând trofeul pentru prima dată în istoria fotbalului la Londra. El şi Cech, portarul transferat de la Rennes pe vremea când Loţi Bölöni îi antrena pe francezi, au fost oamenii determinanţi ai trupei lui Di Matteo, un tehnician de avarie, care a adus două trofee pentru Chelsea în numai două luni, Cupa Angliei şi Liga Campionilor.

5 finale de Liga Campionilor (1982,1987, 1999, 2010, 2012)  a pierdut Bayern München, contraperformanţă pe care au mai avut-o doar Benfica şi Juventus.

Bayern: Neuer - Lahm, Boateng, Tymoschuck, Contento - Kroos, Schweinsteiger - Robben, Muller (Van Buyten 86), Ribery (Olici 97)- Gomez Antrenor: Jupp Heynckes

Chelsea:  Cech - Bosingwa, Luiz, Cahill, A. Cole - Mikel, Lampard - Kalou (Torres 84), Mata, Bertrand (Malouda 73) - Drogba Antrenor: Roberto Di Matteo

Goluri: Muller 83 / Drogba 88

La penalty-uri (4-5 d.p):

2-1 Lahm    Mata ratează (apară Neuer)

3-1 Gomez    3-2 Luiz

4-2 Neuer    4-3 Lampard

Olici ratează (apără Cech)     4-4 A. Cole

Schweinsteiger (bară)     4-5 Drogba

Stadionul Dinamo: Allianz Arena

Arbitru: Pedro Proensa (Portugalia)

Statistică

- Şuturi pe poartă: 7-3

- Şuturi la poartă: 17-3

- Cornere: 20-1

- Ofsaiduri: 1-2

- Faulturi făcute: 14-26

- Cartonaşe galbene: 1-4

- Posesia mingii: 55%-45%

- Jucătorul meciului (desemnat de UEFA): Didier Drogba

Momente grele pentru Chelsea

- Absenţa lui Terry, Ivanovici, Meirelles şi Ramires, toţi titulari de bază ai echipei.

- Golul primit în minutul 83, venit pe fondul unei dominări totale a gazdelor.

- Penalty-ul ratat de Robben şi apărat de Cech la începutul prelungirilor, dictat după un fault făcut de Drogba la Ribery.

- Lovitura de departajare irosită de spaniolul Mata, chiar prima din seria londonezilor.

- Penalty-ul transformat de Neuer, portarul gazdelor, care părea să-i dea acestuia un moral extraordinar.

De ce a câştigat Chelsea

- A avut un portar, Cech, care a prins o zi mare, în afara prestaţiei din timpul meciului, când a apărat inclusiv un penalty, el ghicind colţul la toate loviturile de departajare. 

- Didier Drogba, unul dintre cei mai mari atacanţi ai lumii, nu s-a sfiit să facă şi faza defensivă, respingând multe mingi din propriul careu.

- Improvizaţiile din apărare, Bosingwa şi Cahill, utilizaţi în locul suspendaţilor Ivanovici şi Terry, au jucat excelent.

- Lui Roberto Di Matteo nu i-a fost ruşine să adopte o tactică ultra-defensivă, chiar dacă aceasta i-a atras multe critici.

De ce a pierdut Bayern

- A ratat ocaziile de poartă avute, iar golgheterul echipei, Mario Gomez, a avut o evoluţie foarte ştearsă.

- Olandezul Robben, care ratase un penalty decisiv în campionat, contra lui Dortmund, a repetat isprava şi contra lui Chelsea.

- După golul marcat, nemţii s-au retras în apărare, dar n-au putut
să facă un marcaj corect la singurul corner al englezilor.

- Schweinsteiger s-a îndreptat ezitant spre minge la penaltyul decisiv şi a trimis bâlbâit în bară.

Merkel a văzut meciul cu Cameron!

Finala a stârnit un interes uriaş şi la nivelul şefilor de stat şi de guverne. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, susţinătoare a lui Bayern, şi prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron, mare fan Chelsea, n-au putut să rateze marele meci şi, deşi se aflau în Statele Unite pentru summitul G8, au cerut să li se pună la dispoziţie un televizor pentru a urmări partida.

Americanii s-au conformat, iar Cameron şi Merkel au vizionat dramatica confruntare, chiar în sala de cinema a reşedinţei lui Barack Obama de la Camp David, Maryland, alături de preşedintele SUA, de Jose Manuel Baroso, preşedintele Comisiei Europene, şi de François Hollande, noul preşedinte al Franţei.

"Am ratat prea mult şi am fost pedepsiţi. Trebuia să ţinem de acel 1-0 şi e numai vina noastră că am pierdut. Dacă aş fi patron la Chelsea, i-aş propune lui Di Matteo un contract pe trei ani."

Jupp Heynckes antrenor Bayern

"A fost un succes al stilului nostru. Bayern a jucat bine, dar loteria penalty-urilor a vrut ca noi să ieşim învingători."

Roberto Di Matteo antrenor Chelsea

"A existat o singură echipă pe teren, iar dezamăgirea noastră este mare. Am stat toţi cu capetele plecate în vestiar şi am plâns pentru că nu aveam ce să ne spunem."

Manuel Neuer portar Bayern

Din toamnă, pe Digi şi Dolce Sport

Dacă în ultimii trei ani TVR a fost deţinătoarea drepturilor de transmisie pentru meciurile din Liga Campionilor, din toamnă, lucrurile se vor schimba. Pentru următoarele trei ediţii, Digisport şi Dolce Sport şi-au adjudecat drepturile şi vor da partidele la televizor. UEFA a dispus însă ca un meci să fie dat de un post cu acoperire totală, astfel că TVR va avea prima opţiune în ziua de marţi, urmând ca celelalte două posturi să transmită restul meciurilor.

Românii au stat cu ochii pe finala Ligii Campionilor

TVR 1 a fost lider de audienţă  pe toate segmentele de public sâmbătă seară. Astfel, de-a lungul partidei, aproape 1,6 milioane de români s-au uitat, în medie, la meciul dintre Bayern München şi Chelsea. Dintre aceştia, 921.000 sunt din mediul urban, TVR 1 înregistrând un rating mediu de 8,8% şi o cotă de piaţă medie de 21,3%.

Câştigătoarele Ligii Campionilor

2012     Chelsea
2011     Barcelona
2010    Inter Milano
2009     Barcelona
2008     Manchester United
2007    AC Milan
2006     Barcelona
2005     Liverpool
2004     FC Porto
2003     AC Milan
2002     Real Madrid
2001     Bayern München
2000    Real Madrid
1999     Manchester United
1998     Real Madrid
1997     Borussia Dortmund
1996     Juventus
1995     Ajax
1994     AC Milan
1993     Marseille
1992     FC Barcelona
1991     Steaua Roşie Belgrad
1990     AC Milan
1989     AC Milan
1988     PSV Eindhoven
1987     FC Porto
1986     STEAUA
1985     Juventus
1984     Liverpool
1983     Hamburg
1982     Aston Villa
1981     Liverpool
1980     Nottigham Forrest
1979     Nottingham Forrest
1978     Liverpool
1977     Liverpool
1976     Bayern München
1975     Bayern München
1974     Bayern München
1973     Ajax
1972     Ajax
1971     Ajax
1970     Feyenoord
1969     AC Milan
1968     Manchester United
1967     Celtic
1966     Real Madrid
1965     Inter Milan
1964     Inter Milan
1963     AC Milan
1962     Benfica
1961     Benfica
1960     Real Madrid
1959     Real Madrid
1958     Real Madrid
1957     Real Madrid
1956     Real Madrid

Top câştigătoare

- Real Madrid - 9

- AC Milan - 7

- Liverpool  - 5

- Ajax, Barcelona, Bayern München  - 4

- Manchester United, Inter Milano  - 3

Câştigătoare pe ţări

13 - Spania, 12 - Italia, Anglia, 6 -Olanda, Germania

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite