Brazilienii Ligii I nu fac nici jumătate din Neymar!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rafael Bastos
Rafael Bastos

Fotbaliştii cariocas care evoluează în prima divizie din România au o cotă de piaţă slabă.

Se spune despre ei că mângâie mingea cu zâmbetul unui copil şi că din glezna lor fină se naşte succesul. Sunt jucătorii brazilieni, cea mai răspândită specie fotbalistică din lume, cu reprezentanţi în toate colţurile mapamondului. Anual, Brazilia exportă în jur de 1.500 de fotbalişti, iar cei mai mulţi dintre ei visează să ajungă în Europa. Evident, pentru bani.

România e şi ea o piaţă căutată, deoarece un salariu între 5.000 şi 10.000 de euro pe lună reprezintă mult mai mult decât ce pot câştiga nişte fotbalişti de nivel, cel mult mediu, în Brazilia. Subţirimea valorică a brazilienilor noştri, raportată la nivelul vedetelor cariocas, e vizibilă şi din cota de piaţă, la care au fost evaluaţi de transfermarkt.de. Cei 28 de fotbalişti proveniţi din Ţara Cafelei nu fac împreună nici cât jumătate din valoarea lui Neymar. Spre deosebire de anii precedenţi, când Wesley, spre exemplu, trăgea după el toată echipa Vasluiului, brazilienii de acum nu mai au alură de super-staruri nici măcar în Liga lui Mitică. Foarte puţini dintre ei sunt jucători determinanţi pentru formaţiile la care evoluează, majoritatea îndeplinind roluri de pioni, nicidecum de regizori.

Caue e cel mai bine cotat

Brazilianul din România cu cea mai bună cotă în acest moment este Caue Cecilia da Silva, de la FC Vaslui. Mijlocaşul de 23 de ani a venit în vară de la echipa portugheză Olhanense, iar cu un an înainte evoluase pentru Leixoes, ambele fiind formaţii modeste din prima, respectiv a doua ligă portugheză. În Brazilia natală, Caue a jucat pentru Gama, echipă din Serie D, ceva în genul eşalonului judeţean de la noi.

Glauber, singurul internaţional

Un singur fotbalist din Liga 1 a jucat pentru naţionala Braziliei. Este vorba despre rapidistul Glauber Berti. Acesta a prins 9 minute, într-un amical, disputat în aprilie 2005, contra naţionalei statului Guatemala. Brazilia a învins cu 3-0 acela fiind meciul de retragere de la prima reprezentativă a lui Romario. Glauber evolua atunci pentru Palmeiras, iar la sfârşitul sezonului s-a transferat la Nurnberg, în Germania. De acolo avea să ajungă la Manchester City, înapoi în Brazilia, iar din 2010 e la Rapid.

Bastos e lider la salarii

Se poate spune că în România, brazilienii câştigă bani în conformitate cu valoarea lor. Cel mai bine plătit este Rafael Bastos, de la CFR Cluj, care încasează 225.000 de euro pe sezon. Salarii peste 100.000 de euro pe an au şi Ronny, Luis Alberto, Adi Rocha, Guilherme, Geraldo şi Eric, în vreme ce restul se încadrează în linia medie a Ligii 1, adică în jur de 6.000 de euro pe lună.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite