Ayatolahii „fierb“: Zi istorică pentru femeile din Iran la 40 de ani de la instaurarea unei reguli aberante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revoluţia islamică din 1979 a trimis Iranul, un fel de America al Orientului Mijlociu pe vremea monarhiei, în Epoca de Piatră! Iar ayatolahii care au pus stăpânire pe ţară au instaurat o serie de reguli aberante care au distrus milioane de vieţi.

Printre idioţeniile gândite de aceşti extremişti s-a numărat şi interdicţia femeilor de a intra pe stadioanele de fotbal, sub pretextul că aici, din cauza înjurăturilor, atmosfera nu e una potrivită pentru reprezentantele sexului frumos! 

Drept urmare, în ultimii 40 de ani, milioane de femei au dus cu ele în mormânt acest vis de a asista din tribune la un meci de fotbal. Şi, ca în multe alte dăţi, a fost nevoie de o tragedie, de o viaţă pierdută, pentru ca nişte înapoiaţi să fie obligaţi să renunţe la o regulă aberantă.

Concret, luna trecută, la 9 septembrie, Sahar Khodayari (29 ani) a murit din cauza arsurilor după ce şi-a dat foc în faţa tribunalului. Sahar aflase că riscă o condamnare de 6 luni la închisoare, întrucât s-a deghizat în bărbat, într-o încercare de a intra pe arena „Azadi“ din Teheran, unde urma să vadă un meci al echipei favorite, Esteghlal. Iranianca de 29 de ani a fost reperată însă de forţele de ordine şi reţinută de poliţia religioasă. După trei nopţi petrecute în arest, femeia a fost eliberată, dar, ulterior, a primit o citaţie pentru a se prezenta la tribunal. Acolo, a aflat ce riscă şi, în semn de protest, şi-a dat foc şi, ulterior, a decedat. Această tragedie a declanşat o campanie globală cu hashtag-ul #bluegirl, aluzie la culoarea echipamentului folosit de Esteghlal, formaţia cu care simpatiza Sahar. 

Această campanie a fost şi o „palmă“ pentru FIFA, for care a ignorat până acum faptul că drepturile femeilor sunt încălcate în Iran. După moartea lui Sahar Khodayari, federaţia internaţională a informat forul de la Teheran că, în cazul în care accesul femeilor nu va fi permis pe stadion, începând cu următorul meci al naţionalei, atunci va urma o suspendare. Speriaţi, oficialii iranieni au fost obligaţi să treacă la treabă şi să negocieze intrarea femeilor pe stadion cu liderii religioşi ai ţării. Chiar dacă ayatolahii au continuat să critice FIFA pentru că se amestecă în politica internă a Iranului, decizia a fost luată: 3.500 de femei vor asista, astăzi (ora 16.30), la meciul Iran – Cambodia din preliminariile Mondialului din 2022.

Femeile vor fi majoritare în tribune

Cele 3.500 de tichete pentru sectorul feminin au fost vândute online în câteva minute. Totuşi, numărul mic de bilete alocat femeilor e încă o dovadă pentru nemernicia oficialilor iranieni! Până ieri, doar 2.500 de bărbaţi achiziţionaseră bilete online pentru partida cu Cambodia, una de interes minim pentru publicul masculin, având în vedere că adversara ocupă locul 169 în ranking-ul FIFA. În aceste condiţii, chiar dacă majoritatea locurilor vor fi goale pe „Azadi“ (capacitate: 78.116 de locuri), oficialii iranieni n-au acceptat ca mai multe femei să pătrundă pe stadion. Cu siguranţă, dacă ar fi primit acceptul autorităţilor, susţinătoarele naţionalei Iranului ar fi umplut stadionul până la refuz!

„Offside“, un film premiat internaţional despre drama femeilor din Iran

De-a lungul anilor, mii de iranience au încercat să meargă la meciurile importante ale echipei naţionale sau la cele ale formaţiilor populare de club. Pe timpul mandatului preşedintelui Mohammad Khatami, în 2005, un grup de 200 de femei a format un zid viu în faţa maşinii acestuia, la intrarea pe arena „Azadi“ din Teheran, înaintea unui meci Iran - Bahrain la finalul căruia Iranul s-a calificat la Mondialul din 2006. Văzând situaţia, Khatami le-a permis femeilor care au bătut drumul până la „Azadi“ să vadă meciul din loja sa. Ulterior, faimosul regizor iranian, Jafar Panahi, a făcut un film premiat internaţional despre acest episod. Pelicula numită „Offside“ a ajuns şi în cinematografele din România şi poate fi vizionată acum online cu subtitrare în limba engleză.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite