Cel mai mare arbitru din istoria Elveţiei îl apără pe Colţescu: „Rasism? Nici vorbă!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Urs Maier
Urs Maier

În 2003, Urs Maier a trebuit să-şi închidă contul de e-mail, după valul de mesaje jignitoare şi ameninţătoare primite din România. Astăzi, el a avut puterea să facă un lucru de care n-au fost în stare unii conaţionali ai lui Colţescu: judecarea incidentului de la Paris, în mod raţional.

Urs Maier a ajuns un nume detesat în România, în 2003, după ce a prelungit excesiv, în viziunea unora, meciul Danemarca - România de la Copenhaga, scor 2-2, din preliminariile Euro 2004.

Lăsând jocul să curgă după expirarea minutelor de prelungire arătate de pe margine, Maier le-a permis danezilor să egaleze. Asta după ce, oricum, le dăduse un penalty dubios din care aceştia au şi marcat. Rezultatul final, 2-2, a barat drumul României spre Euro 2004. Şi a dat naştere la un val înfiorător de ură la adresa lui Urs Maier. La vremea respectivă, elveţianul a primit atât de multe mesaje de ameninţare din România, încât a fost nevoit să-şi desfiinţeze adresa de mail!

Noi îl facem praf pe Colţescu, străini îl apără

E nevoie de amintirea acestui episod ca să înţelegem şi mai bine cât valorează reacţia lui Urs Maier de acum. Pentru că ea vine într-un moment în care oficialii români s-au grăbit să facă parte din curentul care l-a pus la zid pe Sebastian Colţescu. 

Iar asta în condiţiile în care, cunoscând limba română, ei au ştiut că acel cuvânt „negru“, folosit de centralul craiovean, n-are conotaţii rasiste! Chiar şi aşa, preşedintele federaţiei, Răzvan Burleanu, a făcut următoarea declaraţie pentru prosport.ro: „Cuvintele pe care le-am auzit toţi nu au ce să caute în fotbal. Aşadar, dacă se va dovedi ca a fost vorba de rasism, nu va exista nicio înţelegere din partea mea“. 

Iar ministrul Sportului, Ionuţ Stroe, a spus: „Îmi cer scuze în numele sportului românesc pentru acest incident nefericit şi vă pot asigura că această exprimare nu ne reprezintă pe noi“. 

În schimb, fostul arbitru internaţional, elveţianul Urs Maier, a explicat într-o intervenţie la postul Teleclub de ce Colţescu nu poate fi acuzat de rasism. Declaraţiile sale au fost preluate de gsp.ro: „În limba română, «negru» înseamnă negru. Când şeful tău aleargă spre tine, ca Haţegan spre al patrulea arbitru (n.r. - Colţescu), şi întreabă: «Cine a fost?», iar tu îi răspunzi lui într-un moment incendiar: «A fost negrul de acolo», atunci intenţia nu poate fi judecată drept rasism în acest context. Iar pentru mine, intenţia e decisivă în evaluarea unei asemenea situaţii. Antrenorii şi membrii staffului n-au numere, ca jucătorii, deci e de înţeles că spune în mai multe rânduri «negrul acela» pentru a face diferenţierea“.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite