Câştigătorii pandemiei: Cine sunt cei care îşi vor ascunde neputinţa după o criză sanitară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oricând se declanşează o criză, apar şi diverşi oportunişti. Iar în România avem acum exemplul perfect în acest sens.

Ca orice criză, pandemia de coronavirus are şi câştigători, iar în fotbal ei sunt cei care, folosindu-se de această situaţie, sunt pe cale să-şi ascundă neputinţa sportivă!

La scurt timp după reluarea campionatului, formaţiile ameninţate cu retrogradarea au început să ceară, tot mai insistent, că în acest sezon să nu pice nicio echipă, iar Liga I să treacă la un format extins, fie cu 16, fie cu 18 echipe! Iar când alte campionate europene, precum Turcia sau Cehia au adoptat soluţii similare, susţinătorii acestei propuneri la noi au devenit şi mai vehemenţi. Vorbim despre cei de la Poli Iaşi şi mai ales Dinamo.

Iar când ideea măririi numărului de echipe a fost îmbrăţişată şi de nume grele din fotbalul românesc, în frunte cu Răzvan Burleanu, Mircea Lucescu şi Ilie Dumitrescu, a devenit clar în ce direcţie mergem. De altfel, încă de acum trei săptămâni, fostul internaţional, Gabi Balint, a afirmat la Digi Sport că, din informaţiile pe care le are, nicio echipă nu va retrograda în acest sezon.

„Eu cred 99% că nu va retrograda nicio echipă! Nu anunţă acum, ca să nu se piardă interesul pentru competiţie, dar nu va retrograda nimeni“, a spus Balint încă de la 22 iulie!

Obiectivul fotbalului românesc: Salvaţi Dinamo!

Într-o primă fază, Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) s-a opus vehement acestei propuneri, mai ales că ea a fost promovată şi de Federaţia Română de Fotbal (FRF). După cum se ştie, cele două foruri sunt într-un război tacit, iar orice idee avansată de unul se loveşte, automat, de refuzul celuilalt!

De această dată însă, LPF a trebuit să facă un mare pas înapoi! Motivul? Situaţia clubului Dinamo, un brand în Liga I. O echipă şi aşa muribundă, când avea tot lotul valid, Dinamo a fost condamnată la retrogradare din momentul în care au apărut şi cele 21 de cazuri de coronavirus în lot. Din acel moment, „câinii“ au stat în izolare vreo trei săptămâni şi, la revenirea pe teren, aveau o singură opţiune: să joace şapte meciuri în 17 zile, adică o dată la 48 de ore!

Doar că inclusiv pentru această situaţie halucinantă era nevoie de prelungirea play-out-ului până la data de 18 august. Varianta a fost însă respinsă la Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal, toate echipele din play-out, mai puţin Dinamo, votând împotriva prelungirii sezonului! 

Primind acest verdict din partea FRF, Liga le-a cerut celor 14 cluburi din primul eşalon să voteze o modalitate de încheiere a campionatului. Au fost propuse două variante:

*Întocmirea unui clasament în play-out, în care sunt adunate punctele făcute de fiecare echipă în sezonul regulat şi în play-out. Punctele sunt apoi împărţite la numărul de jocuri disputate de echipa respectivă. În acest caz, s-ar fi salvat Dinamo şi ar fi retrogradat Chindia şi Poli Iaşi.

*Luarea în calcul a punctelor făcute de fiecare echipă exclusiv în play-out şi împărţirea lor la numărul de jocuri pe care aceasta le-a disputat. În acest caz, Dinamo şi Chindia ar fi urmat să ajungă în „B“.

Şi, după votul exprimat, marţi seară, prin corespondenţă, scorul final a fost de 7-6 în favoarea celei de-a doua variante, în condiţiile în care Craiova s-a abţinut. Pe scurt, Dinamo a fost condamnată la retrogradare, încă de marţi seară!

LPF, schimbare macaz: „Să fie 16 echipe!“

Când a devenit clar că Dinamo e ca şi „îngropată“ în lumina acestei decizii, LPF şi-a schimbat radical poziţia. Şi a încercat să arunce pisica în curtea federaţiei!

„N-am nimic împotriva ideii de 16 echipe, în cazul în care cluburile din Liga I agreează această variantă. Întotdeauna voi susţine regulile unei opţiuni democratice, iar situaţia de criză generată de COVID-19 poate determina inclusiv această măsură“, a spus preşedintele LPF, Gino Iorgulescu, pentru „Gazeta Sporturilor“.

Iar opinia sa a fost împărtăşită şi de Justin Ştefan, secretarul general al Ligii. „Solicitarea adresată ieri cluburilor din Liga I de a-şi exprima un punct de vedere cu privire la aceste criterii de departajare s-a făcut doar cu titlu consultativ, o decizie finală asupra modalităţii de întocmire a clasamentului actualei ediţii a play-out-ului Ligii I urmând să fie luată de către Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal“, a explicat oficialul LPF într-o postare pe Facebook.

Apoi, Justin Ştefan a precizat că şi el susţine trecerea campionatului intern la un sistem cu 16 echipe: „Deoarece alegerea uneia dintre cele două variante de departajare enunţate mai sus, în dauna celeilalte variante, determina o modificare substanţială a clasamentului final (inclusiv a ierarhiei în zona retrogradării), apreciez că la finalul sezonului actual nu va putea fi întocmit un clasament bazat exclusiv pe meritul sportiv, aşa încât pentru a nu nedreptăţi niciun club aflat în lupta pentru retrogradare, printr-o alegere subiectivă a unei modalităţi de departajare, se impune modificarea sistemului competiţional al Ligii I, urmând ca din sezonul următor în competiţia organizată de LPF să participe un numar de 16 echipe“.

22 august e data vehiculată pentru începerea noului sezon în Liga I.  

Ce echipe au votat varianta care a condamnat Dinamo

FCSB

CFR CLUJ

Hermannstadt

Clinceni

Voluntari

Iaşi

Chindia

Ce echipe au votat varianta care ar fi salvat Dinamo

Dinamo

Viitorul

Astra

Gaz Metan

Botoşani

Sepsi

* Craiova s-a abţinut

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite