ANALIZĂ „Adevărul” a radiografiat prestaţiile fundaşilor din Liga I. Celeban, de la FC Vaslui, are cifre impresionante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piotr Celeban
Piotr Celeban

Polonezul lui FC Vaslui a ajuns unul dintre cei mai curtaţi fotbalişti din Liga I, datorită apetitului său ofensiv.

FC Vaslui a dat lovitura atunci când l-a transferat pe Piotr Celeban. Polonezul a semnat în 2012 un contract pe 4 ani, din postura de jucător liber, iar cota sa a crescut ameţitor. Fundaşul de 28 de ani este evaluat acum la două milioane de euro, dar  moldovenii speră să obţină şi mai mult pe el. Au refuzat să-l dea la Steaua, care s-a mulţumit cu Varela, transferat pe un milion de euro, şi aşteaptă oferte mai avantajoase pentru Piotr.

Cel deosebeşte pe Celeban de alţi fundaşi? În primul rând faptul că poate juca atât fundaş central cât şi fundaş dreapta. Apoi, polonezul este fotbalistul din Liga I cu cea mai eficientă lovitură de cap. Celeban vine din urmă devastator la fiecare fază fixă şi în sezonul de toamnă a punctat de 5 ori, de trei ori în campionat şi de două ori în Cupa României, goluri care se adaugă celor şapte reuşite sezonul trecut. 

Fundaşul moldovenilor n-a lipsit niciun minut din echipa sa, în cele 19 etape disputate în campionat, ba, mai mult, a jucat şi în partida FC Vaslui- Rapid, care ulterior a fost anulată din cauza retrogradării echipei giuleştene.

Gardoş îl face uitat pe Chiricheş

Un salt extraordinar în sezonul de toamnă l-a reuşit şi Florin Gardoş. Acesta a profitat din plin de plecarea lui Vlad Chiricheş la Tottenham şi a devenit titular la Steaua, prinzând chiar şi echipa naţională. Gardoş a ajuns chiar în atenţia unor formaţii de top, precum Borussia Dortmund şi în acest moment este cel mai bine cotat fundaş din Liga I, fiind evaluat la 2,5 milioane de euro.

Petrolul are cei mai buni laterali

Formaţia cu cei mai în formă fundaşi laterali pare a fi Petrolul Ploieşti. Jean Sony Alcenat şi Guilherme Haubert au avut evoluţii consistente, chiar dacă nu au marcat niciun gol. Ploieştenii îi pot pierde însă pe cei doi, deoarece ambii jucători au contracte scadente în vară şi nu şi-au prelungit înţelegerea cu gruparea „lupilor galbeni”. Ei vor rămâne însă la Petrolul şi în retur, refuzând să plece la Steaua, formaţie care i-a curtat insistent. Un caz aparte este Guilherme, fotbalist ce pare neobosit. În doi ani, de când e în România, brazilianul de 23 de ani a lipsit doar în trei partide. În rest, a bifat absolut toate meciurile, în campionat, cupă şi cupe europene

Puţanu, maestrul autogolurilor



Cel mai ghinionist fundaş din fotbalul românesc este Ionuţ Puţanu (foto sus). Internaţionalul de tineret, legitimat la Viitorul Constanţa, a marcat două autogoluri în aceeaşi partidă. Echipa sa a pierdut meciul cu Steaua, scor 0-4, în mare parte din cauza evoluţiei slabe a lui Puţanu. El a egalat atunci un record vechi de 28 de ani. Ultima dată când un fotbalist reuşise o asemenea contraperformanţă a fost pe 1 noiembrie 1965, la meciul Ştiinţa Craiova – CSMS Iaşi, scor 3-1.Atunci nefericitul a fost Viorel Popescu, de la moldoveni. Două autogoluri în acelaşi meci nu se mai înscriseseră din 2008 şi atunci tot Steaua a fost beneficiara. A bătut pe Farul cu 4-1, iar Florin Maxim şi Ben Tekloh au marcat în propria poartă.

ionut putanu foto razvan pasarica

150 de mii de euro pe sezon câştigă Piotr Celeban la  FC Vaslui

Cele mai multe minute jucate
Celeban (Vaslui) 1710
Guilherme (Petrolul) 1710
Buzean  (Gaz Metan) 1710
Grigore (Dinamo) 1620
Camora (CFR Cluj) 1620

Cele mai multe goluri marcate
Grigore (Dinamo ) 4
Momcilovici (Pandurii) 3
Celeban (Vaslui) 3
Cadu (CFR Cluj) 3

Cei mai bătrâni fundaşi
Cr.Ionescu (FC Braşov ) 35 ani
S. Costin (Oţelul) 35 ani
Ghionea (Viitorul) 34 ani
Geraldo (Petrolul) 33 ani

Cele mai ofensive apărări
Steaua 8 goluri
Dinamo 8 goluri
Pandurii 6 goluri
Goluri marcate de fundaşi

Fundaşi internaţionali străini
Alcenat (Haiti) 48 selecţii
Paraskevas (Cipru) 31
Varela (Capul Verde) 26 selecţii
Georgievski (Macedonia) 17 selecţii
Celeban (Polonia) 8 selecţii
Youseff (Tunisia) 8 selecţii

Fundaşi internaţionali români
Ghionea (Viitorul) 13
Găman (Astra) 12
Maftei (CFR Cluj) 12
Gardoş (Steaua) 10
Luchin (Dinamo) 8
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite