„Blestemul Olăroiu“ îi ruinează pe saudiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum trei ani, tehnicianul român a fost demis abuziv de la Al-Hilal de şefii federaţiei din Riad. De atunci, fotbalul saudit e într-un declin total, iar ultima lovitură a primit-o astăzi.

Dacă în Europa, azi, e ziua partidelor amicale, în schimb, în Asia, se vor juca meciuri cruciale pentru calificarea la Mondialul din 2014.

Cele mai aşteptate confruntări au fost cele ale grupei D, acolo unde, pe lângă Australia (deja calificată), trei ţări s-au luptat pentru ultimul loc calificant în faza finală a preliminariilor.

Saudiţii erau calificaţi după prima repriză

Astfel, Oman - Thailanda şi Australia - Arabia Saudită s-au disputat de la aceeaşi oră, chiar dacă asta a însemnat că cei de la Oman să joace o partidă foarte importantă de la ora 13.00, ora locală!

Arabia Saudită, una dintre forţele fotbalului asiatic, avea nevoie de victorie la Melbourne pentru a fi sigură de calificare. Iar elevii lui Frank Rijkaard au început excelent, conducând cu 1-0 şi cu 2-1 la pauză. La Muscat, gazdele au deschis scorul încă din minutul 10, însă, rezultatul era inutil, având în vedere că saudiţii erau în avantaj contra Australiei.

Rijkaard, mai slab ca Peseiro

După pauză însă, evenimentele au luat o turnură dramatică pentru saudiţi. După 70 de minute, scorul era în continuare în favoarea lor, iar Nasser Al-Shamrani a ratat o ocazie monumentală de a face 3-1. Imediat, a fost schimbat cu un alt atacant, Yasser Al-Qahtani.

Schimbare ciudată făcută de Rijkaard, care în loc să întărească apărarea, şi mai ales flancul drept, unde echipa sa era, în mod clar, vulnerabilă, a ales să facă o modificare post pe post în ofensivă.

Greşeala sa a fost taxată imediat de Australia, care a înscris de trei ori în trei minute, golurile de 2-2 şi de 3-2 fiind identice, după ce flancul drept al saudiţilor a cedat de fiecare dată.

Arabia Saudită a pierdut cu 4-2, rezultat care, coroborat cu victoria Omanului (scor 2-0) în faţa Thailandei a scos Arabia Saudită din cursa de calificare pentru Mondialul din 2014. Australia şi Oman sunt formaţiile calificate în următoarea rundă din grupa D.

Astfel, Rijkaard, câştigător al Ligii Campionilor cu Barcelona din postura de antrenor, a reuşit „performanţa" de a obţine un rezultat şi mai slab decât Jose Peseiro la cârma saudiţilor.

Fostul tehnician al Rapidului a ratat calificarea la CM 2010, la baraj, în timp ce Rijkaard n-a putut să-i ducă pe saudiţi nici măcar până în ultima fază a calificărilor.

Declinul a început din 2009

Eşecul saudiţilor e cu atât mai surprinzător cu cât, între 1994 şi 2006, ei au obţinut patru calificări succesive la Mondiale.

Ca o coincidenţă, declinul fotbalului saudit a început din 2009, odată cu demiterea abuzivă a lui Cosmin Olăroiu de la Al-Hilal. Atunci, şefii federaţiei de la Riad au hotărât concedierea unui antrenor de club, pe motiv că acesta a aruncat un tricou pe care era imprimată poza unui membru al familiei regale!

Decizia a venit într-un moment în care Oli era pe val la Al-Hilal, tocmai cucerise Cupa „Coroanei Prinţului", iar mai mulţi jucători tineri promovaţi de el la Al-Hilal ajunseseră la echipa naţională.

După plecarea tehnicianul român, eşecurile au venit pe bandă rulantă pentru saudiţi:

*Mai întăi, au ratat calificarea la Mondialul din 2010, în mod dramatic, cu un gol primit, acasă, în ultima secundă, într-un meci cu Bahrain.

*A urmat dezastrul de la Cupa Asiei, în 2011, când saudiţii au părăsit competiţia încă din faza grupelor.

*Iar acum echipa naţională va trebui să aştepte Mondialul din 2018.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite