CFR, mândria României în Europa: Meci uriaş pentru clujeni, diseară! Cine e adversara lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciprian Deac (dreapta) e un jucător de la care clujenii au mari aşteptări, diseară
Ciprian Deac (dreapta) e un jucător de la care clujenii au mari aşteptări, diseară

Sub îndrumarea lui Dan Petrescu, formaţia din Gruia rămâne singura din România, capabilă să facă faţă în Europa. Iar diseară (ora 18.30) joacă meciul anului, unul de care depinde bugetul echipei şi viitorul ei.

Dan Petrescu (52 de ani), ca orice om valoros, are mulţi contestatari în România. Ba că e un antrenor defensiv, ba că echipele sale joacă urât, ba că se vaită mereu de arbitraje.

Dincolo de vorbe şi acuze, care se pierd în timp, rămân însă rezultatele. Iar cele ale lui Dan Petrescu sunt incontestabile! Doar de când e la CFR, are trei titluri succesive în palmares. După ce l-a câştigat pe primul şi a plecat în China, formaţia clujeană s-a făcut de râs în Europa: a fost eliminată de Dudelange (Luxemburg) cu o dublă înfrângere, în play-off-ul Ligii Europa! Când a revenit Petrescu pe bancă, CFR nu numai că a câştigat încă două titluri, dar a devenit o formaţie respectabilă şi în competiţiile UEFA. Sezonul trecut, a fost singura care a rămas neînvinsă în faţa Sevillei în Liga Europa, părăsind turneul în 16-imi, doar din cauza golului primit acasă, după 1-1 la Cluj şi 0-0 în Spania.

În acest sezon, când celelalte echipe din Liga I, participante în competiţiile continentale, au căzut ca muştele în primele trei tururi preliminarile, CFR defilează! Doar ghinionul din meciul cu Dinamo Zagreb a făcut să „pice“ în preliminariile Ligii Europa, dar aici ardelenii s-au descurcat, deocamdată, admirabil. Au trecut de Djurgården, campioana Suediei, şi se pregătesc acum de un meci uriaş, cu Kuopion Palloseura, campioana Finlandei, cunoscută în fotbalul european sub denumirea KuPS. Doar că acum CFR se află într-o situaţie nouă, comparativ cu precedentele două partide europene.

KuPS, inexistentă în Europa

Concret, dacă formaţia clujeană a fost outsider atât cu Dinamo Zagreb (Croaţia), cât şi în meciul cu Djurgården (Suedia), pentru că l-a jucat în deplasare, de această dată, presiunea rezultatului e pe CFR! 

Pe scurt, Deac şi compania sunt condamnaţi să obţină calificarea, fiindcă joacă pe teren propriu şi întâlnesc şi o adversară net inferioară. KuPS reprezintă un fotbal, pe cel finlandez, de mâna a patra, iar ca şi club, pur şi simplu, nu există în Europa. De altfel, KuPS nu s-a calificat niciodată în grupele unei întreceri continentale. Iar singura dată când s-a duelat cu o echipă românească, în sezonul 2011-2012, în turul II preliminar al Ligii Europa, a fost surclasată de Gaz Metan: a câştigat cu 1-0 acasă, dar a pierdut returul cu 0-2 şi a fost eliminată.

Nici lotul actual al finlandezilor nu spune nimic, el fiind pregătit de tehnicianul norvegian, Arne Erlandsen (60 de ani), care a activat doar în fotbalul nordic. Până să ajungă în faţa CFR-ului, KuPS şi-a început parcursul european în turul I preliminar al Ligii Campionilor. Aici, a fost spulberată de Molde (Norvegia), 5-0 în deplasare. Au urmat partidele din preliminariile Ligii Europa:

*1-1 acasă (4-3 după penalty-uri) cu Slovan Bratislava (Slovacia)

*2-0 acasă cu Suduva (Lituania)

În acest moment, KuPS are opt victorii la rând (punând la socoteală şi meciul câştigat la penalty-uri cu Slovan Bratislava), ultimul eşec oficial fiind cel cu Molde, la 19 august. În campionat, echipa e pe locul 2, cu 37 de puncte după 16 meciuri, la un punct de liderul HJK, care a jucat însă două meciuri în plus.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite