Campionatul European? Sigur?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AP
FOTO AP

Sîmbătă, Europa a arătat ca la ea acasă, după renovare, demolare şi restructurare. Prima dihanie a fost un derby albanezo-kosovar supranumit, din pură caritate naţională, Elveţia-Albania.

Şapte din titularii albanezi au jucat într-o viaţă anterioară şi nu tocmai îndepărtată pentru Elveţia U21. Din dor de represalii, şase din titularii elveţieni sînt albanezi sau kosovari. Fraţii Granit şi Taulat Xhaka au restabilit pacea şi au jucat pentru Elveţia, respectiv Albania. Sau invers? Nimeni nu mai ştie şi nu mai contează. De observat că, din motive greu de înţeles, arbitrul a fost portughez. Din motive la fel de clare, grupul albanezilor elveţieni a învins cu 1-0. Berisha a ieşit a la Tătăruşanu şi asta a fost de ajuns.

Slovacia şi Ţara Galilor s-a jucat fără Bale, retras în melancolie după o lovitură liberă pe care portarul slovac a refuzat să o apere. Stoperul slovac Skrtel şi-a lovit adversarii ca la o gală K1 şi a rămas în teren. Numărul combinat al erorilor tehnice a pus ambele echipe în fruntea celor mai productive forţe ale fotbalului cu crose-femur. Într-un fel sau altul, Ţara Galilor poate susţine că a cîştigat cu 2-1, deşi puţină lume a remarcat evenimentul.

A fost o zi de neuitat din care s-a putut înţelege că în trei meciuri şi şase echipe e loc destul pentru mediocritate şi lipsă de înţelegere cu mingea.

Anglia-Rusia a început cu bîta, înainte de meci, şi a continuat tot aşa, după. Meciul a început cu o cacofonie abisală. Rusia a intrat în teren şi a demonstrat că e posibil să porţi pe tricou stema casei imperiale ruse şi să asculţi, astfel îmbrăcat, imnul sovietic. Umbra lui Vladimir Putin a asigurat cadrul psihic. Anglia a refuzat îndîrjit să cîştige şi, deîndată ce s-a răzgîndit, antrenorul Roy Hodgson a intervenit decisiv. La 1-0 pentru Anglia, Hodgson a renunţat la schimbările pe care le pregătea, Vardy a rămas încălzit pe bancă, jocul a început să băltească şi Rusia a egalat în ultimul minut la o fază de îngrămădeală socialistă. După încheierea meciului, ruşii au continuat să atace furibund. În trbune, un grup de tractorişti-punk a luat cu asalt norodul burtos al fanilor englezi. Poliţia franceză aştepta cu totul alt fel de atacuri şi a rămas suprinsă. Englezii au pus punctul pe EU şi au strigat în cor: F…k off, Europe!. Referndumul britanic din 23 iunie se va juca mult mai hotărît. Următorul meci al Angliei e la Lens, cu Ţara Galilor, şi singura speranţă a localnicilor sînt inundaţiile.

A fost o zi de neuitat din care s-a putut înţelege că în trei meciuri şi şase echipe e loc destul pentru mediocritate şi lipsă de înţelegere cu mingea. Pînă acum, doar Franţa, România, Rooney şi Lallana au dovedit că nu se accidentează în prezenţa valonului şi că nu se blochează tactic în faţa unui aut. Campionatul European continuă. Ziua de ieri se poate tăia.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite