Cele mai multe accidente se produc în fotbal, nu în rugby

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu efectuat acum doi ani, în Franţa, ţară unde rugby-ul este la fel de dezvoltat ca şi fotbalul, arată că numărul accidentelor este mai mare în sportul cu balonul rotund.

Din 179.676 de accidente înregistrate de EPAC (Studiu Permanent asupra Accidentelor din viaţa curentă), 32.007 (17,8%) s-au produs în sport.

Se arată că două din cinci accidente (43%) se produc în disciplinele de echipă şi că ele sunt mai numeroase în cazul bărbaţilor (51%).

Sporturile cu cele mai numeroase accidente, în Franţa, sunt fotbalul (70%), baschetul (10%), rugby-ul (9%), handbalul (7%) şi voleiul (3%), la masculin, respectiv baschetul (31%), handbalul (27%), fotbalul (21%), voleiul (16%) şi rugby-ul (5%).

Legat de rugby, în 2007, înainte de Cupa Mondială, doctorul Jean-Claude Peyrin, preşedintele Comisiei Medicale a Ligii Naţionale de Rugby din Franţa, a răspuns la întrebarea "Este rugby-ul un sport periculos?". Acesta a declarat: "Nu, însă ca în orice alt sport este nevoie de o bună pregătire. Eu am comparat rugby-ul cu schiul pe vremea când am activat la Grenoble. Dacă nu e bine pregătit, schiorul se expune aceloraşi riscuri ca un rugbyst".

Medicul francez s-a referit şi la accidentările din sportul cu balonul oval, mai precis la cele produse în 2006. "Au fost 1.400 de accidentări în Top 14 (n.r. prima ligă din Franţa). Dintre acestea, 60% s-au produs la membrele inferioare, 30-40% la cele superioare şi mai puţin de 10% în zona spatelui. Cele mai puţine au fost leziunile cervicale". Doctorul francez a subliniat, de asemenea, că înaintaşii sunt mai expuşi accidentării pe terenul de rugby decât jucătorii de treisferturi (60% la 40%).  

Iată o listă cu accidente mortale produse pe teren, la nivel înalt (majoritatea au fost cauzate de afecţiuni ale inimii):

4 ianuarie 1977. Internaţionalul tunisian Hedi Berrekhissa a murit în timpul unui meci amical cu Olympique Lyon. El a fost răpus de o criză cardiacă,.

aprilie 1980. Fotbalistul francez Omar Sahnoun a murit în urma unei crize cardiace în cursul unui antrenament cu echipa sa de club, Girondins de Bordeaux. El a mai avut o criză în 1977, întrerupând pentru o vreme activitatea sportivă.

2 februarie 1993. Michael Klein (34 de ani) s-a stins din viaţă în timpul unei sesiuni de pregătire fizică, la Krefeld, Renania de Nord-Westfalia.

29 octombrie 1995. Rugbystul francez Eric Morisse (28 de ani), linia a treia la Stade Bordelais Universite Club, a decedat în urma unei crize cardiace suferite în timpul meciului.

20 noiembrie 1995. Patinatorul rus Serghei Grinkov (28 de ani), de patru ori campion mondial şi dublu medaliat cu aur la JO, a murit în timpul unui antrenament la Lake Placid. El a suferit o criză cardiacă.

5 octombrie 2000. Cătălin Hîldan (24 de ani), căpitanul echipei de fotbal Dinamo Bucureşti, a murit în urma unui atac de cord în timpul unui meci de pregătire disputat la Olteniţa.

29 septembrie 2001. Youssef Belkouja, internaţional marocan de forbal, a murit în timpul meciului Raja - Wydad. Inima lui a cedat.

25 ianuarie 2004. Internaţionalul ungur Miklos Feher a murit la numai 24 de ani, victimă a unui atac cardiac, în timpul meciului de fotbal Benfica - Guimaraes, după ce a văzut un cartonaş. La autopsie s-a constatat că avea o malformaţie cardiacă.

27 octombrie 2004.
Fotbalistul brazilian Serginho (Sao Caetano) s-a prăbuşit pe teren în timpul meciului cu Sao Paulo. La autopsie s-a constatat că inima acestuia avea 600 de grame, de două ori mai mult decât era normal.

25 august 2007.
În timpul meciului FC Sevilla - Getafe, internaţionalul spaniol Antonio Puerta a suferit un stop cardio-respirator. Reanimat, el a avut în vestiare alte patru. El a murit pe 28 august, în urma unor tulburări cardiace.

3 noiembrie 2007. Ryan Shay a murit în timpul maratonului de la New York, tot din cauza unei crize cardiace.

29 decembrie 2007. Internaţionalul scoţian Phil O'Donnell, căpitanul echipei Motherwell, a murit în timpul meciului cu Dundee United, tot din cauza unor probleme cardiace.

4 martie 2009. Internaţionalul german de handbal Sebastian Faisst (20 de ani) a murit în timpul unui meci cu Elveţia. După ce a înscris un gol, a revenit spre centrul terenului, unde s-a prăbuşit.

11 ianuarie 2009.
Component al echipei din Perigueux, Feao Latu (28 de ani), internaţional din Tonga, a murit în timpul unui meci din Federale 1 ca urmare a unei crize cardiace.

15 martie 2010.
Un tânăr jucător de 19 ani a decedat într-un meci de juniori pe care echipa sa, Entente Dijon-Chalon l-a susţinut cu Racing Metro Paris. Acesta s-a prăbuşit pe teren, după un mol, în minutul 30. Cu toate că oamenii de ordine şi medicii au intervenit, el nu a mai fost salvat.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite