Azi se stabilesc grupele pentru CM de fotbal din Brazilia. Toate informaţiile despre tragerea la sorţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CM 2014 Cele 32 de naţionale prezente la turneul final îşi vor afla vineri (ora 18.00, ora României) adversarele din grupele competiţiei. Tragerea la sorţi are loc la Costa do Sauipe, o staţiune de lux braziliană de pe ţărmul Atlanticului.

S-au jucat peste 800 de meciuri în preliminariile pentru CM 2014, întinse pe un doi ani şi jumătate. Startul s-a dat pe 15 iunie 2011, la partida dintre Montserrat şi Belize, primul gol fiind marcat de atacantul oaspeţilor, Deon McCaulay (care a încheiat preliminariile pe primul loc în topul marcatorilor, cu 11 reuşite, la egalitate cu olandezul Van Persie şi uruguayanul Luis Suarez). Fluierul final s-a auzit pe 21 noiembrie 2013, la remiza fără goluri de la Montevideo, dintre Uruguay şi Iordania, returul ultimului play-off jucat în preliminariile CM 2014.

A fost ziua în care s-a completat oficial lista celor 31 de naţionale care s-au alăturat Braziliei la primul Mondial care se va juca în „Ţara Cafelei“ după „tragicul“ CM 1950, când gazdele au pierdut finala în faţa Uruguayului. România a ajuns până la baraj, dar Grecia a făcut-o să spună „adio“ nu doar lui Rio (de Janeiro), dar şi celorlalte 11 oraşe care vor găzdui primul Mondial în care se va folosi tehnologia de linia porţii.

„Ploaie“ de legende

Ultimul episod important înainte de startul turneului din final din Brazilia va avea loc vineri. Tragerea la sorţi a grupelor de la CM 2014 (ora 18.00, ora României) este găzduită de Costa do Sauipe, o staţiune de lux de pe ţărmul Atlanticului, din statul brazilian Bahia. Va dura 90 de minute şi va fi condusă de Jerome Valcke, secretarul general al FIFA. Festivitatea va prezentată de actorii brazilieni Fernanda Lima şi Rodrigo Hilbert, iar atmosfera va fi încălzită de cântăreţii Margareth Menezes, Olodum şi Emicida. Vor fi o mulţime de invitaţi de marcă, iar printre cei care vor alege bile şi vor decide destine se numără nume grele ale fotbalului mondial, de la Pele şi Cafu la Zidane, Matheus şi Fabio Cannavaro.

Franţa, ajutată de FIFA. Ce zice „Fortuna“?

Nu surprinde că FIFA a întins o mână de ajutor Franţei. Se ştia că vor fi patru urne valorice identice, de câte opt echipe, prima a capilor de serie, celelalte stabilite pe criterii geografice, pentru a se evita concentrarea naţionalelor de pe acelaşi continent într-o grupă. Cum din Europa era calificate nouă ţări (cu excepţia celor patru capi de serie), cel mai slab clasată, în mod tradiţional (aşa a fost în 2006, spre exemplu), ar fi trebuit să ocupe ultimul loc liber din urna a doua. Franţa se afla în această situaţie şi o aştepta perspectiva întâlnirii cu un cap de serie din America de Sud (Brazilia, Argentina, Columbia sau Uruguay), plus o naţională tare din Europa, din urna a patra! „Cocoşii galici“ au fost însă salvaţi marţi, când, într-o conferinţă de presă oficială, FIFA a schimbat puţin regulile jocului. În loc de patru urne identice, de opt echipe, cea europeană va fi formată iniţial din toate cele nouă care nu sunt capi de serie. Iar„ghinionista“ trimisă în urna a doua se va decide tot printr-o tragere la sorţi. Aşa că, de la 100% şanse, Franţa a rămas acum doar cu o şansă din nouă să pice în „grupa morţii“.

Informaţii despre tragerea la sorţi:

- FIFA încearcă respectarea criteriilui geografic, astflel că într-o grupă nu pot fi mai mult de două echipe europene şi una din America de Sud
- Brazilia va fi cap de serie în grupa A, ceilalţi capi de serie (primii şapte din clasamentul FIFA din octombrie 2013), vor fi împărţiţi aleator în grupele B-H
- Va exista o tragerea preliminară, în care se va decide echipa europeană trimisă în urna a doua. Va fi, temporar, şi o urnă X, cu cei patru capi de serie din America de Sud (Brazilia, Uruguay, Columbia şi Argentina). Cei trei care rămân după trimiterea echipei europene în urna a doua, reintră în tragerea principală.
- Există o singură debutantă, Bosnia-Herţegovina
- Cele 32 de echipe vor fi trimise în opt grupe (primele două clasate la final se califică mai departe)
- Cum ar arăta o grupă uşoară: Elveţia, Algeria, Iran, Bosnia
- Cum ar arăta o „grupă a morţii“: Brazilia, Olanda, Japonia, Portugalia

Urnele de la tragerea la sorţi a grupelor CM 2014

*Urna 1 (capii de serie) – Brazilia, Argentina, Columbia, Uruguay, Belgia, Germania, Spania, Elveţia.

*Urna 2 (Africa şi America de Sud) – Algeria, Camerun, Coasta de Fildeş, Ghana, Nigeria, Chile, Ecuador.

*Urna 3 (Asia, America de Nord şi Caraibe) – Australia, Japonia, Iran, Coreea de Sud, Costa Rica, Honduras, Mexic, SUA.

*Urna 4 (Europa) – Bosnia, Croaţia, Anglia, Franţa, Grecia, Italia, Olanda, Portugalia, Rusia.

Tragerea la sorţi va putea fi urmărită în format live text pe adevărul.ro, vineri, de la ora 18.00

193 de ţări vor transmite în direct ceremonia tragerii la sorţi a grupelor CM 2014

1,300 de oaspeţi vor fi prezenţi în sala din Costa do Sauipe unde are loc festivitatea, plus 2000 de reporteri

12 iunie – 13 iulie 2014 este perioada în care se va desfăşura Mondialul din Brazilia

12 stadioane din 12 oraşe vor găzdui Mondialul, trei dintre ele (cele din Curitiba, Cuiaba şi Sao Paulo) au depăşit d-line-ul de construcţie (decembrie 2013).


90 de km este distanţa dintre Costa do Sauipe (statul Bahia) şi Salvador, unul dintre oraşele gazdă de la Campionatuş Mondial

CITIŢI ŞI:

Liga I nu merge la Mondiale! Niciun fotbalist din România n-a prins biletul de Rio. În 2010 au fost patru

Mutu, în topul fotbaliştilor cu cele mai multe calificări ratate. Clasamentul „repetenţilor” are un lider surpriză

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite