Becali îşi smulge părul din cap: CFR e ca şi campioană! De ce clujenii au pus deja şampania la rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se spune că fotbalul e imprevizibil şi că nu există o reţetă precisă a succesului, însă, făcând nişte paşi în direcţia corectă, îţi poţi îmbunătăţi şansele la victorie.

Şi exact asta face CFR Cluj, cam de când a apărut pe prima scenă a fotbalului românesc. Inclusiv cât timp a fost în insolvenţă, formaţia din Gruia a ştiut cum să depăşească această etapă pentru a reveni, ulterior, pe linia de plutire. Acum, CFR are cel mai bun antrenor din Liga I, un lot omogen format din transferuri făcute cu cap şi una dintre cele mai discrete conduceri. 

Şi, când ai astfel de „ingrediente“, e normal să domini întrecerea internă. Iar „certificatul de garanţie“ pentru actuala echipă a CFR-ului e parcursul european reuşit de ardeleni, ei urmând să joace mâine (ora 22.00, Digi Sport, Telekom Sport, LookPlus) la Sevilla, cu şanse reale de calificare în optimile Ligii Europa, după acel 1-1 din tur, la Cluj.

Indiferent de ce va face echipa antrenată de Dan Petrescu pe „Estadio Ramón Sánchez Pizjuán“, la revenirea în ţară, CFR poate privi cu optimism spre lupta pentru titlu. „Adevărul“ a luat la puricat statisticile ultimelor patru sezoane şi ele indică formaţia din Gruia drept mare favorită la locul 1 în campionat.

Cine câştigă sezonul regulat ia şi titlul

Pe scurt: în precedentele patru sezoane, nicio echipă n-a reuşit să devanseze liderul din sezonul regulat în urma play-off-ului! De fapt, în trei din ultimele patru sezoane, primele două clasate din sezonul regulat şi-au păstrat poziţiile şi după cele zece runde din play-off. Doar o singură dată această ierarhie a suferit o modificare. Se întâmpla în sezonul 2016-2017, atunci când Dinamo a terminat pe 2 în sezonul regulat, însă după play-off a ajuns pe 4, fiind depăşită de FCSB şi de Pandurii.

CFR, în premieră, la trei puncte de locul 2

Continuând comparaţiile cu celelalte sezoane cu play-off, vedem că CFR deţine recordul de puncte strânse în cele 26 de runde din sezonul regulat: 59 în campionatul din 2017-2018. Anul trecut, ardelenii au făcut 54 de puncte, iar acum 52 de puncte. Paradoxal, deşi acum au avut o zestre mai săracă, urmează să abordeze play-off-ul cu cel mai mare avans care s-a înregistrat vreodată faţă de locul 2: trei puncte!

O singură dată în istoria play-off-ului, echipa de pe locul 2 a reuşit să egaleze liderul după cele zece etape. S-a întâmplat în sezonul 2016-2017. Atunci, FCSB a egalat Viitorul la puncte după play-off, însă titlul a ajuns tot în vitrina echipei lui Hagi, care a fost avantajată de rezultatele directe.

Dan Petrescu, un expert al luptei pentru titlu

Pe lângă faptul că ocupanta locului 1 din sezonul regulat n-a pierdut niciodată titlul în urma play-off-ului şi a faptului că acum CFR are şi cel mai mare avans faţă de locul 2, formaţia clujeană mai are un argument în lupta pentru supremaţie în întrecerea internă. Dan Petrescu e un expert al meciurilor decisive, ceea ce a demonstrat, în acest sezon, în primul rând, în partidele eliminatorii din cupele europene.

Apoi, anul trecut, cu Petrescu pe bancă, CFR a stabilit un record de puncte în play-off. Ardelenii au strâns 23 de puncte în zece runde, doborând precedentul record care era deţinut de Astra lui Marius Şumudică: 22 de puncte în play-off-ul sezonului 2015-2016.

Pot egala performanţa echipei lui Becali

CFR Cluj a câştigat ultimele două ediţii ale campionatului cu Dan Petrescu pe bancă şi e pe cale să facă tripla la finalul acestei stagiuni. Din 2000 până acum, o singură formaţie a reuşit să câştige trei tiluri consecutive în Liga I. Vorbim despre FCSB, care a fost campioană în 2013, 2014 şi 2015. Apoi, începând din 2016, trupa finanţată de Gigi Becali a terminat de fiecare dată pe locul 2 în urma play-off-ului! Dacă va câştiga titlul acum, CFR va egala performanţa FCSB-ului din perioada 2013-2015. 

CITEŞTE ŞI:

FCSB, un club bolnav: De ce eşecul echipei e printre puţinele lucruri bune din fotbalul românesc

5 titluri a câştigat CFR Cluj din 2008 până acum, având cel mai bun bilanţ din Liga I din ultimii 12 ani. În acest interval, FCSB a câştigat doar trei campionate.  

Clasament play-off

1. CFR Cluj 26 de puncte

2. CS U Craiova 23p

3. Botoşani 23p

4. FCSB 22p

5. Gaz Metan 22p

6. Astra 21p

*Locul 1 din play-off se califică în preliminariile Ligii Campionilor, în timp ce locurile 2 şi 3 se califică în preliminariile Ligii Europa.

Clasament play-out

1. Viitorul 20p

2. Dinamo 17p

3. Sepsi 17p

4. Chindia 13p

5. Hermannstadt 13p

6. Poli Iaşi 11p

7. Clinceni 11p

8. Voluntari 10p

*Locul 6 din play-out va juca un baraj de menţinere / promovare cu ocupanta locului 3 din „B“. Locurile 7 şi 8 din play-out retrogradează.

Program play-off

Etapa 1 (29 februarie / 1 martie)

CFR – Astra

CS U Craiova – Gaz Metan

Botoşani – FCSB

Etapa 2 (7/8 martie)

Gaz Metan – CFR

FCSB – CS U Craiova

Astra – Botoşani

Etapa 3 (14/15 martie)

CFR – FCSB

CS U Craiova  – Botoşani

Astra – Gaz Metan

Etapa 4 (21/22 aprilie)

Botoşani – CFR

FCSB – Gaz Metan

CS U Craiova – Astra

Etapa 5 (4/5 aprilie)

CFR – CS U Craiova

Gaz Metan – Botoşani

Astra – FCSB

Etapa 6 (11/12 aprilie)

Astra - CFR

Gaz Metan – CS U Craiova

FCSB – Botoşani

Etapa 7 (18/19 aprilie)

CFR - Gaz Metan

CS U Craiova – FCSB

Botoşani – Astra

Etapa 8 (25/26 aprilie)

FCSB – CFR

Botoşani – CS U Craiova

Gaz Metan - Astra

Etapa 9 (2/3 mai)

CFR - Botoşani

Gaz Metan - FCSB

Astra – CS U Craiova

Etapa 10 (9/10 mai)

CS U Craiova - CFR

Botoşani - Gaz Metan

FCSB - Astra

*Criterii departajare in play-off

1. În caz de egalitate de puncte, e avantajată echipa care a intrat cu punctaj par in faţa echipei care a beneficiat de rotunjirea de 0,5 puncte.

2. Meciurile directe din play-off.

3. Golaverajul din meciurile directe din play-off.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite