Bellu şi Bitang, puşi la zid nu doar de Maria Olaru: „Torţionari, nişte gunoaie bipede care au întreţinut ani de zile Auschwitz-ul de la lotul feminin”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bellu şi Bitang au cucerit  trei medalii la Londra,  un aur, un argint  şi un bronz

Maria Olaru îşi va lansa, sâmbătă, volumul biografic „Preţul aurului. Sinceritate incomodă”, dar fosta campioană nu e singura care vorbeşte despre umilinţele la care erau supuse gimnastele.

„Aşa cum am mai precizat, rulajul de gimnaste perindate pe la lot era extrem de mare. Unele nu făceau faţă rigorilor, altele se accidentau ori se săturau să se tot «rupă» acolo. Lotul era ca un malaxor sau ca o moară care macină continuu.  Miercuri, pe 19 ianuarie 1994, eram încă la lot. Am plecat la sală. M‑am încălzit: am început cu bârna, am mers destul de binişor. La sol, nu prea. A ţipat d‑l Forminte la mine. La început de sol m‑a întrebat dacă am vreo problemă, i‑am zis călcâiul şi pulpa, a zis că îmi trece. Deşi mă dor mai multe, nu am la cine să spun: mă doare capul câteodată, călcâiele şi pulpele. La paralele am mers prost, a ţipat iar la mine Forminte, însă nu am ce să fac, asta e viaţa. La forţă mi-a venit să plâng, dar nu am plâns. Mi‑a tras o palmă d‑l Bellu şi a început să mă doară maxilarul”, scrie Maria în carte, conform cotidianului „Gazeta Sporturilor”. Destăinuirile o au în prim-plan şi pe Mariana Bitang, care le jignea permanent pe fete: „Avea doamna Mariana un umor cu totul special, o gingăşie absolut originală şi o preţuire nemaiîntâlnită, cred, pentru noi - lalelele sale dragi. Pentru încurajare şi cuvenita educaţie, ne alinta cu adjective duios‑materne, precum «frumoaselor», «deşteptele mele dragi», «prinţeselor». Doar că nu ştiu ce alchimie a sălii le metamorfoza. Ajungeau să sune în urechile mele cu totul altfel: «imbecile», «cretine», «ţărănci», «cutre», «hahalere» (cuvântul acesta acolo l‑am auzit prima oară; nici nu ştiam ce înseamnă, a trebuit să mă duc la DEX, ca să n‑o mai deranjez, să‑i cer explicaţii ale înţelesului). La singular, obişnuitele complimente apreciative precum «deşteaptă», «talentată», «graţioasă» ajungeau, după acelaşi mecanism fantastic al sălii, descins parcă din Twin Peaks, să‑mi sune ca «dobitoacă», «tâmpită», «idioată», «indolentă», «proastă». Repertoriul reflectat şi amplificat de pereţii sălii mai conţinea formula magică: «vaci medaliate», cu variantele mai scurte «vită» sau (ca să nu se simtă vreuna dintre noi discriminată!) «vite». Le repet, ca să nu zboare cumva din memoria cititorului, căci din a mea nu există nicio şansă. Din păcate...”, a mai povestit Maria Olaru.

„Mie mi se pare puţin bizar, că acum când gimnastica trece prin momentele prin care trece apare o astfel de carte. De ce n-a apărut acum 10 ani? Vedeţi, n-a apărut nicio carte scrisă de un antrenor, ca să se vadă cât suferă un antrenor, plecat de acasă zeci de ani de zile şi făcând o activitate care îi cere mult consum nervos. Eu vreau să văd cartea, a mai fost o carte în care după ce s-au spus nu ştiu câte bazaconii scria la sfârşit: Această carte este un pamflet”, a fost singurul comentariu al lui Octavian Bellu, pentru republica.ro. 

Reacţiile din lumea gimnasticii nu s-au lăsat aşteptate. Silvana Peng, mama gimnastei Asiana Peng, care a dezvăluit anterior că Mariana Bitang obişnuia să le facă „curve” pe fete, a lansat un atac fără precedent la adresa celor doi tehnicieni legendari. „ŢUHAUS  pentru toţi torţionarii gimnasticii feminine româneşti, în frunte cu principalii. Curăţarea României de gunoaie bipede, numite «emeriti» , «titraţi» , " «legendari» care au declanşat şi întreţinut ani de-a randul Auschwitz- ul din lotul olimpic naţional de gimnastică feminină românească!”, a declarat Silvana Peng.

Palmaresul unor antrenori de legendă ai sportului românesc

Mariana Bitang

19 medalii olimpice (7 de aur, 5 de argint, 7 de bronz)
44 de medalii mondiale (18 de aur, 15 de argint, 11 de bronz)
36 de medalii europene (seniori) (16 de aur, 10 de argint, 10 de bronz)
44 de medalii europene (juniori) (16 de aur, 15 de argint, 10 de bronz)
16 medalii la Cupa Mondială (6 de aur, 6 de argint, 4 de bronz)

Octavian Bellu

39 de medalii olimpice (16 de aur, 9 de argint, 14 de bronz)
75 de medalii mondiale (29 de aur, 23 de argint, 25 de bronz)
78 de medalii europene (seniori) (28 de aur, 24 de argint, 16 de bronz)
61 de medalii europene (juniori) (23 de aur, 22 de argint, 16 de bronz)

Citeşte şi:

Bellu şi Bitang, „înţepaţi“ din interior: „Unii au gândit că sportul începe şi se termină odată cu mandatul lor“

Acuze fără precedent în gimnastică: „Mogulii Bellu şi Bitang, bolnavi după avere! Bitang le făcea curve pe fete!”

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite