Brazilia, venim!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Norocoasă la tragerea la sorţi, naţionala se agaţă de locul secund în Grupa D pentru a se califica din nou la un Campionat Mondial după 16 ani. Drumul tricolorilor spre Brazilia s-a colorat în portocaliu: Olanda e favorita, Turcia e antrenată de Hiddink, iar vedeta ungurilor, Dzsudzsak, a învăţat fotbal în Ţara Lalelelor.

Marele Ronaldo a „încurcat" puţin planurile federalilor noştri, care i-au cerut lui Piţurcă să ne califice abia la Euro 2016. Din urna a patra valorică, Mondialele de la Rio se vedeau într-o ceaţă densă, care s-a ridicat însă brusc imediat ce ne-am aflat adversarele. Începând cu şeful FRF, Mircea Sandu, părerea unanimă din tabăra noastră e că avem şanse considerabile la locul doi, la bătaie cu Turcia şi cu Ungaria, în condiţiile în care Olanda pare să fie desprinsă în câştigătoare încă de la tragerea la sorţi. Probabil că Sandu se felicită pentru reinstalarea lui Piţurcă la cârma naţionalei, proaspătul selecţioner aducându-ne la tragerea la sorţi de sâmbăta trecută gramul de noroc de care aveam nevoie. 

Olandezii, „prietenii" lui Piţi

Actuala vicecampioană mondială este visată şi noaptea de Victor Piţurcă, selecţionerul având amintiri cu campania eşuată pentru Cupa Mondială 2006, cu meciul de coşmar de la Euro 2008, turneu final la care am ajuns după golul marcat de Goian chiar în poarta Olandei la Constanţa. Va fi însă prima confruntare directă dintre Piţurcă şi Bert van Marwijk, cel care a dus „Portocala Mecanică" în finala ultimului Campionat Mondial.

Scăpăm de Hiddink?

O aromă de portocale vine şi dinspre Turcia, naţională condusă, momentan, de experimentatul olandez Guus Hiddink. Tehnicianului în vârstă de 64 de ani nu-i prea prieşte viaţa la Istanbul şi are şanse mari să renunţe la funcţie, mai ales dacă „otomanii" vor rata prezenţa la Europeanul de anul viitor. Cu sau fără Hiddink, turcii rămân o nucă tare, aproape imposibil de spart pe propriul teren, cu doi jucători la Real Madrid (Şahin şi Hamit Altintop) şi cu numeroşi internaţionali de la Fener şi Galata, inclusiv „noul Hagi" Arda Turan.

Înainte şi după 1999

Cu Piţurcă la timonă, România a bătut, în premieră, nu numai Olanda (la amintita întâlnire din 2007), ci şi Ungaria. Se întâmpla în 1999, la meciul rămas în istorie prin revenirea lui Hagi sub tricolor. După acel 2-0 din Ghencea, i-am învins pe unguri pe unde i-am prins. „Până în 1999, ei n-au putut să ne bată, dar de atunci românii au câştigat toate cele cinci partide directe. Vecinul nostru din Est e un monstru pe care aşteptăm de mult timp să-l învingem", a remarcat şi presa de la Budapesta. Ambiţiile renăscute ale unguri lor sunt susţinute de performanţele tinerei generaţii, medaliate cu bronz la Mondialul Under 20 din 2009, chiar sub conducerea lui Egervari, actualul selecţioner de la naţionala mare. De la maghiari, pericolul numărul unu e spiriduşul Dzsudzsak, călit trei sezoane la PSV (din nou Olanda!) şi vândut în această vară la Anji Mahacikala cu 14 milioane de euro.

Atenţie, contează golaverajul!

În preliminariile pentru CM 2010, nimeni din federaţia noastră nu ştia că primul criteriu de departajare în caz de egalitate de puncte este golaverajul, regulă impusă în toate competiţiile patronate de FIFA. Aşadar, în cursa pentru CM 2014 va conta şi la câte goluri vom învinge Andorra. Nu va fi şi cazul Estoniei, un outsider cu care primordial va fi obţinerea punctelor puse în joc. Balticii au o naţională imprevizibilă, capabilă să bată Serbia la ea acasă (3-1), după care să piardă în Feroe, rezultate înregistrate în actualele preliminarii, pentru Euro 2012.

Cum se ajunge la Mondial?

Iranianul Hadadifar (numărul 15) a jucat deja într-un tur preliminar în drumul spre Brazilia  Foto: AFP



Europa

image

Se califică direct câştigătoarele celor nouă grupe. Cele mai bune opt formaţii de pe locul doi vor da baraj între ele pentru a stabili restul de patru calificate la CM 2014.

Africa

Sunt trei tururi preliminare. Sâmbătă seară s-au tras la sorţi zece grupe. Câştigătoarele vor da baraj între ele pentru a stabili cele cinci echipe care vor merge în Brazilia.

Asia

Până acum s-au jucat două runde de calificare. În turul 3, naţionalele au fost împărţite în cinci grupe a câte patru echipe. Primele două vor ajunge în turul următor. Apoi, cele zece echipe vor fi împărţite în două grupe de cinci echipe, care se vor înfrunta în sistem tur-retur. Primele două din fiecare grupă se califică la Cupa Mondială. Cele două echipe clasate pe locul trei vor juca tur-retur, iar câştigătoarea se va califica pentru disputarea barajului intercontinental contra locului 5 din America de Sud.

America de Nord

În turul trei preliminar se formează trei grupe a câte patru echipe. Primele două clasate se califică în turul patru preliminar. Cele şase echipe se vor întâlni fiecare cu fiecare, iar primele trei clasate se califică la Cupa Mondială. Ocupanta locului patru va disputa un meci de baraj intercontinental cu o selecţionată din zona Oceania.

Oceania

Primul tur se dispută sub formă de campionat între patru naţionale, iar câştigătoarea merge în turul secund. Aici, se formează două grupe a câte patru echipe. Primele două clasate din fiecare grupă merg în runda următoare. Aici, ele se vor întâlni într-un minicampionat, în meciuri tur-retur, iar câştigătoarea va fi calificată la barajul intercontinental în compania formaţiei care s-a clasat pe locul patru în zona Americii de Nord.

America de Sud

Brazilia este deja calificată astfel că cele nouă naţionale rămase vor juca una împotriva celeilalte, tur-retur, pentru cele 4,5 locuri disponibile. Primele patru naţionale se califică automat la Mondiale, iar a cincea echipă va juca meci de baraj cu locul cinci din Asia.

Bătaie pe 31 de locuri

Continent    Locuri alocate

Europa    13
America de Sud    4,5
America de Nord,
Centrală şi Caraibe    3,5
Asia    4,5
Africa     5
Oceania    0,5

" La prima vedere este o grupă dură. Cred că principala noastră adversară va fi Turcia."
Bert van Marwijk
selecţioner Olanda

" E o grupă interesantă, cu echipa ţării mele, Olanda. România a crescut în ultimii ani şi e o contracandidată. "
Guus Hiddink 
selecţioner Turcia

" România va trage cu siguranţă la calificare. Să vedem în ce măsură va reuşi să o facă. "
Sandor Egervari
selecţioner Ungaria

Zona europeană

Grupa A

Croaţia
Serbia
Belgia
Scoţia
Macedonia
Ţara Galilor

Grupa B

Italia
Danemarca
Cehia
Bulgaria
Armenia
Malta

Grupa C

Germania
Suedia
Irlanda
Austria
I. Feroe
Kazahstan

Grupa E

Norvegia
Slovenia
Elveţia
Albania
Cipru
Islanda

Grupa F

Portugalia
Rusia
Israel
Irlanda de Nord
Azerbaidjan
Luxemburg

Grupa G

Grecia
Slovacia
Bosnia
Lituania
Letonia
Liechtenstein

Grupa H

Anglia
Muntenegru
Ucraina
Polonia
Moldova
San Marino

Grupa I

Spania
Franţa
Belarus
Georgia
Finlanda

image
image
image
image
image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite