Bundesliga începe azi: cine se pune cu Bayern Munchen?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bayern Munchen FOTO Getty Images
Bayern Munchen FOTO Getty Images

Campionatul german se reia în acest weekend cu o singură mare favorită la câştigarea titlului, Bayern Munchen, şi un singur român la start: Alex Maxim, rezervă la VfB Stuttgart.

“Eu nu o să mă duc niciodată la o echipă la care ar câştiga titlul şi îngrijitorul gazonului”. Afirmaţia îi aparţine lui Jose Mourinho, trimiterea e evident ţintită către Josep Guardiola. Într-adevăr, maşina de gol a lui Bayern Munchen e atât de bine articulată, încât e greu de crezut că cineva i se poate împotrivi în 1.Bundesliga. Bavarezii au câştigat ultimele trei titluri din Bundesliga şi vor stabili un nou record în cazul unui succes cu repetiţie, pentru că nicio echipă din Germania n-a luat patru campionate la rând.

Problemele lui Bayern nu sunt în campionat, ci în Liga Campionilor, adevărata provocare a munchenezilor, care şi-au întărit echipa cu doi mijlocaşi top-class, Arturo Vidal, de la Juventus, şi Douglas Costa, de la Şahtior. În schimb, Pep i-a permis lui Bastian Schweinsteiger să încerce o experienţă nouă, în Anglia, la Manchester United.

La pariuri, Bayern are o cotă minusculă pentru cucerirea titlului, 1.1, în vreme ce următoarea echipă WfL Wolfsburg, are o cotă de 1 la 17. Formaţia producătorului auto Volfswagen a câştigat Supercupa Germaniei la penaltyuri cu Bayern Munchen şi a luat un jucător excelent de la Leverkusen, pe atacantul Max Kruse. În schimb, pentru “verzi” pare vitală păstrarea lui Kevin de Bruyne, momit de Manchester City cu un salariu de şeic. Englezii sunt dispuşi să cheltuiască mai bine de 50 de milioane de lire sterline pentru mijlocaşul belgian şi sunt şanse mari ca germanii să nu se mai poată opune.

Klopp şi-a luat un an sabatic

O altă noutate marcantă înainte de startul noului sezon ar fi despărţirea lui Jurgen Klopp de Borussia Dortmund, după o poveste superbă de 7 ani. Klopp şi-a luat un an sabatic, la finalul căruia ar putea ajunge chiar la Bayern Munchen, în locul lui Guardiola. Antrenorul spaniol nu e de neînlocuit, crede preşedintele lui Bayern, Karl Heinz Rummenigge, declaraţie ce a alimentat şi mai mult zvonurile plecării lui Pep la finalul acestui campionat. Cât despre Dortmund, galben-negrii l-au adus la cârma echipei pe Thomas Tuchel, de la Mainz, încercând să refacă şirul succesului, pentru că şi Klopp sosise la Borussia tot de la Mainz. De urmărit ar mai fi nou-promovatele Darmstadt şi Inglostadt, ultima aflată la primul sezon în 1.Bundesliga, dar şi zbaterea Hamburgului, singura echipă care nu a retrogradat niciodată, cu mari probleme însă în joc şi în lot.

Alex Maxim rămâne pe bancă

Mijlocaşul Alexandru Maxim e singurul român care ia startul în această ediţie de 1.Bundesliga. Venirea unui antrenor nou la Stuttgart, Alexander Zorniger, nu a schimbat statutul lui Maxim la echipa şvabilor, el fiind văzut în acest moment ca o soluţie de rezervă. Cu toate acestea, fotbalistului român i s-a propus semnarea unui nou angajament, iar Alex nu a refuzat oferta de a-şi prelungi contractul cu VfB până în 2019. Şi în liga a doua germană e tot un singur fotbalist român, Laszlo Sepsi, la FC Nurnberg.

Turcia, cu 5 români la start

150 de milioane de euro e bugetul anual lui Bayern Munchen, dublu faţă de WfL Wolfsburg

Bundesliga, etapa 1
Vineri, 14 august
Bayern Munchen – Hamburger SV 21.30, EuroSport 2
Sâmbătă, 15 august
Leverkusen – Hoffenhein 16.30
Augsburg – Hertha Berlin 16.30
Mainz – Inglostadt 16.30
SV Darmstadt – Hannover 16.30
Werder Bremen – Schalke 16.30, EuroSport 2
Dortmund – M’gladbach 19.30, EuroSport 2
Duminică, 16 august
Wolfsburg – Frankfurt 16.30, EuroSport 2
Stuttgart – FC Koln 18.30, EuroSport 2

Top transferuri
Jucător                  De la    La          Suma de transfer
Arturo Vidal           Juventus            Bayern 37
Douglas Costa       Şahtior               Bayern 30
Max Kruse             Leverkusen        Wolfsburg 12
Johannes Geis       Mainz               Schalke 12
Gonzalo Castro      Leverkusen      Dortmund 11
Sume exprimate în milioane de euro


 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite