CFR Cluj e mare favorită pentru o nouă reuşită: azi începe a 101-a ediţie a Ligii 1. Programul primelor cinci etape

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CFR Cluj a câştigat deja Supercupa României FOTO Inquam Photos
CFR Cluj a câştigat deja Supercupa României FOTO Inquam Photos

A 101-a ediţie a Ligii 1 începe vineri seara cu meciul dintre CFR Cluj şi FC Botoşani. Dintre pretendentele la titlu, campioana din Gruia e singura care s-a întărit în această vară.

Liga 1 revine pe stadioane şi pe micile ecrane în acest weekend, mult mai repede în comparaţie cu marile campionate europene. Pe undeva e mai bine aşa, pentru că echipele româneşti intră devreme în competiţiile europene, Viitorul a şi făcut-o deja, şi e nevoie de meciuri în picioare pentru a trece cu bine de preliminarii.
La capitolul transferuri, CFR Cluj s-a mişcat cel mai bine. A pierdut o singură piesă de bază, pe Boli, care l-a urmat pe Dan Petrescu în China, dar a adus doi atacanţi, italianul Giussepe De Luca (6 goluri în Serie A pentru Atalanta) şi camerunezul Ndip Tambe (10 selecţii şi 6 goluri pentru selecţionata leilor neîmbânziţi), un mijlocaş croat, Mate Males, şi un fundaş maghiar, Adam Lang. „Lotul este mai bun că anul trecut şi Edi Iordănescu este un antrenor foarte bun. M-am convins foarte rapid de acest lucru. Ne axăm mai mult pe posesie acum. Dacă mai aducem un fundaş central, lotul este perfect", a spus preşedintele Iuliu Mureşan, în cadrul unei conferinţe de presă.
Pe de altă parte, principalele rivale ale clujenilor la titlu, adică FCSB şi U Craiova, au suferit pierderi majore. Roş-albaştrii l-au vândut pe Budescu, omul care în sezonul trecut le-a câştigat multe puncte cu execuţiile sale, şi au renunţat şi la alţi jucători, precum Găman sau Alibec, aflat pe lista indezirabililor. Iar Craiova a defectat mecanismul ofensiv de anul trecut, cedând doi jucători din tripleta consacrată de atac, pe Băluţă şi Gustavo.
Pentru prima dată în ultimii ani, Gigi Becali n-a mai cumpărat jucători cu toptanul, rezumându-se la doar două achiziţii, Moruţan şi Qaka. Iar Craiova a compensat plecările doar cu aducerea lui Cicâldău, de la Viitorul.
Ţinând cont de transferuri, de stabilitatea la nivelul conducerii şi chiar de primul meci al sezonului (victorie cu 1-0 a CFR-ului pe terenul Craiovei în Supercupă) se poate spune că echipa clujeană are cele mai mari şanse pentru câştigarea unui nou titlu, al cincilea din palmares. La pariuri însă, FCSB-ul e văzută cu un mic avans, 2.25 faţă de 2.75, cât are CFR. Singurul argument pentru echipa lui Dică ar fi schimbarea sistemului în 4-3-3, dar rămâne de văzut cât de eficient va fi acesta.


Patru antrenori noi
@ La capitolul antrenori, sunt puţine modificări. Edward Iordănescu l-a schimbat pe Dan Petrescu la CFR Cluj, Daniel Opriţa şi Ioan Andone (manager) au sosit la Voluntari în locul lui Mutu, Mihai Teja a venit la Mediaş pe postul lui Cristi Pustai, iar Astra l-a ales pe Marius Măldărăşanu pentru noul sezon. Continuă ce au început în trecut Nicolae Dică (FCSB), Devis Mangia (Craiova), Gică Hagi (Viitorul), Flavius Stoican (Poli Iaşi), Costel Enache (Botoşani), Florin Bratu (Dinamo), Eugen Neagoe (Sepsi), Ionuţ Badea (Chiajna), Dan Alexa (Dunărea Călăraşi), Alex Pelici (Hermannstadt).
@ Dinamo merge în continuare pe modul economic, iar schimbările cele mai numeroase în lot s-au consemnat la Voluntari, Iaşi, Botoşani şi Sepsi.
@ Dunărea Călăraşi şi AFC Hermannstadt, promovate în premieră în Liga 1, le-au luat locul retrogradatelor Juventus şi ACS Poli.
@ CSU Craiova şi-a schimbat denumirea în  U Craiova 1948 Club Sportiv SA, iar CSM Politehnica Iaşi a primit dreptul de a folosi sigla şi denumirea FC Politehnica Iaşi.

Ultimul sezon cu 14 echipe?
Acesta ar putea fi ultimul an cu 14 echipe în Liga 1. FRF plănuieşte ca din sezonul viitor să joace 16 echipe în primul eşalon: 6 vor merge în play-off, iar 10 vor evolua în play-out. Cele 10 echipe din play-out vor fi împărţite în două serii, iar câştigătoarele vor juca între ele pentru un loc în Europa. Creşterea numărului de echipe se va face prin promovarea din Liga a doua a patru echipe, în loc de două, în eşalonul secund urmând a juca din acest sezon echipe de tradiţie precum Petrolul sau U Cluj.


Derby-ul dintre FCSB şi Dinamo se va juca în etapa a doua

Programul primelor cinci etape
Etapa 1
Vineri
CFR Cluj – FC Botoşani 21.00
Sâmbătă
Hermannstadt – Sepsi 18.15
Astra – FCSB 21.00
Duminică
Viitorul – Dunărea Călăraşi 18.00
Dinamo – FC Voluntari 21.00
Luni
Gaz Metan – Chiajna 18.00
U Craiova – Poli Iaşi 21.00
Toate meciurile sunt transmise de DigiSport, TelekomSport şi Look TV
                          
Etapa a 2-a
                  
Poli Iaşi - Astra
Sepsi - U Craiova
FC Botoşani - Hermannstadt
Dunărea Călăraşi - CFR Cluj
Concordia - Viitorul
FC Voluntari - Gaz Metan
FCSB - Dinamo
                  
Etapa a 3-a
                  
Astra - Sepsi
U Craiova - FC Botoşani
Hermannstadt - Dunărea Călăraşi
CFR Cluj - Concordia
Viitorul - FC Voluntari
Gaz Metan - Dinamo
FCSB - Poli Iaşi
                  
Etapa a 4-a
                  
FC Botoşani - Astra
Dunărea Călăraşi - U Craiova
Concordia - AFC Hermannstadt
FC Voluntari - CFR Cluj
Dinamo - FC Viitorul
Sepsi - Poli Iaşi
Gaz Metan - FCSB
                  
Etapa a 5-a
                  
Astra - Dunărea Călăraşi
U Craiova - Concordia
Hermannstadt - FC Voluntari
CFR Cluj - Dinamo
Poli Iaşi - FC Botoşani
Viitorul - Gaz Metan
FCSB - Sepsi
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite