Calificări Australian Open 2020: Ana Bogdan, principala favorită. Adversarele celor 7 românce + fostul semifinalist de pe culoarul lui Marius Copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Calificări Australian Open 2020: record egalat de jucătoare pentru România pe tabloul feminin şi un culoar aspru pentru Marius Copil
Calificări Australian Open 2020: record egalat de jucătoare pentru România pe tabloul feminin şi un culoar aspru pentru Marius Copil

Emoţiile primului turneu de Mare Şlem al anului încep în noaptea de luni spre marţi. Şapte românce iau startul pe tabloul de calificare cu 128 de poziţii, iar Marius Copil va da asaltul în calificările de la simplu masculin, o situaţie cu care nu s-a mai întâlnit de la Roland Garros 2017 încoace.

Australian Open 2020 va fi o ediţie complicată atât pentru organizatori, cât şi pentru sportivi, din cauza incendiilor care mistuiesc teritoriul Australiei începând din septembrie anul trecut. Condiţiile de joc de la Melbourne au fost mereu unele dintre cele mai dificile, specifice verii australiene, însă în acest an lucrurile vor sta chiar mai rău. Cei care se vor confrunta primii cu vremea extremă sunt jucătorii şi jucătoarele din calificări, care, spre deosebire de starurile WTA şi ATP sunt programaţi să joace pe terenurile exterioare, neavând acces la cele trei arene cu acoperiş retractabil, care ar permite jocul în alte condiţii (Rod Laver Arena, Margaret Court Arena şi Melbourne Arena).

Pentru tenisul românesc, Australian Open 2020 va fi al doilea Grand Slam consecutiv cu şapte românce la startul calificărilor pentru tabloul principal de simplu feminin, ceea ce reprezintă recordul absolut pentru ţara noastră în Era Open. Asta pentru că, după mulţi ani în care ne-am bucurat de un contingent important de sportive direct acceptate pe tabloul principal, la Autralian Open 2020 doar Simona Halep, Sorana Cîrstea şi Irina Begu au locul asigurat pe „main draw“ prin prisma clasamentului. 

Chiar dacă recent a revenit în prima sută mondială, iar în prezent este mai bine clasată decât Irina Begu, Ana Bogdan a ratat la momentul publicării listei de participante „cut“-ul pentru tabloul principal. În consecinţă, sportiva din Sinaia va evolua în calificări, deşi se află pe locul 96 WTA, fiind considerată principala favorită a tabloului de calificare. 

Aşadar, Ana Bogdan, Patricia Ţig, Monica Niculescu, Irina Bara, Gabriela Ruse, Jaqueline Cristian şi Ioana Laura Paar sunt „tricolorele“ care vor lupta pentru a face pasul pe tabloul principal, având nevoie de câte trei victorii pentru a avansa. Mihaela Buzărnescu nu va lua startul în calificări, deşi ar fi avut drept de participare conform clasamentului.

Duel sută la sută românesc în primul tur al calificărilor pentru Australian Open 2020. Iată toate duelurile româncelor din prima rundă:

Ana Bogdan (96 WTA, cap de serie 1) – Ivana Popovic (Australia, 458 WTA)

Irina Bara (160 WTA) – Laura Ioana Paar (216 WTA)

Patricia Ţig (113 WTA, cap de serie 7) – Leylah Fernandez (Canada, 206 WTA)

Jaqueline Cristian (208 WTA) – Martina Trevisan (Italia, 154 WTA)

Gabriela Ruse (181 WTA) – Usue Arconada (USA, 135 WTA, cap de serie 22)

Monica Niculescu (128 WTA, cap de serie 20) – Anhelina Kalinina (Ucraina – 158 WTA)

La masculin:

Marius Copil (152 ATP) - Wu Tung-Li (230 ATP, Taipei)

Câteva idei despre parcursul reprezentanţilor României în calificările Australian Open 2020:

Ioana Laura Paar înregistrează debutul absolut la un turneu de Mare Şlem. Sportiva în vârstă de 31 de ani are o poveste ce seamănă izbitor de mult cu cea a Mihaelei Buzărnescu, traiectoria carierei sale fiind lentă spre eşaloanele fruntaşe: abia în mai 2019, la 15 ani după debutul oficial în circuitul ITF, Ioana Laura Paar (Andrei înainte de căsătorie) a obţinut prima prezenţă şi prima victorie într-un turneu WTA. Sorţii au trimis-o spre un prim duel cu o altă româncă, Irina Bara, o sportivă cu şapte ani mai tânără, care vizează la rândul său o primă prezenţă a carierei pe tabloul principal la un Grand Slam, chiar dacă în ultimii ani este o obişnuită a calificărilor la aceste turnee.

Ana Bogdan va deschide cursa pentru tabloul principal pe o secţiune ce musteşte de reprezentante ale gazdelor. Primul duel al Anei, câştigătoare a două turnee ITF în decembrie 2019, este cu o sportivă de doar 19 ani din Australia, beneficiară de wildcard pe tabloul calificărilor. În turul secund, Ana Bogdan ar urma să întâlnească o altă spotivă din Australia beneficiară de invitaţie - Olivia Tjandramulia sau Belinda Woolcock.

Patricia Ţig are parte de o dublă provocare. Proaspăta mămică, revenită pe teren cu succes în primăvara anului trecut, o are de înfruntat în meciul inaugural pe campioana junioarelor de la Roland Garros, Leylah Fernandez. Leylah este, la doar 17 ani, a doua jucătoare a Canadei în clasamentul mondial, după Bianca Andreescu, dar cu cinci poziţii în faţa lui Eugenie Bouchard (asta deşi „Genie“ a urcat nu mai puţin de 51 de poziţii, datorită sfertului de finală reuşit la Auckland săptămâna trecută). Fernandez este o stângace talentată, care s-a făcut remarcată şi pentru că a fost aleasă de Simona Halep ca parteneră de dublu la Rogers Cup 2019.

În plus, Patricia Ţig a acuzat probleme de ordin fizic în Australia, renunţând să mai joace ieri finala turneului ITF 25K de la Bendingo (întrecerea fusese programată iniţial la Canberra, însă a fost mutată la peste 650 km distanţă din cauza incendiilor din Australia).

Jaqueline Cristian şi Gabriela Ruse, finaliste la dublu în turneul de la Bucureşti de anul trecut, se află în premieră la Australian Open. Jaqueline Cristian a tras o stângace pentru primul duel, la fel ca şi Patricia Ţig, în timp ce Gabi Ruse va înfrunta o spotivă născută în Argentina, care reprezintă însă Statele Unite, având în CV titlul junioarelor la dublu la Wimbledon 2016.

  • Ana Bogdan, Monica Niculescu şi Jaqueline Cristian vor evolua în prima zi a calificărilor, marţi dimineaţă, după ora 2:00 a României.

Marius Copil va evolua abia în ziua a doua a calificărilor la Australian Open şi nu are deloc o misiune uşoară. În cazul în care va trece de meciul de debut, de Wu Tung-Li, arădeanul l-ar putea înfrunta pe Hyeon Chung, semifinalist în 2018 la Australian Open, după o victorie de excepţie în faţa lui Novak Djokovic, căzut însă în afara primei sute mondiale după accidentări multiple la picioare şi spate.

VEZI AICI TABLOURILE COMPLETE DIN CALIFICĂRILE AUSTRALIAN OPEN 2020

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite