Cel mai controversat episod de la Indian Wells. Ce s-a întâmplat în 2001, la semifinala dintre surorile Williams

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Venus şi Serena Williams
Venus şi Serena Williams

Turneul de la Indian Wells va începe pe 6 martie şi va avea la start cele mai importante nume atât din tenisul masculin, cât şi din cel feminin.

De-a lungul timpului, turneul a fost marcat şi de incidente, cel mai important dintre ele fiind cel în care protagonistele s-au numit surorile Serena şi Venus Williams. În 2001, un meci din semifinalele acestui turneu a lansat o mare controversă. Cele două surori Williams ar fi trebuit să joace pentru un loc în finală, dar Venus, accidentată, a abandonat şi i-a lăsat astfel drum liber Serenei spre finală. Mezina s-a impus pentru a doua oară în carieră la Indian Wells, în trei seturi împotriva lui Kim Clijsters (Belgia), cu 6-2 în decisiv, dar a fost huiduită şi înjurată de spectatori pe toată durata finalei. 

Fanii au reclamat un o posibilă înţelegere, care a determinat retragerea în semifinală a surorii mai mari, Venus, pentru a-i lăsa mezinei cale liberă spre titlu. "Ca jucătoare de culoare, arătam diferit. Mă îmbrăcam diferit. Serveam diferit. Dar când intram pe teren, puteam concura cu oricine. Când am ajuns la Indian Wells, în 2001, eram pregătită să câştig. Dar nimic nu m-ar fi putut pregăti pentru ce a urmat în finală. De cum am păşit pe teren, spectatorii au început să mă ia în derâdere, au început huiduielile. În semifinale ar fi trebuit să joc împotriva surorii mele, Venus, care însă avea tendinită şi a trebuit să abandoneze. În întreaga mea carieră, integritatea a reprezentat totul pentru mine. Pentru Venus, şi mai mult. Acuzaţiile nefondate că meciul nostru a fost aranjat ne-au durut, au tăiat răni profunde, au smuls ceva din noi. Substratul rasist a fost dureros, derutant şi nedrept. În sportul pe care l-am iubit din toată inima, într-unul dintre cele mai dragi turnee, m-am simţit nedorită, singură şi speriată", a descris Serena Williams experienţa de acum 18 ani.

Cele două surori au boicotat ani la rândul competiţia, dar până la urmă au trecut peste incident. Serena a revenit la Indian Wells în 2015, iar Venus în 2016, dar niciuna n-a câştigat de atunci trofeul. De altfel, absenţa lor şi în primul rând a Serenei explică de ce în topul câştigătoarelor sunt nouă jucătoare cu doar două trofee adjudicate. E puţin probabil ca în perioada ei de glorie, Serena să nu fi fost capabilă să mai triumfe măcar o data şi astfel să evadeze din plutonul dublu- câştigătoarelor.

Soarta a făcut ca Serena şi Venus să se întâlnească, în meci direct, chiar la primul turneu de la Indian Wells, la care au participat împreună, după revenire. A fost un meci pe cinste anul trecut, câştigat de Venus în două seturi, scor 6-3, 6-4, care a închis gura cârcotaşilor ce prevesteau un nou scenariu, creionat pe victoria surorii mai mici, care ar fi avut nevoie de un imbold după ce s-a întors pe teren.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite