Şarapova, dopată. Ce suspendare au primit alţi jucători de tenis şi ce riscă ea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Şarapova a anunţat într-o confeirnţă de presă că a căzut un test antidoping la Australian Open, dar că speră să mai poată juca tenis.

Maria Şarapova a anunţat într-o conferinţă de presă că a căzut un test antidoping la Australian Open. Justificarea ei? Ea lua un medicament de 10 ani, dar o substanţă din acel medicament a devenit interzisă abia în acest an. 

"Sunt aici să vă spun că ITF (International Tennis Federation) m-a anunţat că am căzut un test antidoping la Australian Open la substanţa Meldonium. E o substanţă care se regăseşte într-un medicament pe care eu îl iau de 10 ani. Abia din acest an această substanţă a devenit interzisă. Eu am primit un e-mail pe 26 decembrie şi acolo era un link spre o listă cu substanţe interzise, greşeala mea a fost că nu am deschis acest link. Îmi asum responsabilitatea şi sper că voi mai avea şansa să joc, că nu îmi voi încheia cariera pe acestă carpetă destul de urâtă din Los Angeles, ci pe terenul de joc. Am făcut o greşeală imensă, mi-am dezamăgit fanii, am dezamăgit acest sport.

Prima dată am luat acest medicament în 2006, din cauza unor probleme de sănătate, aveam o deficienţă de magneziu, rezultate EKG-urilor nu erau tocmai în regulă  şi aveam un istoric în familie în ceea ce proveşte diabetul.
Va urma un proces probabil, eu sper să îmi închei cariera cu fruntea sus, pe terenul de tenis”, a spus Şarapova.

După această declaraţie, Programul Anti Doping în Tenis (TADP) a venit cu noi precizări:

- pe 26 ianuarie 2016, Maria Şarapova a fost testată la Melbourne, unde participa la Australian Open.

- proba a fost analizată de WADA (Organizaţia Mondială Antidoping), iar analiza a relevat prezenţa substanţei Meldonium, care este interzisă.

- pe 2 martie, Şarapova a fost acuzată de încălcarea codului anti-doping. Ea a acceptat prezenţa acelei substanţe în organismul ei. 

- Maria Şarapova este suspendată provizoriu începând cu 12 martie.

Citeşte şi: 

Fapta Simonei Halep care a devenit subiect de polemică pe Facebook. Românca, într-o companie ruşinoasă

Ce va urma acum pentru Masha?

Ea îşi va primi pedeapsa din partea ITF, după care, dacă este nemulţumită, se poate adresa CAS (Curţii de Arbitraj Sportiv). Aşa au procedat cei doi tenismeni cunoscuţi care au picat teste antidoping, Marin CIlici şi Viktor Troicki.

Cilici a primit o suspendare de nouă luni, care i-a fost redusă la CAS la patru luni.

Troicki a fost suspendat vreme de 18 luni, dar la CAS i s-a redus la 12 luni. 

În cel mai bun caz, Şarapova ar putea lua o suspendare minim şase luni, dacă dovedeşte că nu a luat cu rea credinţă acea substanţă, care are printre efecte o funcţionare "mai performantă" a muşchiului cardiac. De altfel, rusoaica a şi spus în declaraţia ei că speră că se va ţine cont de faptul că n-a avut nicio problemă de acest gen în cei 10 ani de când este permanent controlată. 

Citeşte şi: 

Federaţia Internaţională de Tenis: „Începând cu 12 martie, Maria Şarapova e suspendată provizoriu pentru dopaj”

Şarapova, dopată: prima reacţie din partea avocatului jucătoarei din Rusia. La ce pedeapsă se aşteaptă Maria

Ce lovitură! Maria Şarapova a picat un test antidoping! „Am făcut o greşeală uriaşă”

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite