CFR, superioritate indiscutabilă: Cum a ajuns cea mai bună echipă din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Petrescu, în sfârşit, cu zâmbetul pe buze
Dan Petrescu, în sfârşit, cu zâmbetul pe buze

Campioana Ligii I, o întrecere fotbalistică de un nivel scăzut, nu e nicidecum o echipă de 10. Primeşte însă notă de trecere pentru modul în care domină întrecerea internă, începând din vara anului 2017. „Adevărul“ explică de ce formaţia din Gruia e cea mai bună din România.

Pentru a înţelege dimensiunea performanţei CFR-ului, ajunsă la al 5-lea titlu cucerit la rând, trebuie să ne referim la o singură statistică.

Concret, e pentru prima dată după 95 de ani când o echipă din provincie câştigă titlul în România, pentru a cincea oară consecutiv. Ultima grupare din afara Bucureştiului care a reuşit aşa ceva a fost Chinezul Timişoara, care a cucerit chiar şase campionate la rând, între 1922 şi 1927. Vorbim însă despre alte vremuri, din toate punctele de vedere.

Acum, când fotbalul e mult mai competitiv şi meciurile au o presiune de-a dreptul sufocantă uneori, performanţa CFR-ului e cu atât mai valoroasă. Formaţia din Gruia n-are un joc plăcut ochiului, dar are o mare calitate: ştie să câştige. Iar victoriile din teren sunt rodul unui sistem bine pus la punct. Adevărul explică, în rândurile de mai jos, motivele pentru care CFR merită acest titlu, pe care tocmai şi l-a trecut în palmares.

1. Rezultatele confirmă superioritatea clujenilor

Deşi a „tremurat“ în ultimele runde din play-off, CFR a câştigat, totuşi, sezonul regulat, detaşat, la 14 puncte de FCSB, ocupanta locului 2. Pe parcursul primelor 30 de etape, CFR a avut cel mai bun golaveraj din Liga I (+32), cele mai puţine înfrângeri (doar două), de departe cea mai bună apărare (16 goluri primite) şi al treilea atac, după CS U Craiova şi FCSB.

Petrescu

2. Petrescu, antipatic, dar competent

Formaţia din Gruia are, fără discuţii, cel mai bun tehnician din Liga I. Vorbim despre Dan Petrescu (54 de ani). Care, indiferent de cât e de antipatic pentru unii, din cauza protestelor sale constante la adresa arbitrajului, are o mare calitate: ştie să câştige trofee. A arătat asta cam pe unde a fost, reuşind să dea lovitura în Liga I, inclusiv cu modesta Unirea Urziceni, în sezonul 2008-2009. 

Sumudica

3. Momentele critice, gestionate excelent

Formaţia din Gruia a ştiut să gestioneze momentele critice apărute pe parcursul sezonului. Primul a fost după plecarea lui Marius Şumudică (foto), la finalul lunii august, cu mare scandal. Atunci, conducerea a reuşit să-l convingă pe Dan Petrescu să vină înapoi. Şi a mers pe mâna sa, în ciuda faptului că primele rezultate au fost dezamăgitoare. 

Al doilea moment critic a fost imediat după reluarea campionatului, după pauza de iarnă. Atunci, ardelenii au legat o serie de patru meciuri fără victorie, cu tot atâtea remize. Petrescu însă a ştiut să remedieze situaţia şi a urmat o serie de şase partide câştigate la rând. 

În fine, în play-off, când CFR şi-a văzut avansul de 8 puncte faţă de locul 2 redus la doar 2 puncte, după eşecuri succesive cu Craiova şi FCSB, lucrurile n-au scăpat de sub control. Pentru că, din nou, criza a fost gestionată foarte bine, iar CFR, fără să strălucească, a legat patru victorii, ultima, cea de duminică, aducând titlul în Gruia.

Iordanescu

4. Clubul are un sistem sănătos

CFR are o structură solidă de conducere. Iar hegemonia ei vine după ce, în ultimii ani, a traversat un moment dificil. Clubul a avut mari probleme financiare şi a ieşit din insolvenţă, în martie 2017. Ceea ce arată că la club se află nişte oameni competenţi, din moment ce s-a reuşit redresarea situaţiei, din punct de vedere financiar. 

Apoi, în prima stagiune de după ieşirea din insolvenţă, CFR a dat drumul la „aspiratorul de trofee“, ajungând acum la cinci titluri cucerite la rând. Încă o dovadă că formaţia clujeană are o structură sănătoasă e că CFR a câştigat campionatul şi când a schimbat antrenorul, această performanţă fiind realizată, în sezonul trecut, cu Edward Iordănescu (foto) pe bancă. Aşadar, e clar că CFR pune la dispoziţia antrenorului, indiferent de numele său, condiţiile necesare obţinerii unor performanţe remarcabile.

nelu varga

5. Patronul respectă munca antrenorului

Dacă FCSB a devenit un etalon al amatorismului în fotbalul românesc, ironizată pentru că e condusă după principiul „Faci Ce Spune Becali“, la CFR lucrurile stau cu totul altfel. Aici, autoritatea antrenorului n-a fost niciodată călcată în picioare de patronul Neluţu Varga (foto). O prezenţă discretă în mass-media, acesta i-a dat mână liberă omului de pe bancă, fie că s-a numit Petrescu, Şumudică sau Edward Iordănescu. 

cristian balaj

6. Decenţă într-un mediu toxic

Excluzând criticile repetate ale lui Dan Petrescu la adresa arbitrajului, la CFR sunt, totuşi, nişte oameni decenţi în conducere. Ceea ce e mare lucru, când vorbim despre fotbalul românesc în care se merge pe ideea că „cine ţipă mai tare, are şi dreptate“. La CFR, patronul Neluţu Varga şi preşedintele Cristi Balaj (foto), dar şi alţi oameni din conducere, n-au depăşit niciodată limitele bunului simţ în apariţiile lor publice. 

Deac

7. Un lot echilibrat în care experienţa a contat enorm

Maturitatea jucătorilor s-a dovedit a fi, în cele din urmă, un „ingredient“ important în reţeta succesului pentru CFR, în acest sezon. 

Nu o dată, s-a spus că formaţia din Gruia are prea mulţi jucători trecuţi de 30 de ani. Ceea ce e adevărat. Doar că, atunci când clujenii au intrat în vrie, exact experienţa liderilor echipei a contribuit la ieşirea din criză. Burcă (29 de ani), Susic (31 de ani), Camora (35 de ani), Deac - foto (36 de ani) şi Bordeianu (30 de ani) au format scheletul unei echipe mature, care nu s-a pierdut cu firea, nici când FCSB s-a apropiat la doar 2 puncte de ea în play-off. Lângă aceşti piloni ai echipei, au strălucit jucători mai tineri, precum Hindrich (19 ani), Cristi Manea (25 de ani), Petrila (21 de ani) sau Debeljuh (25 de ani). 

Burca

Andrei Burcă, fundaş CFR Cluj

8. Au salvat onoarea fotbalului românesc în Europa

Un certificat de garanţie pentru calitatea fotbalistică a CFR-ului reprezintă rezultatele din Europa. Inclusiv în acest sezon în care a părăsit Conference League după faza grupelor, cu rezultate sub aşteptări într-o serie cu Jablonec (Cehia), Randers (Danemarca) şi AZ Alkmaar (Olanda), formaţia din Gruia a fost, totuşi, mult peste rivalelele ei din Liga I. Pentru că, în mod şocant, FCSB, CS U Craiova şi Sepsi au „reuşit“ să iasă din Europa, în corpore, în turul II preliminar din Conference League, fază în care au intrat în competiţie! Şi atenţie: n-au fost învinse de nişte forţe ale fotbalului european, ci de Şahtior Karagandy (Kazahstan), Laci (Albania) şi Spartak Trnava (Slovacia).

8 titluri are CFR Cluj, înfiinţată în 1907: 2007–08, 2009–10, 2011–12, 2017–18, 2018–19, 2019–20, 2020–21 şi 2021-22.  

Liga I, play-off, etapa a 9-a (penultima)

Sâmbătă

Farul – FC Argeş 1-0

Voluntari – FCSB 2-2

Duminică

CFR Cluj – CS U Craiova 2-1

Clasament

1. CFR Cluj 57 de puncte

2. FCSB 53p

3. CS U Craiova 45p

4. Voluntari 32p

5. Farul 32p

6. FC Argeş 27p

*Locul 1 participă în preliminariile Ligii Campionilor, iar locul 2 în preliminariile Conference League.

*Locul 3 va juca baraj cu câştigătoarea barajului dintre locurile 1 şi 2 din play-out pentru un loc în preliminariile Conference League.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite