Carol Novak, ministrul Sportului din partea UDMR: „Ungaria, un model pentru România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carol-Eduard Novak, un sportiv aflat încă în activitate
Carol-Eduard Novak, un sportiv aflat încă în activitate

La Sala „Nadia“, la sediul Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS), a avut loc ceremonia în cadrul căreia s-a predat mandatul noului ministru.

Începând de astăzi, Ionuţ Stroe nu mai e, în mod oficial, ministrul Sportului, el fiind urmat în funcţie de Carol Novak, propus din partea UDMR.

Carol-Eduard Novak (44 de ani) a condus din 2013 Federaţia Română de Ciclism, iar asta în condiţiile în care el însuşi e încă sportiv aflat în activiate şi vrea să concureze şi la Jocurile Paralimpice de la Tokyo (24 august 2021 - 5 septembrie 2021). La ediţiile precedente, Novak a obţinut rezultate remarcabile, la ciclism:

*Argint la JO 2008 - contratimp - pe şosea

*Aur la JO 2012 - urmărire C4 - pe pistă

*Argint la JO 2012 - contratimp - pe şosea

Născut la Miercurea Ciurc, Novak a făcut, astăzi, o serie de declaraţii, în momentul preluării mandatului, dezvăluind că e un suporter al echipei de fotbal din acest oraş, care evoluează în ligile inferioare.

Ce a spus Eduard-Carol Novak?

*Ţin cu Csikszereda Miercurea Ciuc.

*Ungaria poate fi un model pentru România, în ceea ce priveşte dezvoltarea sportului. Trebuie să ne orientăm după modele similare, trebuie să conştientizăm faptul că nu avem un buget foarte mare. Spre exemplu, federaţia britanică de ciclism, pentru calificarea şi pregătirea sportivilor la Paris 2024, are 35 de milioane de lire sterline, deci noi trebuie să concurăm, la un moment dat, cu aceste ţări. 

*Eu consider că trebuie să ne gândim strategic, să vedem care sunt sporturile unde putem obţine cele mai multe medalii, pentru că la sfârşit ajungem pe tabelul medaliilor. Trebuie să facem o prioritizare a acestor sporturi.

*Sunt o persoană cu dizabilitate şi consider că integrarea persoanelor cu dizabilitate în cadrul sportiv e una foarte importantă. Consider o prioritate să reuşim să avem toate bazele sportive accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi, să ne dăm seama că sunt nişte modele pentru noi. Acest segment e unul foarte important şi va fi o prioritate pentru noi.

*O să mă zbat în perioada următoare să înţeleg cum funcţionează sistemul şi ce putem să facem să avem un buget din ce în ce mai mare, însă cred că problema sportului românesc nu constă doar în buget.

*Pentru mine, e o prioritate să avem o strategie, nu putem deveni campioni fără asta. Anul viitor, avem Jocurile Olimpice, Campionatul European de fotbal şi îmi doresc ca toţi acest sportivi să aibă tot ce au nevoie să se pregătească în cele mai bune condiţii. 

*Ca sportiv şi om de sport m-am săturat, de foarte mulţi ani, ca după fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice să fim dezamăgiţi. Toţi ne aducem aminte de vechile performanţe, îmi doresc ca, anul viitor, acest lucru să se schimbe. Vreau să creăm un sistem în care sportul românesc să prindă iarăşi aripi şi să prindă credinţă. Sunt foarte multe federaţii care demonstrează astăzi că se poate.

*Sunt foarte onorat şi respect această poziţie pe care am dobândit-o, îi mulţumesc lui Ionuţ Stroe pentru că, în cele mai grele perioade ale sportului românesc, şi-a dat toată silinţa şi a muncit foarte mult. Ştiu că a fost foarte-foarte greu. Cred că sportul românesc are o şansă extraordinar de mare în această perioadă şi sper că în 2021 pandemia, în mare parte, se va termina şi vom putea să ne desfăşurăm activităţile aşa cum ne dorim. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite