Cel mai frumos weekend al toamnei: Urmează Maratonul care pune Bucureştiul lângă Paris şi New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alergare

Capitala va găzdui, duminică, a 11-a ediţie a evenimentului care a pornit în 2008 cu mai puţin de 1.000 de participanţi şi care acum a ajuns la 19.000 de alergători din 70 de ţări.

În România, de obicei, se vorbeşte mult şi se face puţin. Din fericire, există şi excepţii de la regulă care ne dovedesc că, atunci când lucrurile sunt făcute de nişte oameni competenţi, se pot dezvolta şi proiecte frumoase.

Maratonul Internaţional Bucureşti e un exemplu de lucru bine făcut pentru care vorbesc cifrele. Deşi în alte ţări maratoanele stradale există de câteva decenii – La Boston, prima ediţie s-a organizat acum 121 de ani, în 1897! – în România a fost nevoie de curajul şi inspiraţia unui om venit din canotaj pentru ca Bucureştiul să aibă parte de un astfel de eveniment. Valeria Răcilă van Groningen, campioană olimpică la simplu vâsle la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984, a pus bazele acestui proiect. Prima ediţie a fost în 2008 cu mai puţin de 1.000 de participanţi. Probabil că atunci, puţini s-ar fi gândit că maratonul se va transforma, treptat, într-o sărbătoare a oraşului, devenind cel mai mare eveniment de sport de masă din România. 

Maratonul a crescut însă de la un an la altul, atât ca număr de participanţi, cât şi ca prestigiu. Acum, urcat în premieră în categoria „Bronze Label“, evenimentul din acest weekend va aduna pe străzile Capitalei 19.000 de alergători din 70 de ţări! Nu toţi sunt înscrişi în proba regină, fiind organizate şi curse mai mici.

În premieră, se va transmite şi la TV

Urcarea la categoria „Bronze Label“ a presupus ca maratonul din acest an să îndeplinească mai multe condţii împuse de Asociaţia Internaţională a Federaţiilor de Atletism (IAAF) şi de Asociaţia Maratoanelor Internaţionale (AIMS):

*Prezenţa atleţilor de elită (femei şi bărbaţi) care trebuie să fie de patru naţionalităţi diferite.

*Prezenţa la eveniment a unui observator IAAF care va monitoriza procesul, astfel încât totul să fie în conformitate cu cerinţele IAAF.

*Organizarea împreună cu Agenţia Naţională Anti-Doping a controlului pentru alergători. 

*Traseul stradal trebuie să fie securizat şi închis circulaţiei auto şi trebuie să deţină un certificat valid IAAF al măsurătorii efectuate. 

*Asigurarea staţiilor de hidratare.

*Controlul medical.

*Prezenţa unor staţii TV cu acoperire naţională care să difuzeze evenimentul. Astfel, în premieră, cursele competitive de duminică vor fi transmise integral, în direct, de Look TV.

Album foto şi aplicaţie de urmărire în timp real

Participanţii tuturor curselor competitive programate pentru duminică vor primi online albume foto. Fiecare alergător îşi va primi fotografiile proprii din timpul cursei, accesând adresa tipărită pe numărul de concurs (www.bucharest-marathon.com/photos2018). Iar cei care doresc să-şi urmărească prietenii sau rudele în timpul evenimentelor, au posibilatea de a folosi Aplicaţia Bucharest Marathon, disponibilă în Google PlayStore şi AppStore (integrată în Sporthive Live App). Astfel, se poate vedea în timp real în ce punct al traseului se află fiecare alergător şi se poate estima ora la care va termina cursa.

Traseul schimbat din cauza meciului naţionalei

În ultimii ani, traseul maratonului a inclus şi un tur în jurul „Arenei Naţionale“. Acum însă, organizatorii au fost nevoiţi să modifice puţin ruta, deoarece, tot duminică, e programat meciul România – Serbia pe „Arena Naţională“. Astfel, cei care au mai participat la Maratonul Internaţional Bucureşti vor alerga pe un traseu puţin modificat, unul plat şi mai rapid însă, aşa cum spun organizatorii.

Se vor face înscrieri şi la SportExpo

Înscrierile online în diferite probe s-au încheiat la data de 29 septembrie. De acum, cei care vor să alerge duminică, au posibiltatea de a-şi valida înscrierea la SportExpo, un spaţiu special amenajat în Piaţa Constituţiei. Locurile sunt însă limitate şi, spre exemplu, cursa de 10 kilometri a fost deja sold-out. 

Locuri rămase libere şi taxele de înscriere

Probă Locuri disponibile Taxă de participare

Maraton (42km) 400 60 de euro

Semi-maraton (21km) 800 45 de euro

10km 0 -

Maraton Ştafetă (echipe de patru) 300 150 de euro

Cursa populară (3km) 550 50 de lei

Cursa Adolescenţilor (3km) Ocupată în proporţie de 90% Gratuit

Cursele Copiilor Ocupate în proporţie de 90% Gratuit

Jogging în scutece (900 de metri) Nelimitat Gratuit

*Înscrierile se fac vineri şi sâmbătă la SportExpo, în Piaţa Constituţiei, în limita locurilor disponibile. 

**Alergătorii aleg mărimea tricoului în limita stocului disponibil, la SportExpo.

Recordurile probei de maraton

*Mondial (masculin): 2 ore, 1 minut şi 39 de secunde (Eliud Kipchoge – Berlin 2018)

*Mondial (feminin): 2 ore, 15 minute şi 25 de secunde (Paula Radcliffe – Londra 2003)

*Bucureşti (masculin): 2 ore, 13 minute şi 16 secunde (Patick Kimeli – Ediţia din 2015)

*Bucureşti (feminin): 2 ore, 32 de minute şi 20 de secunde (Marina Kovaleva – Ediţia din 2011)

Câte maratoane au organizat alte oraşe din jurul nostru

Oraş Număr ediţii

Istanbul 39

Budapesta 33

Belgrad 31

Praga 24

Kiev 9

Sofia 6

Chişinău 4

Câţi oameni au alergat la marile maratoane din ultimul an

Oraş Număr alergători

New York 50.766*

Boston 26.954

Paris 50.000

Berlin 40.775

Londra 40.000

Chicago 45.000

*La ediţia din 2017. Ediţia din 2018 e programată pentru 4 noiembrie

CITEŞTE ŞI:

„Promovăm România în lume“: Interviu cu omul care a „inventat“ Maratonul Internaţional Bucureşti

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite