Belarus ne poate duce la Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă ex-sovieticii scot patru puncte din dubla cu Bosnia, atunci România va juca sigur la baraj cu doar trei victorii în ultimele patru meciuri. În acest caz, ne permitem o înfrângere cu Franţa. Rezultatele „directelor“ dintre Belarus şi Bosnia pot face ca „tricolorii“ să nu depindă de meciul cu Franţa pentru a ajunge la Euro 2012.

Dincolo de întâlnirile noastre cu Luxemburg şi Franţa, vineri şi marţi se mai dispută două partide cruciale în economia finală a Grupei D. Mai întâi la Minsk, apoi la Zenica, Belarus şi Bosnia vor clarifica în mare măsură lupta pentru ocuparea locului secund, „colac de salvare" spre turneul final din Polonia şi Ucraina.

Paradoxal, pentru noi varianta ideală nu e ca cele două naţionale să remizeze în ambele meciuri, aşa cum am fi tentaţi să credem. Astfel, mult mai bine ar fi ca bieloruşii să câştige patru puncte din cele şase posibile, adică o victorie şi un egal. În acest caz, cu bosniacii scoşi din cursă (Dzeko şi compania ar mai putea face maximum 17 puncte şi ar fi dezavantajaţi de rezultatele nefavorabile în meciurile directe cu noi, 2-1 şi 0-3), românii mai au nevoie de nouă puncte pentru a prinde locul doi, inclusiv un succes pe teren propriu contra Belarusului (care ar rămâne cu 16 puncte). Aşadar, nouă puncte din 12 posibile înseamnă că ne putem permite chiar şi o înfrângere cu Franţa, bineînţeles cu condiţia să batem tot în rest (în Luxemburg, cu Belarus pe teren propriu şi în Albania, ultimul meci din preliminarii).

Bosnia depinde numai de ea

Dacă punctele scoase de bieloruşi ne pot deschide drumul spre Euro, în schimb orice victorie a Bosniei ne face misiunea aproape imposibilă. Mai mult, un parcurs perfect până la final al echipei lui Susici ar face inutilă chiar şi o serie de patru victorii ale „tricolorilor". „Românii sunt în continuare periculoşi, capabili să câştige toate cele patru meciuri rămase până la final", a declarat tehnicianul bosniac, analizând situaţia din grupă.

''Obiectivul nostru e să luăm patru puncte din cele două meciuri. Cei din Belarus vor la fel. Să vedem ce se va întâmpla.''
Safet Susici selecţioner Bosnia

Francezii nu-s „cocoşi" în apărare

Înainte de a inaugura „Arena Naţională din Bucureşti, marea favorită a Grupei D joacă vineri în infernul de la Tirana, contra unei naţionale a Albaniei mereu imprevizibilă. Selecţionerul Laurent Blanc stă liniştit din punct de vedere al forţei de atac (Benzema e în mare formă, iar din spate va fi sprijinit de nume grele ca Ribery, Nasri şi Malouda), însă îl iau durerile de cap atunci când se gândeşte la problemele din apărare. Astfel, principala grijă a lui Blanc e la nivelul stoperilor titulari: Mexes (AC Milan) e accidentat şi n-a fost convocat, iar Rami (Valencia) e suspendat cu Albania, urmând să revină împotriva României.

Cum şi debutantul Koscielny (Arsenal) e lovit, lui Blanc îi mai rămâne varianta Kaboul (Tottenham), un jucător fără prea mare experienţă la nivel internaţional. Lângă acesta, la Tirana va fi folosit ca fundaş central Eric Abidal (lateral stânga de profesie), o improvizaţie pe care o foloseşte şi Pep Guardiola la Barcelona. Mai mult, Blanc stă în dubii şi în ceea ce priveşte postul de fundaş dreapta, unde veteranul Reveillere (31 de ani) pare să-i fi luat faţa lui Bacary Sagna, ieşit din formă.

Luxemburgul, fără căpitan

Până la întâlnirea cu defensiva în piuneze a francezilor, „tricolorii" trebuie să treacă de „zidul" luxemburghez, programat să se apere supra-aglomerat într-un sistem  4-5-1. La fel ca în meciul-tur de la Piatra Neamţ, naţionala Marelui Ducat nu se va baza pe căpitanul Rene Peters (78 de selecţii), accidentat. Luni, selecţionerul Holtz a programat un amical cu Fortuna Sittard (divizia a doua olandeză), pe care Luxemburgul l-a câştigat cu 3-1. „Bineînţeles, n-a fost un adversar de nivelul celui cu care vom juca vineri", a recunoscut Holtz.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite