Boicot sportiv fără precedent în SUA! NBA, MLS şi turneul de tenis Western &Southern Open, grav afectate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
nba

Protestul iniţiat, miercuri, de jucătorii echipei de baschet Milwaukee Buck, care au refucat să joace un meci din semifinalele Conferinţei de Est, ia o amploare nemaiîntâlnită.

Un bărbat de culoare de 29 de ani, Jacob Blake, care intervenise, duminica trecută, pentru a opri o ceartă între două femei, a fost împuşcat de şapte ori în spate, şi va rămâne, probabil, paralizat pe viaţă. Acţiunea disproporţionată a poliţiei din Kenosha, Wisconsin,  a fost filmată de un martor  şi a declanşat un val de proteste  pe întreg cuprisul ţării. 

Primii sportivi care au luat atitudine au fost jucătorii echipei de baschet Milwaukee Bucks. Aceştia au decis să nu se prezinte la partida cu numărul 5 din duelul cu Orlando Magic, meci din semifinalele Conferinţei de Est. Cum boicotul celor de la Milwaukee urma să fie repetat şi de alte echipe, NBA a decis să amâne toate partidele de miercuri., iar voci autorizate vorbesc chiar despre îngheţarea definitivă a sezonului. 

La scurt timp după protestul din baschet, din acelaşi motiv, jucătoarea japoneză de tenis Naomi Osaka (10 WTA) a refuzat să joace semifinala de la Western&Southern Open, cu Elise Mertens, locul 22. 

"Înainte de a fi sportivă, sunt o femeie de culoare. Şi ca o femeie de culoare simt că există lucruri mult mai importante care au nevoie de atenţie imediată, decât să se uite cineva la mine jucând tenis. Nu mă aştept să se întâmple ceva drastic cu mine pentru că nu joc, dar, dacă pot începe o discuţie într-un sport alb majoritar, consider că este un pas în direcţia corectă", a scris sportiva pe reţele de socializare. Organizatorii au decis imediat suspendarea turneului, atât cel masculin, cât şi cel feminin, iar partidele au fost reprogramate pentru vineri. 

Bulgărele a continuat să se rostogolească, fotbalul fiind următorul sport afectat de proteste. Astfel, miercuri, un singur meci s-a disputat în prima ligă din SUA (MLS),, celelalte fiind toate amânate.

Cazul lui Blake vine la mai puţin de 3 luni după cel al lui George Floyd, un alt afro-american omorât de un poliţist alb care şi-a ţinut genunchiul pe gâtul victimei aproape nouă minute, incident petrecut pe 25 mai, la Minneapolis.

UPDATE ORA 21.00

Japoneza Naomi Osaka a decis să joace în semifinalele Western & Southern Open. “După cum ştiţi, m-am retras ieri de la turneu în semn de susţinere faţă de nedreptatea rasială şi violenţa poliţiei. Eram (şi sunt) pregătită să cedez meciul în favoarea adversarei mele. Totuşi, după anunţul meu şi discuţii cu WTA şi USTA, am acceptat solicitarea lor de a juca vineri. S-au oferit să amâne toate meciurile până vineri şi în mintea mea asta atrage mai mult atenţia asupra mişcării. Le mulţumesc WTA şi turneului pentru susţinere”, a precizat Osaka într-un comunicat, potrivit The Guardian, citat de news.ro.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite