Barcelona, în „Turul Păcii“. Echipa catalană a vizitat Israelul şi Palestina şi s-a recules la „Zidul Plângerii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leo Messi, la "Zidul Plângerii". FOTO: Reuters
Leo Messi, la "Zidul Plângerii". FOTO: Reuters

Barcelona s-a angrenat în aceste zile într-o misiune istorică. În week-end, jucătorii şi staff-ul „blaugrana“ au făcut un veritabil „Tur al Păcii“, prin intermediul unei vizite atât în Palestina cât şi în Israel. A fost o deplasare prin care catalanii au încercat să transmită un mesaj conciliator.

Sâmbătă, jucătorii Barcelonei au vizitat „Zidul Plângerii“ şi s-au întâlnit cu preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, apoi spre seară au realizat o sesiune de pregătire cu copii palestinieni, în Hebron. 

Peste 25.000 de persoane au asistat la aceste sesiuni de antrenament, care au fost organizate la iniţiativa Centrului Peres pentru Pace şi a federaţiilor de fotbal din Israel şi Palestina. 

„Turul Păcii“ a curpins duminică şi o vizită la reşedinţa preşedintelului Israelului, Shimon Peres, acolo unde staff-ul Barcelonei a fost întâmpinat şi de către Beniamin Netaniahu, Prim-Ministrul Israelului. 

„Vizita voastră e un vis împlinit pentru copiii din Israel şi Palestina. E o contribuţie la pace. Aţi venit la timpul potrivit’, a declarat Şimon Peres. „Contribuţia noastră la pace este ca o picătură într-un ocean. Dar o picătură importantă“, a fost de părere şi Sandro Rosell, preşedintele Barcelonei. 

Perez Netaniahu

Beniamin Netaniahu şi Şimon Perez,. Prim-Ministru respective Preşedintele Israelului, se pozează cu tricouri ale Barcelonei, inscripţionate cu “Turul Păcii”. FOTO: Reuters

Pe 29 iulie, pentru prima dată după trei ani, israelienii s-au întors la masa negocierilor cu autoritatea palestiniană. La Washington au fost două zile de discuţii, la Washington, discuţiile se vor relua, potrivit lui John Kerry, secretarul de stat al SUA, în cel mult două săptămâni. 

Negocierile israeliano-palestiniene s-au blocat în septembrie 2010, după ce guvernul din Tel Aviv a refuzat să stopeze construcţiile din teritoriile palestiniene, în zona West Bank. 

Nu este pentru prima dată când Barcelona interferează cu relaţiile spinoase dintre Israel şi Palestina, dar de data aceasta a făcut-o fără să provoace controverse. În octombrie 2012, Barcelona l-a invitat pe fostul soldat israelian Gilad Shait, deţinut timp de cinci ani de în Fâşia Gaza, să asiste la un “El Clasico“. 

Iniţiativa n-a fost prea gustată de palestinieni, care au cerut atunci un boicot la adresa clubului catalan. 

Citeşte şi 

Preşedintele Israelului: "Nu există alternativă la pacea cu palestinienii"

Principalele puncte de dispută în conflictul israelo-palestinian

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite