Australienii trag învăţăturile după cazul Djokovici: „Ne-am stricat imaginea!“. Ce previziuni fac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Djokovici

În aşteptarea verdictului într-un caz destul de complex, care a scos la iveală mari carenţe birocratice, presa locală vorbeşte despre modul în care „Ţara Cangurilor“ şi-a dat un autogol urât, la nivel internaţional, şi explică ce trebuie făcut, ca astfel de episoade să nu se mai întâmple.

Parcurgând reacţiile din mediul online din România, impresia e că, la noi, lumea a fost mult mai înflăcărată, atunci când a comentat cazul Djokovici. 

Practic, s-au format două tabere mari: cei care l-au făcut un antivaccinist, care merită tot ce i se întâmplă, şi alta, care l-a făcut pe Nole un soi de războinic al luminii!

Când lăsam însă emoţiile deoparte, poate reuşim să înţelegem că Novak Djkovici e un jucător de tenis, care s-a dus în Australia, având, aparent, toate documentaţia necesară (viza de intrare + scutire medicală de la vaccinare). Odată ajuns la Melbourne însă, a aflat că actele sale, cu care alţii, aflaţi în situaţii identice, au intrat în Australia, brusc, nu mai sunt bune.

Exact aceste aspecte au fost scoase în evidenţă de presa australiană din prima zi. Vorbim despre nişte jurnalişti care au reuşit să facă o diferenţiere clară între convigerile lor legate de vaccinare şi erorile procedurale, comise de autorităţi, care au născut acest fiasco.

Acum, în aşteptarea verdictului (cazul se va judeca în noaptea de duminică spre luni, de la ora 1 dimineaţă, ora României), Sangeetha Pillai (foto) a semnat un text de opinie în „The Sydney Morning Herald“, care merită să fie citit.

„Adevărul“ vă oferă traducerea textului, în rândurile de mai jos.

Pillai

„Telenovela Djokovici arată nevoia unor proceduri mai rezonabile“

*Australian Open a fost precedat de o nebunie, cu liderul mondial, Novak Dojkovici, plasat în detenţie, cu tensiuni diplomatice între Serbia şi Australia, şi cu o bătălie în Justiţie între Guvernul Federal, Statul Victoria şi Federaţia de Tenis, toate arucând acuze reciproce în toate direcţiile. Iar asta sub ochii întregii lumi.

*Pe lângă faptul că a creat o imagine proastă pentru Australia, la nivel internaţional, tratamentul de care a avut parte Djokovici a scos la iveală problemele mari pe care le avem, când vorbim despre procedurile legate de intrarea în ţară. Iar politicile noastre din această zonă merită o atenţie sporită, inclusiv după încheierea acestui caz.

*Având în vedere că Djokovici nu s-a vaccinat, intrarea sa în Australia, pentru a juca în primul Grand Slam al anului, a depins de acordarea unei scutiri medicale valide de la vaccinare. Obţinerea acestei scutiri a însemnat atât respectarea regulilor stabilite de Guvernul Federal, care se ocupă de graniţele ţării, cât şi cele ale Statului Victoria, unde se află Melbourne Park, complex care găzduieşte Australian Open.

*Federaţia Australiană de Tenis şi Statul Victoria au reuşit să se pună de acord pentru procedura necesară acordării scutirii medicale. Două comisii independente au analizat dosarele depuse pentru scutiri de la vaccinare. Comisiile medicale au lucrat „în orb“, fără să ştie numele, naţionalitatea şi vârsta solicitantului. Experţii acestor comisii n-au ştiut nici măcar dacă dosarul pe care îl analizează îi aparţine unui jucător sau unui om din stafful unui jucător. După o astfel de analiză, Novak Djokovici s-a aflat printre cei care au primit o scutire medicală de la vaccinare pentru a participa la Australian Open.

*Ar fi fost ideal ca o procedură similară să aibă loc şi la nivelul Guvernului Federal. Ceea ce nu s-a întâmplat. Chiar şi aşa însă, Ministerul de Interne i-a acordat lui Djokovici o viză de intrare în Australia, necondiţionată de o perioadă petrecută în carantină, în prealabil. Chiar dacă, ulterior, Guvernul Federal a susţinut că aprobarea vizei lui Djokovici a venit după o procedură standard şi că el avea nevoie de o dovadă pentru a demonstra că are dreptul de a intra în Australia, era normal ca Djokovici să creadă că a are toate actele necesare pentru a veni şi a juca în Australia.

*Dar la graniţă, viza lui Djokovici a fost anulată şi, după mai multe ore de aşteptare la airport, el a fost transferat la un centru de detenţie, în Melbourne, la „Park Hotel“ (foto), acolo unde zeci de refugiaţi, adunaţi de pe plajele Australiei, sunt ţinuţi de ani buni şi în nişte condiţii extrem de dure.

Carlton

*Luni dimineaţă (ora locală 10), Djokovici va susţine într-o sală de judecată că Poliţia de Frontieră n-avea motive legale să-i anuleze viza. Chiar dacă multe detalii, în acest caz, sunt încă necunoscute, cele care au apărut în presă sugerează că Djokovici are şanse bune de a câştiga.

*Actele depuse de avocaţii lui Djokovici susţin că ofiţerul de la Poliţia de Frontieră, care i-a anulat viza lui Djokovici, s-a folosit de nişte reguli inexistente. Dacă acest lucru va putea fi dovedit, înseamnă că decizia luată de Poliţia de Frontieră devine invalidă, pentru că această entitate şi-a depăşit atribuţiile.

*Apărarea lui Djokovici susţine, de asemenea, că el a fost presat în tot acest caz, înainte de a avea ocazia de a-şi consulta avocaţii. Dacă se va dovedi că a fost aşa, vorbim despre un viciu de procedură.

*Dacă Djokovici va pierde acest proces, el va fi deportat. Dar chiar şi dacă va câştiga, drumul lui spre o participare la Australian Open nu se anunţă a fi larg deschis. Dacă se dovedeşte că decizia de a-i anula viza a fost incorectă, Ministerul de Interne se va putea folosi de orice pârghie pe care o are la dispoziţie, în baza legilor legate de intrarea în ţară, pentru a anula, din nou, viza lui Djokovici. Aşadar, vorbim despre o a doua şansă. Dacă această a doua încercare, de a anula viza lui Djokovici, se va dovedi a fi în concordanţă cu regulamentele aflate în vigoare, fără nicio eroare procedurală, Djokovici va fi deportat. Pentru a scăpa de un astfel de scenariu, Djokovici trebuie să demonstreze că, de la bun început, n-a existat niciun motiv întemeiat pentru ca viza lui să fie anulată.

Djokovici

Djokovici, un zeu în Serbia, e susţinut, în aceste momente, de toată ţara

*Vorbim despre o foarte mare provocare pentru echipa lui Djokovici pentru simplul motiv că Ministerul de Interne are la dispoziţie foarte multe opţiuni, când vine vorba de anularea unei vize. De pildă, Ministerul îşi poate justifica decizia, dacă va considera că o persoană „poate pune în risc sănătatea, siguranţa şi ordinea publică în Australia“. Faptul că Djokovici e nevaccinat poate fi suficient pentru anularea vizei sale, în acest context.

*Indiferent de ce se va întâmpla, în acest caz, evenimentele din ultimele zile pun sub semnul întrebării existenţa unei proceduri adecvate pentru intrarea în Australia, în acest context pandemic, şi nu numai. Călătorii care sosesc în Australia trebuie să ştie, în mod clar, înainte de a se urca într-un avion, dacă vor putea intra în ţară, fără probleme. Oamenii trebuie să aibă dreptul la consultări legale, înainte de a fi deportaţi sau puşi în detenţie. Iar asta fără să fie presaţi.

*Djokovici nu e singura persoană care n-a beneficiat de aceste lucruri. Alţii, care au cerut azil pe aeroporturile din Australia sau care au fost suspectaţi că urmează să facă asta, au avut vizele lor anulate de Poliţia de Frontieră. 

*La fel ca Djokovici, au fost puşi în detenţie şi au avut mari dificultăţi în a primi sfaturi legislative. Spre deosebire de Djokovici, cei mai mulţi dintre ei au fost deportaţi, în secret, fără a avea oportunitatea unei audieri în faţa unei instanţe. Pentru ei, expluzarea din Australia înseamnă revenirea într-un loc în care pot primi pedepse sau chiar condamnări la moarte.

*Australia merită să aibă nişte proceduri mai clare şi mai corecte decât cele actuale. Pentru ei, pentru jucătorii de tenis şi pentru noi, ceilalţi.

CITEŞTE ŞI:

Opinie: Cazul Djokovici, o victorie pentru jurnalismul care separă faptele de convingerile personale

Djokovici, în hotelul ororilor: Cum arată viaţa în locul unde a fost închis jucătorul numărul 1 al lumii

Două opinii pro şi contra Djokovici: „Adevărul“ analizează subiectul momentului în lumea sportului

„Australia trebuie să-şi ceară scuze faţă de Djokovici!“: Editorial acid în presa din Melbourne

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite