Banii vorbesc: România l-a pierdut pe Olăroiu. Cât ar fi trebuit să plătească federaţia pentru dezlegarea antrenorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmin Olăroiu
Cosmin Olăroiu

Mai sunt 69 de zile până la primul meci al naţionalei din preliminariile Mondialului din 2018, cel cu Muntenegru, şi, deocamdată, există doar două certitudini: Iordănescu va pleca, Olăroiu nu va veni.

„Pe Olăroiu nu l-a căutat nimeni de la FRF. El mi-a spus că, dacă va fi contactat, va veni la naţională fără să ceară bani“, a anunţat preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Gino Iorgulescu, la începutul săptămânii trecute. 

La câteva zile după această declaraţie, şeful FRF, Răzvan Burleanu, a luat legătura cu Oli. Iar acesta i-a confirmat că nu salariul va fi un obstacol în calea venirii sale la naţională. 

S-a ivit însă o altă problemă, imposibil de rezolvat pentru FRF. Aflat la Al-Ahli Dubai din 2013, grupare cu care a cucerit cinci trofee până acum, inclusiv titlul în sezonul recent încheiat, Oli poate pleca la o altă echipă doar dacă se va achita clauza de reziliere din contractul său: 4 milioane de dolari. Tocmai de aceea, deşi a fost abordat de mai multe formaţii până la discuţia cu Burleanu, Olăroiu n-a putut semna cu nici una dintre ele.

În 2011, era liber

Astfel, după cinci ani, cel mai bine cotat antrenor din Asia, a mai încheiat un episod care îl putea aduce pe banca naţionalei.

În 2011, Oli a fost abordat de fostul preşedinte FRF, Mircea Sandu, atunci când prima reprezentativă traversa un moment prost sub comanda lui Răzvan Lucescu. Olăroiu şi-a dat acordul de principiu de a fi numit selecţioner, mai ales că era liber de contract. Aflând de mutarea care se pregătea, Mircea Lucescu a venit imediat, la Bucureşti, şi, după o discuţie cu „Naşul“, l-a convins să-l păstreze pe fiul său la naţională. 

La scurt timp, Oli a semnat cu Al-Ain (Emirate), iar Lucescu jr i-a abandonat pe tricolori, după o victorie cu Bosnia (3-0), în iunie 2011, în preliminariile Euro 2012. A fost răzbunarea pregătită de Răzvan pentru că Sandu a căutat schimbarea sa cu Oli. Rămasă fără selecţioner, dar şi fără varianta Olăroiu, cel care se întorsese în fotbalul arab, naţionala a ajuns, ulterior, pe mâna lui Victor Piţurcă.

„E un câştig pentru Emirate“

Cei care urmăresc fotbalul din Emirate au răsuflat uşurat, după ce numirea lui Cosmin Olăroiu la echipa naţională a căzut. 

Subiectul a fost abordat de site-ul footynions.com în cadrul unui editorial. 

„Olăroiu e unul dintre cei mai buni antrenori din Asia, dacă nu chiar cel mai bun. Să ai un tehnician de asemenea calibru e un câştig pentru fotbalul din Emirate. Cosmin a lucrat la Al-Ain şi la Al-Ahli şi a dezvoltat profesionalismul la aceste formaţii. I-a făcut pe jucători să înţeleagă ce trebuie să facă pentru a obţine maximum din talentul lor. E un antrenor preocupat de ştiinţa sportului şi de pregătirea minuţioasă a meciurilor. E un manager extraordinar şi un motivator desăvărşit“, a notat jurnalistul John McAuley de la ziarul „The National“.

„Reghe“ visează degeaba. Vine un străin

În ultima săptămâna, antrenorul Stelei a promovat, prin relaţiile sale din lumea presei, varianta că ar fi dorit la echipa naţională. De fapt, Răzvan Burleanu n-a luat niciodată în calcul numirea lui Reghecampf în funcţia de selecţioner. După ce a fost refuzat de Olăroiu, prioritatea şefului FRF e aducerea unui selecţioner străin.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite