Campioni europeni la schimbat antrenori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristiano Bergodi
Cristiano Bergodi

Cu 15 tehnicieni înlocuiţi în sezonul actual suntem lideri în Europa. Mircea Rădulescu propune o nouă lege: maximum doi antrenori pe an la un club. Preşedinţii din România sunt iuţi la mânie. E de ajuns ca echipa să nu câştige două‑trei meciuri la rând că imediat se ia în discuţie schimbarea antrenorului.

În sezonul actual, preşedinţii noştri de cluburi au înlocuit 15 tehnicieni, situaţie care ne clasează pe primul loc în Europa la acest capitol. Cei mai mulţi dintre antrenori au fost concediaţi, însă există şi câteva cazuri, precum Dan Petrescu sau Sorin Cârţu, care au plecat de bunăvoie. Echipele care au schimbat cel mai des antrenorii sunt Dinamo, Universitatea Craiova şi Gloria Bistriţa, fiecare dintre cluburi recurgând la a treia numire de antrenor de la startul ediţiei 2009-2010.

Se mai anunţă două modificări

În acest moment mai sunt cel puţin doi antrenori ce ar putea renunţa la posturile lor. Primul e Adrian Falub, de la Unirea Alba Iulia, care a primit un termen de graţie de două-trei etape pentru a redresa situaţia echipei. Al doilea e rapidistul Nicolae Manea, care e nemulţumit de faptul că nu e susţinut de conducere şi mai e şi contestat de o parte a suporterilor. Nici Stoichiţă la Steaua sau Sabău la Timişoara nu sunt aşa siguri de funcţiile lor.

Pustai e cel mai longeviv

Gaz Metan Mediaş se poate lăuda cu acelaşi antrenor de trei ani. Cristi Pustai a promovat echipa din Liga a doua, apoi a menţinut-o în prima divize ajutat şi de retrogradarea Argeşului, iar în acest sezon formaţia ocupă un loc „călduţ" la mijlocul clasamentului, fiind pe poziţia a zecea. „La bugetul clubului, nu cred că putem să cerem mai mult. De aceea cred că e momentul ca în această vară să fac pasul spre o echipă cu pretenţii mai mari", a afirmat Pustai.

O nouă Lege Rădulescu

Probabil că ar fi fost şi mai multe schimbări de antrenori, dacă nu ar fi existat regula introdusă de directorul Şcolii de Antrenori, Mircea Rădulescu, conform căreia un tehnician nu poate activa la două echipe din Liga 1 în acelaşi an.

„Mă gândesc la o nouă lege, prin care o echipă să nu poată avea mai mult de doi antrenori pe an. Riscăm să pierdem toţi antrenorii, pentru că în România nu au mână liberă", spune Mircea Rădulescu.

Englezii şi francezii, cei mai conservatori

Premier League, cel mai bogat campionat din Europa, eclipsează celelalte campionate prin stabilitate. Chiar dacă rezultatele unora dintre formaţii nu sunt dintre cele mai favorabile, englezii îşi schimbă foarte rar antrenorii în timpul sezonului. Este şi motivul pentru care, spun specialiştii, echipele britanice devin tot mai puternice în fiecare an, stabilitatea fiind unul dintre factorii importanţi ai ascensiunii Premier League. Surprinzător însă, în acest sezon, francezii i-au întrecut pe englezi la schimbările de antrenori, doar două echipe din Ligue 1 recurgând până acum la astfel de modificări.

Doar portughezii se apropie de Liga I

Liga Sagres (Portugalia) 14*
Serie A (Italia) 13
Super League (Grecia) 11
Bundesliga (Germania) 8
Primera Division (Spania) 6
Turkcell Superlig (Turcia) 6
Eredivizie (Olanda) 5
Premier League (Anglia) 4
Ligue 1 (Franţa) 2
* Antrenori înlocuiţi

Liga I - 15 schimbări

Steaua   Stoichiţă (Bergodi)
Dinamo    Ţălnar (Ion Marin), Ion Marin (Bonetti)
Rapid   Nicolae Manea (Hizo)
CFR Cluj   Mandorlini (Conceicao)
FC Vaslui   Lăcătuş (Dulca)
Internaţional C. Argeş:   I. Badea (Şt. Stoica)
U Craiova   Mark Wotte (Neagoe), Neagoe (Mogoşanu)
Ceahlăul   Filipovici (Mulţescu), Mulţescu (Fl. Marin)
Pandurii  Ciubotariu (Cârţu)
Bistriţa    Şumudică (Halagian), Halagian (Tăbârcă)
Urziceni   Levy (Dan Petrescu)
* În paranteze e menţionat antrenorul schimbat

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite