Cazul Pineau, explicaţii uluitoare pentru lipsa de reacţie a oficialilor în faţa rasismului. „Obervatorul ne-a spus că el nu ştie engleză şi că n-a înţeles“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Allison Pineau, handbalista franceză de la HCM Baia Mare, a fost victima atacurilor rasiste la Zalău. Arbitrii, observatorul şi antrenorul echipei gazdă, Gheorghe Tadici, s-au făcut că plouă.

În Liga Naţională de handbal feminin, HC Zalău a pierdut meciul de acasă cu HCM Baia Mare, scor 26-36. Suporterii gazdelor au recurs la cele mai rudimentare arme pentru a o scoate din joc pe Allison Pineau, cea mai bună handbalistă a băimărencelor. Fani aflaţi în sectorul rezervat galeriei Zalăului au imitat sunetele maimuţelor şi au făcut tot posibilul să o enerveze pe Pineau.
Manifestările grobiene ale fanilor şi-au atins ţinta, pentru că Pineau nu a mai suportat ostilitatea acestora şi a fost eliminată de pe teren în repriza a doua. Nu înainte de a trece pe la masa oficialilor şi a le deschide urechile în legătură cu ce se întâmplă din tribune. Observatorul Bogdan Anton, din Iaşi, nu a luat nicio măsură, iar explicaţia lui postmeci a fost că nu a înţeles ce i-a spus Pineau pentru că el nu ştie limba engleză. Mai mult decât atât, Anton i-a transmis lui Pineau să-şi vadă de joc şi să se calmeze, pentru că riscă să fie eliminată, ceea ce s-a şi întâmplat într-un final.
Galeria Zalăului a continuat “recitalul” barbar la finalul meciului, când jucătoarele de la Baia Mare au rămas pe teren pentru câteva exerciţii de recuperare. De data aceasta, ţinta suporterilor a fost Alexandra Do Nascimento, handbalistă originară din Brazilia.
“Tadici a spus că se înjură peste tot”
“Sunetele din tribună se aud foarte clar pe înregistrarea partidei. Vom face un memoriu către federaţie, iar Consiliul pentru Combarea Discriminării s-a autosesizat. Au fost scene extrem de urâte, nu ştiu dacă observatorul şi arbitri au notat în raport ce s-a întâmplat acolo, mai ales că Pineau a fost vânată de arbitri tot meciul şi a fost eliminată aiurea. Observatorul a zis că el nu a înţeles ce i-a spus Pineau pentru că el nu ştie engleză. Gheorghe Tadici, antrenorul Zalăului, nu a reacţionat în niciun fel, el ne-a spus că înjurături sunt la toate meciurile”, a declarat pentru Adevărul Daniel Kotesz, director sportiv la HCM.
Pineau şi-a revenit după meci, iar lacrimile ei au fost cu greu stăpânite de încurajările colegelor. Interul Melinda Geiger şi-a exprimat dezgustul pe Facebook faţă de ce s-a întâmplat la Zalău şi l-a atacat pe Gheorghe Tadici: “Nu am crezut că lumea poate fi atât de rea şi de needucată, însă uite că se întâmplă într-un oraş cu aşa zise pretentii handbalistice numit Zalău. Echipa este condusă de un om fără scrupule unde lumea huiduie şi se comportă mai rău ca într-o junglă”.
Pineau a postat şi ea un mesaj: “Acesta este modul prin care o parte din România îşi arată respectul. Nu voi fi niciodată de acord cu o astfel de atitudine şi un astfel de comportament. Sunt mulatră şi sunt mândră de culoarea pielii mele. Dacă voi nu mă respectaţi, atunci nu mai am ce să caut aici”.

67 de goluri a marcat Pineau în Liga Campionilor, fiind golgetera la zi a competiţiei

E un lucru foarte grav. Federaţia va investiga, vom face un dosar complet şi vom lua măsurile care se impun Alexandru Dedu, preşedinte FRH
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite