CFR, superioară: De ce formaţia clujeană e cea mai bună din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rondon (în vişiniu) şi colegii săi au fost peste jucătorii Craiovei, luni seară
Rondon (în vişiniu) şi colegii săi au fost peste jucătorii Craiovei, luni seară

CFR Cluj a câştigat al 3-lea titlu la rând la capătul unui sezon infernal, în care a fost echipa care a jucat cele mai multe meciuri oficiale, în România.

Despre succesele CFR-ului din ultimii ani au existat mai mereu discuţii, ardelenii fiind acuzaţi, mai ales în perioada cuplului Paszkany - Mureşan, că deţin o influenţă puternică în culisele fotbalului românesc.

Modul în care CFR a triumfat acum însă, în Liga I, nu lasă loc de nicio întrepretare! Dovadă şi faptul că, la finalul meciului cu CS U Craiova, aproape toţi cei care au comentat victoria clujenilor, au recunoscut superioritatea acestora. Şi nici nu putea fi altfel, deoarece, în acest sezon, CFR a făcut o veritabilă demonstraţie de forţă, atât în Europa, cât şi în întrecerea internă. 

Cu Dan Petrescu, indiscutabil cel mai bun antrenor din Liga I, pe bancă, clujenii au stabilit, mai întâi, un record de puncte pentru o formaţie românească în grupele Ligii Europa! Şi, în ciuda acestui parcurs istovitor, care le-a încărcat programul, CFR-iştii au mărşăluit spre titlu, ocupând locul 1 în campionat, aproape tot sezonul. 

Scurtcircuitul s-a produs, după pauza cauzată de pandemie! În momentul în care Liga I s-a întrerupt, în etapa a II-a de play-off, CFR avea un avans de patru puncte, faţă de urmăritoare, FCSB şi Craiova. Chiar şi după reluarea sezonului, clujenii păreau că vor câştiga detaşat locul 1, având în vedere că, în primul meci, au învins chiar FCSB (1-0). A urmat victoria de la Botoşani, după care a venit o lovitură neaşteptată: înfrângere, acasă, 2-3 cu Craiova lui Bergodi! A fost primul eşec pentru trupa pregătită de Dan Petrescu, acasă, în Liga I, de la 2 septembrie 2018, de la un 1-2 cu Viitorul lui Hagi! 

Eşecul cu Craiova a fost urmat, după câteva săptămâni, de o lovitură care părea că definitiv va face KO formaţia ardeleană! Înaintea meciului cu FCSB de la Bucureşti, mijlocaşul Adrian Păun a fost depistat cu noul coronavirus şi, în decurs de câteva zile, numărul bolnavilor din lot a ajuns la 26! CFR era în moarte clinică, o echipă în izolare, cu fotbalişti şi antrenori scoşi din ritmul competiţional.

Ulterior, în urma retestărilor de la Cluj, s-a dovedit că 23 dintre bolnavii CFR-ului au fost falşi, diagnosticaţi cu COVID-19, în urma unor teste cu rezultate eronate, furnizate de clinica „Regina Maria“ din Capitală. Ieri, politicianul Cozmin Guşă, un apropiat al patronului CFR-ului, Nelu Varga, a pus acest episod pe seama unui joc murdar, pus la cale de craioveni! „Episodul ăsta e mult prea ciudat şi trebuie să reucunoaştem asta cu toţii. Nu se poate fără urmări, în condiţiile în care o echipă a fost pusă la pământ, decimată, de nişte teste care s-au dovedit false. Ar fi fost un angajat de la <<Regina Maria>>, care ar fi trecut pozitiv pe teste, în loc să treacă negativ. A spus-o Musta (n.r. - medicul Virgil Musta) alaltăieri seară.  Am văzut şi eu fel de fel de apropieri între acţionariatul de la CS U Craiova, domnul Rotaru, combinat cu Rebengiuc, şi <<Regina Maria>>, pe linia unor investiţiii de la SIF Moldova“, a spus Guşă, la GSP Live.

CFR

Clujenii au sărbătorit câştigarea titlului pe gazonul de la Craiova. FOTO: Inquam Photos

„Au fost mai buni ca noi“

Dacă testele CFR-ului au fost măsluite sau nu, probabil, nu vom afla niciodată, deşi clujenii intenţionează să dea clinica „Regina Maria“ în judecată. Cert e că, după victoria categorică de pe „Ion Oblemenco“, tot fotbalul românesc a făcut o plecăciune, în faţa echipei lui Dan Petrescu, în frunte cu oficialii Craiovei.

„Ne doare, dar ei au fost mai buni ca noi“, a spus preşedintele oltenilor, Sorin Cîrţu. Iar un discurs similar l-a avut şi antrenorul Cristiano Bergodi: „Am luat gol când nu trebuia. CFR e o echipă cu experienţă. Al doilea gol ne-a tăiat picioarele. E greu să joci împotriva lor, gândiţi-vă că Sevilla a scos-o din Liga Europa, cu două remize. Trebuie să le mulţumim băieţilor că am ajuns până la ultimul meci. Şi gata“.

Iar analistul postului Telekom Sport, fostul mare internaţional, Cornel Dinu, de obicei, cu un discurs acid, a spus şi el că CFR e o adevărată campioană: „CFR s-a dovedit că e cea mai bună echipă din campionatul nostru. În acest play-off, are doar 7 goluri primite, faţă de 14, cât are Craiova. O axiomă care confirmă că echipa care primeşte cele mai puţine goluri, câştigă trofee“.

394 de zile au fost între primul meci al CFR-ului în acest sezon, Supercupa pierdută cu Viitorul la 6 iulie 2019, şi ultimul jucat, luni, la Craiova.   97 de zile a stat CFR Cluj pe tuşă, din cauza întreruperii sezonului, după declanşarea pandemiei.   3,3 milioane de euro va încasa CFR Cluj din drepturile TV, în calitate de campioană a Ligii I.  

Meciurile oficiale ale CFR-ului în sezonul 2019-2020

Competiţie Total partide Rezultat

Liga I 36 Campioană

Cupa României 1 Eliminată în 16-imi

Supercupa României 1 Finalistă

Liga Campionilor 8 Eliminată în play-off

Liga Europa 8 Eliminată în 16-imi

Bilanţ: 54 de meciuri, 29 de victorii, 13 remize, 12 înfrângeri

Câte meciuri au jucat rivalele clujenilor în acest sezon 

Echipă Total partide

CS U Craiova 44

FCSB 49

Astra 36

Botoşani 38

Gaz Metan 37

CFR Cluj, cea mai bună echipă din România

*6 titluri, între 2008 şi 2020

*4 Cupe ale României: 2008, 2009, 2010, 2016

*3 Supercupe: 2009, 2010, 2018

*3 prezenţe în grupele Ligii Campionilor

*2 calificări în „16“-imile Ligii Europa

*CFR Cluj deţine recordul de puncte pentru o formaţie românească, atât în grupele Ligii Campionilor, cât şi în grupele Ligii Europa. În UCL, ardelenii au strâns 10 puncte, în sezonul 2012-2013, într-o grupă cu Manchester United, Braga şi Galatasaray. În Liga Europa, chiar în actuala stagiune, au ieşit din faza grupelor cu un total de 12 puncte, după confruntările cu Lazio, Celtic şi Rennes. Au părăsit competiţia după o „dublă“ cu Sevilla, în care n-au pierdut, fiind eliminaţi după 1-1 (acasă) şi 0-0 (în deplasare).

Liga I, play-off

Vineri

FCSB - CFR Cluj 0-2

Sâmbătă

Botoşani - Gaz Metan 4-1

Luni

CS U Craiova - CFR 1-3

Clasament

1. CFR Cluj 10 7 2 1 17-7 49

2. CS U Craiova 9 7 0 2 17-14 44

3. Astra 8 3 3 2 12-8 33

4. Botoşani 10 2 3 5 10-12 32

5. FCSB 9 2 3 4 13-14 31

6. Gaz Metan 10 0 3 7 5-19 25

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite