VIDEO Brazilia „fierbe“: fotbaliştii miliardari ai echipei naţionale au devenit aliaţii oamenilor în protestele împotriva sărăciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste un milion de oameni au ieşit pe străzi în ultimele zile, după ce guvernul a scumpit tarifele pentru mijloacele de transport în comun, în timp ce o sumă exorbitantă, 12,7 miliarde de dolari, a fost alocată pentru organizarea Cupei Mondiale în 2014.

Brazilia găzduieşte Cupa Confederaţiilor în această lună, competiţie care înseamnă o ultima pregătire, din punct de vedere sportiv şi organizatoric, înainte de Mondialul de anul viitor. Apoi, în 2016, Jocurile Olimpice vor avea loc tot în Brazilia, la Rio de Janeiro.

Brazilia, ca ţară, şi-a permis aceste evenimente, în condiţiile în care economia e în creştere. În schimb, o mare parte din populaţia formată din 194 de milioane de oameni trăieşte într-o sărăcie cruntă. Tocmai de aceea, anunţul că guvernul a scumpit tarifele pentru transportul în comun a declanşat o reacţie furioasă din partea poporului.

În ultimele zile, partidele din Cupa Confederaţiilor au fost precedate de proteste stradale vehemente. După ce Brazilia a învins Mexic, scor 2-0, mai mulţi jucători de la echipa naţională, poreclită „Selecao“, au ţinut să-şi susţină conaţionalii care suferă din cauza sărăciei, în timp ce ţara dă miliarde de dolari pe competiţii sportive.

Ce au spus?

„Selecao e poporul! Noi suntem poporul!“, a spus antrenorul Felipe Scolari. Atacantul Hulk a fost şi mai vehement: „Oamenii au dreptul să protesteze. Să-i ascultăm! Ştim că ei spun adevărul“.

„În locul stadioanelor, mai bine făceau şcoli şi spitale“, a punctat fostul mare internaţional brazilian, Rivaldo. 

48

de euro plăteşte, în medie, fiecare brazilian pentru organizarea celor două mari competiţii fotbalistice: Cupa Confederaţiilor şi Cupa Mondială.

VEZI UN DOCUMENTAR DESPRE SĂRĂCIA DIN BRAZILIA

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite