Cât a decăzut campionatul românesc: plecarea lui Keşeru în Qatar menţine un trend trist pentru golgheterii Ligii I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce echipele de vârf din Occident şi-au închis porţile pentru jucătorii români, acum aceştia nu ajung nici măcar la cele mai bune cluburi din Orientul Mijlociu.

Şi nu vorbim de fotbaliştii oarecare ai Ligii I, ci de vârfurile campionatului. În această categorie s-a încadrat Claudiu Keşeru, component al echipei naţionale şi cel mai bun marcator al turului cu zece reuşite. Şi când mai pui că atacantul de 28 de ani a evoluat zece ani în Franţa, devine lesne de înţeles de ce mulţi se aşteptau ca orădeanul ori să mai stea la Steaua, în încercarea de ajunge în grupele Ligii Campionilor, ori să plece la o altă formaţie din Europa.

În ciuda acestor aşteptări, Keşeru a fost transferat la Al-Gharafa, o grupare de mijlocul clasamentului în prima ligă din Qatar. 

Bölöni: „N-avea loc în Europa“

La noua sa echipă, Keşeru se va duela cu Ladislau Bölöni, cel care se află de trei sezoane la Al-Khor (locul 10 din 14). Confruntarea e programată pentru 6 martie şi va avea loc pe terenul celor de la Al-Gharafa. Deşi colonia românească din Qatar s-a mărit în ultimele zile, odată cu sosirea lui Rădoi (Al-Arabi) şi Keşeru la Doha, Bölöni nu se bucură că cel mai bun marcator al Ligii I a ajuns în zona Golfului Persic.

„Keşeru s-a întors în România pentru că n-avea loc la o echipă fruntaşă din Occident. Acum vine în Qatar, fiindcă n-a avut oferte nici de la echipe de mijlocul clasamentului în Europa. A semnat cu Al-Gharafa şi a ales singura ofertă avantajoasă pentru el“, a spus tehnicianul care, pe când era în Franţa, a încercat să-l ia pe Keşeru la Rennes, acolo unde a antrenat între 2003 şi 2006. 

Bölöni insistă că atacantul de 28 de ani poate juca, în continuare, pentru echipa naţională. „În Qatar, calitatea fotbalului nu e sub nivelul Ligii I. Dar, oricum, Keşeru nu va fi o pierdere pentru naţională, în condiţiile în care a început să fie convocat la lot de vreun an“, a încheiat tehnicianul celor de la Al-Khor.

Rusescu, singurul care a ajuns în Occident

Chiar dacă Bölöni nu priveşte cu ochi buni transferul lui Keşeru la Al-Gharafa, această mutare confirmă, încă o dată, faptul că golgheterii Ligii I ajung la formaţii de duzină. Iată cu ce cluburi au semnat cei dinaintea lui Keşeru:

Liviu Antal – Genclerbirligi (Turcia). Deşi punctase de 16 ori pentru Vaslui în ediţia 2013-2014 a Ligii I, Antal n-a făcut faţă la o formaţie mică din Turcia, acolo unde a bifat nouă meciuri şi un gol în campionat. De curând, a fost vândut la Beitar Ierusalim (Israel).

Raul Rusescu – Sevilla (Spania). Cele 21 de goluri date în campionatul 2012-2013 i-au adus un transfer în La Liga, însă Rusescu n-a prins decât şapte minute în campionatul spaniol, înainte de a fi împrumutat, mai întâi, la Sporting Braga (Portugalia), iar apoi la Steaua.

Wesley Lopes – Al-Hilal (Arabia Saudită). Cel mai prolific marcator din ultimele campionate, cu 27 de reuşite în 2011-2012, brazilianul a fost bun pentru Al-Hilal, acolo unde a rezistat un sezon şi a adunat 17 goluri.

Ianis Zicu – ŢSKA Sofia (Bulgaria). După 18 goluri în ediţia 2010-2011 în tricoul Poli Timişoara, Zicu n-a ajuns mai departe de Bulgaria. Aici şi-a continuat forma bună şi după 15 meciuri şi 13 goluri într-o jumătate de sezon a fost vândut în Coreea de Sud. 

2,700,000 de euro va încasa Steaua pentru transferul lui Keşeru, care a semnat pe doi ani cu Al-Gharafa pentru un salariu de 2,100,000 de euro.

Keşeru îl va înlocui pe fostul golgheter de la Lyon şi Porto

Al-Gharafa e condusă de şeicul Hamad Al-Thani, membru în conducerea celebrului post TV Al-Jazeera. De asemenea, el face parte din familia regală care se află la putere în micuţul stat din Golful Persic. Al-Gharafa (fondată în 1979) e o formaţie de tradiţie în Qatar, însă traversează un sezon slab, având cinci eşecuri consecutive în campionat. Tocmai de aceea, şefii au renunţat la brazilianul Nene (fost la PSG) şi la argentinianul Lisandro Lopez (golgheter la Lyon şi Porto), iar ultimul a fost înlocuit de Keşeru. Acesta va fi antrenat de brazilianul Marcos Paqueta, fost selecţioner la Brazilia U-17 şi U-20.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite