Ce-i trebuie chelului: Ponta a semnat contractul unui stadion de lux. Câţi bani s-au dus până acum pe astfel de proiecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cât timp România a avut un fotbal performant, au lipsit stadioanele moderne. Acum, când cluburile sunt măcinate de insolvenţă şi de faliment, autorităţile s-au apucat de făcut stadioane.

După zicala „Ce-i trebuie chelului tichie de mărgăritar?“, lumea s-a apucat de ridicat stadioane ultramoderne în România.

Ultimul caz e cel de la Târgu-Jiu, acolo unde premierul Victor Ponta şi ministrul demisionar al Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, au semnat contractul ridicării unei noi arene. Investiţia se ridică la 21,8 milioane de euro, iar lucrările vor începe, imediat după terminarea acestui sezon. Potrivit estimărilor, proiectul va fi finalizat în 18 luni, iar noul „Municipal“ va avea:

*Capacitatea mărită de la 9.000 de locuri la 12.386.

*Un hotel cu 38 de camere şi două apartamente.

*Sală de forţă.

*Parcare de 400 de locuri. 

Arena va îndeplini condiţiile UEFA pentru categoria 4, ceea ce înseamnă că va putea găzdui meciuri de cupe europene. Noul stadion va fi unul exclusiv destinat fotbalului, având în vedere că nu se va monta şi o pistă de atletism.

Nu se ştie însă de ce gorjenii au nevoie de o astfel de arenă, având în vedere că, în acest sezon, cei de la Pandurii s-au zbătut să „dribleze“ retrogradarea, iar în stagiunea trecută echipa s-a clasat doar pe poziţia a 7-a.

Situaţie dezastruoasă la Cluj

Investiţia de la Târgu-Jiu vine după altele fără rost, la Cluj, la Piatra Neamţ şi la Ploieşti. Fără rost, deoarece în oraşele amintite echipele-fanion au un viitor incert. 

La Cluj, CFR nu mai are investitor, după plecarea lui Arpad Paszkany, în timp ce Universitatea e într-o situaţie similară, după ce Florian Walter, căutat de DIICOT, a fugit din ţară. Ambele formaţii sunt în insolvenţă şi ca şi retrogradate. Din sezonul viitor, ele vor rămâne şi fără principala lor sursă de venit, banii din drepturile TV. În aceste condiţii, riscă chiar desfiinţarea. 

La Piatra Neamţ, Ceahlăul a retrogradat deja din punct de vedere matematic şi nu ştie dacă patronul italian, Angelo Massone, va susţine clubul şi în „B“. În fine, la Ploieşti, Petrolul e în insolvenţă, are patronul Dan Capră în arest, iar jucătorii vor pleca pe bandă în vară. Drept urmare, stadioanele „Ceahlăul“ şi „Ilie Oană“ riscă să ajungă nişte obiecte de decor în viitorul apropiat. 

Construcţia stadionului a fost cea mai mare greşeală a mea în fotbal. Arpad Paszkany fost finanţator CFR Cluj 

Stadioane ce riscă să rămână fără echipă

Oraş Arenă Capacitate Anul renovării Cât a costat

Piatra Neamţ Ceahlăul 18.000 2007 6.000.000*

Cluj Dr. Cosnstantin Rădulescu 23.500 2008 30.000.000

Cluj Cluj Arena 30.201 2011 45.000.000

Ploieşti Ilie Oană 15.500 2011 17.500.000

*sumele sunt exprimate în euro 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite