Calcule pentru Mondial: România evită sigur Franţa dacă merge la baraj!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suporteri României aşteaptă cu nerăbdare ultimele meciuri de calificare FOTO Rrpessport.ro
Suporteri României aşteaptă cu nerăbdare ultimele meciuri de calificare FOTO Rrpessport.ro

Dacă va prinde barajul de calificare la Campionatul Mondial, echipa lui Piţurcă se va afla în urna outsiderelor. Vestea bună e că nici Franţa nu e cap de serie. Tragerea la sorţi pentru baraj e pe 21 octombrie, la Zurich.

Rezultatele partidelor de vineri, oarecum logice, reduc calculele ocupării poziţiei secunde în grupa noastră la ultima etapă, iar deznodământul partidei Turcia – Olanda are o importanţă covârşitoare.

Calculele calificării la baraj

Excluzând variantele SF, în acest moment România are două opţiuni pentru a merge la barajul de calificare la Campionatul Mondial, baraj programat a se disputa pe 15 şi 19 noiembrie.

Varianta uşoară
Turcia nu câştigă meciul cu Olanda, noi învingem Estonia la orice scor.

Varianta grea
Turcia câştigă cu Olanda, batem Estonia la un scor-fluviu. Dacă echipa lui Terim învinge Olanda la un gol diferenţă, trebuie ca noi să ne impunem la cinci goluri în faţa balticilor. Am fi la egalitate de puncte şi de golaveraj cu Turcia, dar cu mai multe goluri marcate.

Calcule în privinţa adversarului de la baraj

În cazul în care ne-am regăsi în fericita postură de a participa la tragerea la sorţi a meciurilor de baraj (Zurich, 21 octombrie), România va scăpa de Franţa dintre posibilii adversari, întrucât formaţia lui Deschamps, la fel ca trupa lui Piţurcă, nu este pe o poziţie FIFA care să-i dea dreptul de a fi în urna favoritelor.

La cum se prezintă în acest moment situaţia locurilor doi, capi de serie ar fi Croaţia (locul 10 în clasamentul FIFA), Portugalia (locul 11), Grecia sau Bosnia (locurile 12 şi 18) şi Suedia (locul 22). Noul clasament FIFA, care va fi dat dat “pe piaţă” la 17 octombrie, ar putea aduce o singură modificare. 

Astfel, ultimul loc al capilor de serie, cel al Suediei, este ameninţat serios de Ucraina (locul 26 în clasamentul FIFA), echipă care are un meci uşor, cu San Marino. De partea cealaltă, nordicii joacă pe teren propriu contra Germaniei, partidă din care trebuie să scoată un egal pentru a rămâne în urna favoritelor.

Ucraina, cu un punct peste Franţa

Chiar dacă Franţa (locul 25) este mai bine plasată ca Ucraina (locul 26), punctajul pe care-l poate obţine trupa lui Deschamps în clasamentul FIFA nu este atât de bun precum cel al Ucrainei, întrucât echipa“cocoşului galic” a bifat doar un meci amical vineri, cu Australia, şi nu unul oficial. Cu o victorie cu San Marino, “vecinii” noştri vor depăşi cu un punct Franţa în clasamentul FIFA.  
Există şi o variantă care include grupa H: dacă Anglia nu se impune marţi în faţa Poloniei, formaţia lui Roy Hodgson ar pierde prima poziţie în favoarea Ucrainei şi ar intra în la baraj în urna capilor de serie. Fie că va fi depăşită de Suedia, de Ucraina sau de Anglia, Franţa nu mai are cum să acceadă în urna favoritelor, ceea ce e un mare avantaj pentru România, o confruntare cu “galben-albaştrii”, fie ei nordici sau estici, fiind de preferat uneia cu Franţa.  Bineînţeles că Grecia este adversarul care ne-ar da dreptul să sperăm la o calificare, în vreme ce Portugalia şi Croaţia sunt echipe aflate pe o treaptă superioară faţă de România.


Ce ştim sigur
@ Cu o victorie în faţa Estoniei, România nu poate să fie pe cel mai slab loc doi din cele nouă grupe, această poziţie fiind “adjudecată” de una din echipele din Grupa B, Bulgaria, Danemarca, Cehia sau Armenia.
@ Sunt sigure de un loc la baraj: Croaţia, Suedia, Grecia (sută la sută), Franţa, Ucraina şi Portugalia (95 la sută). Ultimele patru echipe au şanse şi la locul 1 în grupele lor, dar mai mult teoretice.

Variante de urne la baraj


Capi de serie
Croaţia
Portugalia
Grecia / Bosnia
Suedia

Outsideri
Franţa
Ucraina
România / Turcia
Islanda / Slovenia


Capi de serie
Croaţia
Portugalia
Grecia / Bosnia
Ucraina

Outsideri
Suedia
Franţa
România / Turcia
Islanda / Slovenia

Capi de serie
Croaţia
Portugalia
Grecia / Bosnia
Anglia

Outsideri
Franţa
Suedia
România / Turcia
Islanda / Slovenia


Pe ce loc FIFA sunt echipele care pot ajunge la baraj

Croaţia 10
Portugalia 11
Grecia 12
Anglia 17
Bosnia 18
Suedia 22
Franţa  25
Ucraina 26
Slovenia 29
România 31
Turcia 49
Islanda 54
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite