Cel mai citit cotidian spaniol îl elogiază pe "Vulpoiul" Lucescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un amplu reportaj, plin de elogii la adresa lui Mircea Lucescu, a fost publicat astăzi în cel mai citit cotidian spaniol, El Pais. Spaniolii îşi scot pălăria, plini de admiraţie, în faţa românului.

Mai sunt două zile până la confruntarea dintre Mircea Lucescu şi Pep Guardiola, antrenori legaţi de mai multe "locuri comune". De la pasiunea pentru cele mai mici detalii în jocul de fotbal, la Brescia, echipa italiană care i-a avut pe amândoi pe statul său de plată şi al cărei preşedinte înclină, în această confruntare, către românul Lucescu.

Mircea Lucescu şi Pep Guardiola se cunosc, au o relaţie profesională corectă şi au chiar şi afinităţi comune. Una dintre ele este relaţia sentimentală cu Brescia. Antrenorul Român (Bucureşti, 1945) a antrenat între 1991 şi 1996 clubul al cărui preşedinte este Luigi Corioni. Catalanul a fost jucător şi căpitan al echipei italiene, după ce, în 2001 a lăsat Barcelona, începându-şi periplul prin lume. Brescia a fost doar punctul de plecare, Pep mai jucând la AS Roma, Al Ahli SC Doha (Qatar) şi Dorados de Sinaloa (Mexic).

Acum mai puţin de două săptămâni, Guardiola a putut să constate, la faţa locului, prezent fiind la centenarul Bresciei, unde a luat cina cu Corioni, amintirea plăcută lăsată de Lucescu în Italia. Nu doar la Brescia, ci şi pe la celelalte echipe unde a antrenat: Pisa, Reggina şi Inter.

"Niciunui mare club nu-i place să joace contra lui "Furbescu". Întrebaţi-i pe cei de la Roma şi Arsenal"

"Lucescu, în Italia, este numit Furbescu, de la "furbo" (viclean), pentru şiretenia sa, pentru capacitatea de a întinde curse adversarilor din punct de vedere tactic şi a genera cele mai bune condiţii pentru triumful echipei sale", scrie cotidianul El Pais despre antrenorul român. "Fost atacant internaţional român, este un punct de referinţă în ţara sa. A triumfat în Turcia, câştigând campionatul cu două cluburi rivale, precum Galatasaray şi Beşiktaş, iar acum este regele fotbalului în Ucraina, fiind într-atât de respectat şi apreciat, încât în anumite medii se vorbeşte chiar de instalarea sa ca antrenor al Ucrainei pentru Campionatul European. Departe de ostentaţia mediatică, munceşte fără nicio altă presiune decât cea pe care şi-o autoimpune. Randamentul său este, însă, excelent. Niciunui club din marile campionate nu-i place să joace împotriva lui Lucescu. Dacă nu credeţi, întrebaţi-i pe cei de la Arsenal sau de la AS Roma", mai scriu jurnaliştii spanioli.

"Chiar dacă este dificil să câştige Champions League, Şahtiorul poate împiedica mai multe favorite să o câştige. Pe Barça, aşadar, o aşteaptă o "dublă" eliminatorie exigentă, cu atât mai mult dacă ne amintim că abia a reuşit să învingă Şahtiorul în Supercupa Europei din 2009, cu golul lui Pedro din prelungiri şi că meciurile eliminatorii jucate în Champions League au fost foarte echilibrate, cu toate că mereu s-au soldat cu avantaj pentru barcelonezi", continuă materialul din El Pais.

Barcelona a renunţat la fair-play ca să învingă Şahtiorul lui Lucescu

Catalanii încă îşi amintesc strigătele de indignare ale lui Lucescu de la finalul partidei din Liga Campionilor din octombrie 2008, după ce Barcelona întorcea scorul în ultimele trei minute prin două goluri marcate de Messi, după golul lui Ilsynho pentru ucraineni. "A fost o ruşine!", a proclamat atunci Il Luce. "Comportamentul Barcelonei este nedemn. O vor regreta toată viaţa".

Ce s-a întâmplat atunci? Bojan nu a înapoiat o minge pe care Şahtiorul a trimis-o deliberat în aut, pentru ca unul din fotbalişti să primească îngrijiri medicale. Şi Messi a înscris. Lucescu, care mereu pune accent şi pe cele mai neînsemnate detalii pentru a-şi asigura victoriile, a fost îndurerat de maniera în care l-a învins Barça şi a vrut să afle toată lumea. Ulterior, s-au împăcat, iar Guardiola avea să-l sune de două ori pe antrenorul român pentru a-şi exprima, printre altele, admiraţia pentru Chigrinski.

Chigrinski a făcut pace între Lucescu şi Guardiola

De curând, într-un interviu acordat pentru Adevarul.es, cu ocazia cantonamentului efectuat cu echipa în Spania, la Benidorm, Mircea Lucescu a minimalizat şi el conflictul cu Guardiola, semn că rana, chiar dacă a rămas cicatrizată, s-a închis. "Nu am avut niciun conflict cu Guardiola. Dacă aveam conflicte cu el, Cigrinski nu mai ajungea la Barcelona. Şi-a dat şi el seama că aveam dreptate. Nu ne-am certat. A fost reacţia mea după meci, la cald, în faţa unei echipe care nu a ştiut să piardă, renunţând la cel mai important lucru din fotbal, mai ales pentru cluburile mari, fair-play-ul. Ei trebuiau să ne dea mingea înapoi, la faza aceea când Marquez l-a lovit cu pumnul pe Szelezniev, iar arbitrul trebuia să-l elimine. Dar, greu un arbitru dă afară un jucător al unei mari echipe. Doar dacă două cluburi importante joacă între ele, poate. Iar ce-a făcut Bojan la faza respectivă... Nici lui Messi nu-i venea să creadă... A fost un moment penibil, pe care sunt convins că şi ei îl regretă. Sigur, şi mie îmi pare rău acum, că am avut reacţia aceea după meci. Dar trebuia să atragem atenţia că şi noi suntem o echipă ce merită să fie respectată", declara antrenorul lui Şahtior acum două luni.

Dima Chigrinski nu a rezistat niciun sezon pe Camp Nou, pentru că Barcelona nu este Şahtior, aşa cum nici zona turistică a capitalei Cataloniei nu este oraşul miner Doneţk. O afacere proastă pentru formaţia blau-grana şi una dintre cele mai bune pentru ucraineni, care au câştigat astfel 10 milioane de euro.

Citeşte pe adevarul.es de ce îl fascinează Şahtiorul lui Lucescu pe Guardiola, cine este catalanul "infiltrat" în anturajul lui Il Luce şi ce record deţine Şahtior între sfertfinalistele acestui an din Liga Campionilor.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite