Ce am fost şi ce-am ajuns?! România participă la Campionatul Mondial de gimnastică cu o junioară de 15 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru Sandra, Mondialul de la Anvers va fi ultima competiţie majoră din cariera sa
Pentru Sandra, Mondialul de la Anvers va fi ultima competiţie majoră din cariera sa

Din lotul pe care România îl va deplasa în Belgia pentru participarea la Campionatele Mondiale face parte şi Ştefania Stănilă, o junioară care va împlini abia în decembrie 16 ani.

Dacă în anii precedenţi, pentru competiţiile importante cuplul de antrenori Bellu-Bitang avea la dispoziţie un lot format din multe gimnaste valoroase, în acest moment cei doi tehnicieni se confruntă cu o situaţie ingrată din cauza accidentării sau retragerii unor sportive.

Pentru a 44-a ediţie a Campionatelor Mondiale, care va debuta luni, 30 septembrie, la Anvers, în Belgia, Bellu şi Bitang au anunţat iniţial că se vor baza pe trei gimnaste, între care „veterana” Sandra Izbaşa, Larisa Iordache şi Diana Bulimar. Dar ghinionul s-a ţinut scai de lotul feminin de gimnastică, deoarece Bulimar, care a participat la Campionatele Naţionale din această toamnă, s-a accidentat, fiind deja operată, astfel că nu va mai participa la Mondiale.

Cu lotul şi aşa subţire, Bellu şi Bitang au fost nevoiţi să improvizeze, înlocuind-o pe Bulimar cu Ştefania Stănilă, o gimnastă în vârstă de numai 15 ani, care va împlini 16 abia în luna decembrie. Cei doi antrenori recunosc că aducerea junioarei în lotul pentru Mondiale este una forţată, dar susţin că participarea la Anvers o va ajuta să capete experienţă.

„Ştefania Stănilă a fost cooptată în lot pentru a vedea şi ea ce înseamnă un Campionat Mondial de senioare, pentru ea este o premieră. La senioare este infinit mai greu decât la junioare. Ştefania va simţi pe pielea ei ce înseamnă un Campionat Mondial de senioare”, a precizat pentru „Adevărul” Octavian Bellu.

Oficialii gimnasticii se contrazic

Cooptarea Ştefaniei Stănilă în lotul pentru Mondiale este privită cu scepticism şi de Mariana Bitang. Conştientă fiind de faptul că lotul feminin a fost văduvit de aportul Dianei Bulimar, o gimnastă cu experienţă, Bitang a anunţat că României îi va fi foarte greu să cucerească vreo medalie în Belgia. „Nu mă gândesc la medalii, ci la o participare onorabilă care să le regăsească pe fete în vârful lor de formă”, a declarat antrenoarea.

În ciuda acestor declaraţii circumspecte, preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, Adrian Stoica, susţine că obiectivul pentru această ediţie a Mondialelor este obţinerea a unu sau două medalii. „Acum e un moment de tranziţie în gimnastica feminină. Sper că vom lua o medalie sau două per total. Avem o gimnastă care au fost selecţionată (n.r. Stănilă) pentru a se lansa pe plan internaţional la acest nivel. Noi sperăm că va avea o evoluţie bună”, a comentat Stoica.

Octavian Bellu i-a dat dreptate, însă, Marinei Bitang, susţinând că lotului feminin de gimnastică îi va fi greu să se întoarcă acasă cu o medalie. Reputatul tehnician şi-a nuanţat afirmaţiile, precizând că mult mai importantă decât această ediţie a Mondialelor va fi ediţia de anul viitor. „Noi ne-am dori cât mai multe medalii, dar trebuie să fim realişti. Când domnul Stoica a spus că vom lua o medalie, s-a referit probabil la întreaga delegaţie. La feminin va fi foarte greu şi ne dorim să ne prezentăm onorabil şi să nu se accidenteze vreuna dintre fete. Trebuie să nu uităm că acest Mondial nu este edificator, cel de anul viitor va fi foarte important, deoarece este un concurs de calificare la Jocurile Olimpice. În plus, anul viitor va fi şi competiţia pe echipe, acolo unde este o concurenţă fantastică”, a comentat Bellu.

Izbaşa se retrage, dar rămâne în sală

Cea mai experimentată gimnastă din lotul României, Sandra Izbaşa (23 de ani), care a anunţat în repetate rânduri că se retrage din activitate, a găsit forţa necesară pentru a reveni asupra deciziei pentru a putea concura la încă o ediţie a Mondialelor, concurs la care n-a mai fost prezentă din 2007 încoace. Deşi experienţa acumulată de-a lungul carierei ar îndreptăţi-o să spere la o medalie, Sandra este neîncrezătoare în forţele proprii. „Nu merg la Anvers cu gândul să câştig o medalie, dar vreau să-mi fac exact execuţiile de acasă, nimic mai mult. Am zis că mă retrag, apoi că revin, dar mi-am găsit un suport ca să mai pot continua şi anul acesta. Îmi doresc din suflet să fac acest Mondial, pentru că îi duc dorul din 2007, atunci a fost ultimul meu Mondial. Aş vrea să-l fac pentru mine, şi să mă retrag frumos, indiferent de rezultat. Aşa am decis şi cu antrenorii, a fost o decizie grea. O să-mi păstrez în continuare tonusul, voi intra în sală, fără presiune, să fac acest sport ca hobby, dar nu mă gândesc la Rio (n.r. Jocurile Olimpice din 2016).

Ioradache concurează cu infitlraţii

Octavian Bellu susţine că România nu-şi poate pune speranţele în Sandra Izbaşa pentru o medalie, mai ales că gimnasta este la ultimul ei concurs important din carieră. Mai mult decât atât, antrenorului lotului de gimnastică nu are pretenţii nici în privinţa Larisei Iordache, sportivă a cărei participare la Mondiale a fost pusă sub semnul întrebării până în ultima clipă. „Nu pretindem de la Sandra să câştige vreo medalie, mai ales că acest Mondial este ultimul din cariera sa. Eu îmi doresc de la ea să aibă o evoluţie onorabilă. Acelaşi lucru îmi doresc şi de la Larisa (n.r. Iordache), mai ales că nu credeam că va putea participa, având în vedere că mult timp a făcut infiltraţii şi a stat numai pe la medici. După o pregătire fragmentată e greu să atingi un potenţial maxim. De aceea spun că Larisei îi va fi greu să rupă norii în Belgia”, a conchis Bellu.

Lotul României pentru Mondiale:

Sandra Izbaşa – sărituri şi sol
Larisa Iordache – individual compus
Ştefania Stănilă – bârnă şi sol

141 de gimnaste din 58 de ţări vor lua startul la această ediţie a Campionatului Mondial

Cine e Ştefania Stănilă?

Ştefania Stănilă s-a născut la 27 decembrie 1997, la Aninoasa, Hunedoara. Este legitimată la clubul Cetate Deva. Cele mai importante performanţe din cariera junioarei sunt medalia de argint la sărituri şi medalia de bronz câştigate cu echipa României la Campionatele Europene de la Bruxelles, din 2012.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite