Boris Johnson vrea fotbal cu spectatori în tribune, cluburile refuză: Explicaţiile unei situaţii bizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boris Johnson a anunţat că Anglia nu va prelungi starea de urgenţă după data de 2 decembrie
Boris Johnson a anunţat că Anglia nu va prelungi starea de urgenţă după data de 2 decembrie

Premierul britanic, Boris Johnson, a anunţat că, după data de 2 decembrie, când expiră carantina totală, meciurile de fotbal se pot desfăşura cu un număr limitat de spectatori în tribune. Cluburile din Premier League resping însă varianta propusă de Guvern.

Liverpool - Atletico Madrid, scor 2-3, în returul optimilor Ligii Campionilor, a fost ultimul mare meci de fotbal, organizat în Anglia, cu un stadion plin ochi! Atunci, pe „Anfield“ s-au aflat 52.267 de oameni. 

Se întâmpla pe 11 martie 2020. Adică, în acest an, acum 259 de zile, mai precis. Doar că, la cum s-a schimbat lumea de atunci, pare că acel meci desfăşurat în acel decor s-a jucat, de fapt, într-o altă viaţă, nu acum opt luni şi jumătate! Pentru că, de atunci, ne-a intrat în vocabular termenul de „distanţare fizică“. Ceea ce înseamnă că e de neimaginat, de neacceptat, ca oamenii să mai urmărească, în număr mare, cot la cot, orice fel de eveniment public. Şi e clar că, în acest moment, nimeni nu poate spune când lucrurile vor fi ca înainte. Cert e că se fac încercări timide, în acest sens. 

După o a doua carantină totală, începută pe 5 noiembrie, Anglia se pregăteşte acum să treacă la restricţii la nivel local, în funcţie de gravitatea situaţiei epidemiologice, după data de 2 decembrie. Premierul Boris Johnson a anunţat că starea de urgenţă nu se va mai prelungi şi că restricţiile vor fi relaxate. Experţii vor împărţi ţara în trei zone, în funcţie de nivelul de răspândire a virusului. Şi, potrivit spuselor lui Boris Johnson, cluburile de fotbal vor putea primi, din nou, spectatori în tribune, respectând următoarele norme:

*Cele aflate în zona 1, cu cel mai mic risc epidemiologic, pot organiza meciuri cu maxim 4.000 de spectatori sau cu 50 la sută din capacitatea arenei, dacă acest procentaj înseamnă o cifră mai mică.

*Cele aflate în zona 2, cu risc moderat epidemiologic, pot organiza meciuri cu 2.000 de spectatori sau cu jumătate din capacitatea stadionului, dacă din acest procentaj va rezulta o cifră mai mică de 2000.

*Cele aflate în zona 3, cu risc epidemiologic mare, nu pot permite revenirea suporterilor în tribune, deocamdată.  

Modelul ar cauza o „hemoragie financiară“

Doar că modelul de mai sus, gândit de Guvern, nu e pe placul formaţiilor din Premier League, cu arene uriaşe. Aceste formaţii nici nu vor să audă de redeschiderea porţilor pentru doar 4.000 de oameni, limita maximă permisă de autorităţi. Explicaţia e simplă: dacă s-ar implementa acest sistem, toate cele 20 de grupări din Premier League vor pierde bani! 

Pentru că vor fi mai mari costurile de organizare a meciurilor, cu suporteri în tribune, decât veniturile generate de vânzarea celor 4.000 sau 2.000 de tichete. Pentru ca revenirea suporterilor în tribune să nu cauzeze o „hemoragie financiară“ - atenţie: nu vorbim de profit! - fiecare club din Premier League are nevoie cam de 10.000 de bilete vândute la fiecare partidă organizată.

Au mai respins o dată revenirea fanilor

Având în vedere aceste socoteli, e clar că echipele din Premier League nu vor redeschide porţile pentru 4.000 sau 2.000 de oameni. Presa britanică a scris că aceste formaţii lucrează la un plan prin care meciurile să fie găzduite cu spectatori, cu 25% sau maxim 33% din capacitatea arenelor. Conducătorii cluburilor susţin că, în acest fel, pot fi implementate şi normele de distanţare fizică.

La cum stau lucrurile în acest moment, aproape sigur, doar grupările din ligile inferioare vor accepta redeschiderea porţilor, după modelul propus de Guvern. Şi n-ar fi prima dată când formaţiile din Premier League resping ideile autorităţilor! În luna septembrie, Guvernul a propus desfăşurarea unor partide în faţa a 1.000 de oameni. Această iniţiativă a fost respinsă categoric de Premier League, din aceleaşi raţiuni economice. Şi la vremea respectivă, ideea a fost pusă în aplicare doar la nivelul eşaloanelor inferioare. După care, a căzut de tot, când au început valul doi şi creşterea exponenţială a numărului de cazuri.

De ce maximum 4.000?

Jurnaliştii englezi au şi explicat de ce Guvernul vrea maximum 4.000 de oameni pe nişte stadioane gigantice, precum cele din Premier League, în condiţiile în care e clar că numărul poate fi mult mai mare, respectând şi normele de distanţare fizică. 

Autorităţile se tem că, în cazul în care meciurile se vor desfăşura cu mai mulţi oameni în tribune, pericolul de răspândire a virusului va creşte nu în interiorul arenelor, ci în mijloacele de transport în comun, care vor aduce suporterii aproape de stadioane. Plus că zona din apropierea arenei se va aglomera, ceea ce creşte, din nou, riscul de transmitere.

30 la sută din capacitatea arenelor e gradul de ocupare recomandat de UEFA. Procentajul poate varia însă, în funcţie de decizia autorităţilor din fiecare ţară.  

Echipele cu cele mai mari şi cele mai mici arene din Premier League

Club Stadion Capacitate

1. Man. United Old Trafford 74.879

2. Tottenham Tottenham Stadium 62.303

3. Arsenal Emirates 60.704

----

18. Crystal Palace Selhurst Park 25.486

19. Burnley Turf Moor 21.944

20. Fulham Craven Cottage 19.000 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite