„Bombardierul“ Bazil Marian, omul-spectacol: A băut ţuică în timpul unui meci şi s-a aşezat cu fundul pe minge, după ce driblase portarul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bazil Marian, pe vremea când era antrenor la Jiul Petroşani
Bazil Marian, pe vremea când era antrenor la Jiul Petroşani

„Adevărul“ îţi prezintă povestea numelor mari din fotbalul nostru. Astăzi e rândul lui Bazil Marian, unul dintre cei mai valoroşi jucători români de fotbal din anii ‘40.

Bazil Marian, marea vedetă a campionatului intern din anii celui de-al Doilea Război Mondial, a văzut lumina zilei la 7 noiembrie 1922, la Uioara, în judeţul Alba. La 11 ani era deja legitimat la echipa locală Solvay, iar la 17 ani şi-a făcut debutul în primul eşalon, ca inter dreapta, în tricoul Victoriei Cluj. După o scurtă trecere pe la Mica Brad, a ajuns în 1941 la Carmen Bucureşti, echipa industriaşului Dumitru Mociorniţă, unde a fost coechipier cu Angelo Niculescu, Iuliu Barátky şi Nicolae Simatoc. În tricoul acestei echipe a reuşit faza carierei. La 7 decembrie 1946, Carmen a câştigat cu 6-0 disputa cu Ciocanul Bucureşti. La un moment dat, Bazil a scăpat singur spre poarta adversă, a driblat şi portarul, după care s-a aşezat cu fundul pe minge şi cu mâna streaşină la ochi, căutându-şi parcă adversarii, înainte să împingă balonul în plasă.

Pus să aleagă între Rapid şi puşcărie!

După ce echipa s-a desfiinţat, în 1947, Bazil Marian şi Valentin Stănescu au încercat să ajungă în Italia, dar au fost prinşi pe puntea vaporului cu care încercau să evadeze. Propunându-li-se ca, în locul puşcăriei, să joace la o echipă muncitorească, au ajuns împreună în Giuleşti. Aici a rămas Bazil Marian până la 32 de ani, când şi-a agăţat ghetele în cui. I-a cucerit repede pe giuleşteni, principala sa calitate fiind tehnica perfectă de lovire a mingii. În tricoul Rapidului, „Bombardierul" a reuşit şi alte faze memorabile. La un meci cu CFR Timişoara, i-a dat gol lui Pavlovici de la 18 metri. Balonul a rupt plasa. Întîlnirea a fost întreruptă mult timp, până ce arbitrul şi-a dat seama că plasa fusese perforată de şutul violent al lui Bazil. „Cel mai bucuros că a fost gol sunt eu. Altfel, dacă şutul lui Marian m-ar fi izbit în plin, ajungeam direct la spital", a recunoscut portarul la final.

A băut ţuică la marginea terenului

În 1952, la un meci cu Metalul, disputat pe un ger năprasnic, Marian a dat un gol, dar arbitrul i l-a anulat. Supărat, s-a dus la marginea terenului, unde se vindea ţuică fiartă, şi a dat pe gât un păhărel. A marcat iar, dar nici acest gol n-a fost validat. A mai băut „una mică", iar apoi, ameţit fiind, a dat mâna cu arbitrul şi a plecat la vestiare. Metalul a câştigat cu 1-0, iar Rapidul a retrogradat atunci pentru prima oară.

A bătut-o pe Napoli ca antrenor

„Ţin cu Rapid din cauza lui Bazil Marian.Tocmai se transferase de la Carmen. Ce jucător fantastic, uimitor, nemaipomenit", spunea regretatul Florian Pittiş despre „Bombardier". Când s-a lăsat de fotbal, Bazil Marian a fost pentru şase ani antrenor secund în Grant, după care şi-a început fructoasa carieră de principal. După ce a trecut pe la Jiul Petroşani, naţionala de tineret a României, FC Argeş, Farul şi Dinamo, s-a întors în 1971 în Giuleşti. La finalul sezonului, Cupa României poposea din nou în vitrina clubului după trei decenii de aşteptare. Tot atunci, giuleştenii reuşeau o frumoasă aventură în Europa, reuşind să elimine echipe ca Legia Varşovia şi SSC Napoli.

A antrenat în Algeria timp de doi ani

De la Rapid, Bazil Marian a plecat în 1973 în Algeria, unde a condus două echipe: Boufarik VA şi JS Kabylie. După doi ani s-a reîntors la Rapid, unde a rămas timp de trei ani. Începând din 1979 a activat ca antrenor federal, timp de zece ani, după care s-a pensionat. Marian a plecat din această lume discret, în ianuarie 2008, în locuinţa sa din Strada Luterană nr. 5, după o lungă luptă cu sindromul Alzheimer. 

S-a dus la un film erotic împreună cu elevii săi

Alexandru Boc a povestit o întâmplare amuzantă petrecută înaintea returului cu Legia Varşovia, din ediţia '71-'72 a Cupei UEFA. „Antrenorul Bazil Marian m-a pus să aleg un film ca să mergem împreună cu echipa, m-a rugat să găsesc ceva care să ne motiveze. M-am uitat şi am ales «Fata Piratului». După titlu am crezut că e un film de aventuri, acţiune, corăbii şi piraţi. Pe dracu'! Filmul avea să ne ofere altceva. Încet-încet ne-am dat seama că pe la «Fata Piratului» se perindau tot felul de bărbaţi...Ce să mai, a fost un film un pic cam porno. Cine ar fi crezut?! A doua zi, polonezii ne-au dat două goluri în şase minute. S-a terminat 2-0 pentru polonezi şi ne-am calificat, că bătusem cu 4-0 în tur", a povestit fostul fundaş.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite